Cariera

#somaj #somaj romania #rata somaj #locuri de munca #someri

Romania se confrunta un somajul de lunga durata

Somajul de lunga durata este o problema grava in Romania, in unele regiuni existand foarte multi oameni care nu au loc de munca de mai bine de un an.

Astfel, din cei 485.000 de someri, putin peste un sfert dintre ei se inscriu in categoria "de lunga durata", care ii cuprinde pe cei care nu au o slujba de mai bine de cel putin 12 luni.

Somerul de lunga durata este barbat, din mediul rural, cu varsta cuprinsa intre 25 si 35 de ani si disponibilizat dintr-o institutie publica sau o intreprindere cu capital majoritar de stat.

In judetul Dolj se afla cei mai multi someri, 26.500, mai mult chiar si decat in Bucuresti, oras cu o populatie de circa trei ori mai mare. Dintre acestia, 11.600 n-au mai lucrat de peste 12 luni. Urmatorul judet in clasamentul somerilor de lunga durata este Galatiul, cu 7.600.

O analiza publicata luna trecuta de Comisia Europeana arata ca "somajul de lunga durata are, pe langa rezultatele dezastruoase la nivelul economiei, consecinte individuale dramatice: irosirea capitalului uman, perimarea aptitudinilor, pierderea motivatiei si, in final, iesirea din piata muncii".

De altfel, in 2011, Inspectia Muncii a depistat aproape 30.000 de persoane care lucrau fara forme legale de angajare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea