Cariera

#sindicate #patronat #saptamana #ore #munca #angajat

Romanii ar putea trece la 48 de ore de lucru pe saptamana

Angajatii romani ar putea reveni la saptamana de lucru cu o singura zi libera . Acest lucru s-ar putea intampla dupa ce Parlamentul European a decis cresterea numarului de ore lucrate pe saptamana de la 40 la 48.

Aceasta masura ar putea fi considerata una normala in conditii de criza, insa ea va deveni oficiala pentru Romania abia dupa modificarea Codului Muncii.

In acest moment, in Romania, saptamana de lucru are 40 de ore de lucru, de luni pana vineri. Orele muncite peste cele 8 ore pe zi din zilele lucratoare sunt platite suplimentar salariului de baza. In ceea ce priveste numarul de ore muncite, romanii ajung la 41.1 ore/saptamana, in timp ce media europeana se situeaza la 41,8 ore intr-o saptamana.

Parlamentul European a votat insa o lege care le permite angajatorilor sa modifice numarul de ore pe saptamana, fara a creste insa si oferta salariala.
Masura este explicabila mai ales prin prisma crizei prin care trece intreaga lume, insa a starnit deja mania sindicatelor europene.

Potrivit Evenimentul Zilei, "sensul cresterii programului la 48 de ore pe saptamana trebuie inteles astfel: patronatul poate solicita prelungirea programului pe toata durata anului sau numai in anumite perioade, temporar, atunci cand exista presiunea onorarii unor comenzi mari. Din acest punct de vedere, patronatele ar intampina cu mare caldura saptamana de 48 de ore, pentru ca, in situatii neprevazute, pot chema oamenii la treaba fara a-i plati suplimentar".

Noua masura trebuie sa treaca printr-un acord Guvern - sindicate - patronate

Masura aduce pareri diferite si printre sindicalisti : o parte nici nu vor sa auda despre asa ceva si ameninta cu greve si reactii in masa. O alta parte, reprezentata mai ales de bugetari, spune ca si acum se lucreaza mai mult de 40 de ore pe saptamana, singura problema referitoare la cresterea oficiala fiind legata de plata angajatilor.

Patronatele sunt de parere ca programul de lucru ar trebui flexibilizat
, astfel incat in perioadele in care cererea de produse este mai mare, programul de lucru sa poata fi crescut. In plus, ei mentioneaza si mentalitatea de munca a romanilor, care, conform unor studii efectuate pe piata muncii nu muncesc mai mult de patru ore din cele opt cat se afla la serviciu.

Conform Evenimentul Zilei, Romania are un termen de trei ani pentru a adopta noua lege europeana. Insa pentru ca actualul Cod al Muncii sa poata fi modificat, Ministerul Muncii trebuie sa cada de acord cu sindicatele si patronatele in legatura cu un nou Cod care sa reglementeze saptamana de lucru la 48 de ore si modul in care angajatii vor fi remunerati.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea