Cariera

#crestere #disponibilizare #somer #somaj

Romania, cea mai mica crestere a numarului de someri din UE

Romania se afla printre codasele clasamentului UE, insa intr-un sens bun, respectiv cel al cresterii numarului de someri. Conform Eurostat, tara noastra a avut, in prima parte a anului, cea mai redusa crestere a ratei somajului dintre statele membre ale Uniunii de doar 0,5%. Cu toate acestea, datorita crizei economice, statul roman va investi peste un miliard de euro pentru sustinerea noilor someri.

In tara noastra, somajul a crescut de la 5,7% in ianuarie-martie 2008, la 6,2% in primul trimestru din acest an. Aceasta este una dintre cele mai reduse cresteri la nivel european, alaturi de cea a Germaniei, stat in care somajul a crescut de la 7,2% in iulie 2008 la 7,7% in iulie 2009.

Astfel, potrivit biroului de statistica al UE, Eurostat, tara noastra a avut, in prima parte a anului, cea mai redusa crestere a ratei somajului dintre statele membre ale Uniunii, dupa cum noteaza Evenimentul Zilei. La polul opus, cu cresteri mari ale nivelului somajului se afla Lituania, Letonia si Estonia cu cresteri de peste 9 procente.

Potrivit EVZ, in Romania, somajul nu este atat de prezent ca in Europa, unde rata somajului a crescut la 9% in luna iulie a acestui an, cel mai ridicat nivel din mai 2005, de la 8,9% in iunie, respectiv 7% in iulie 2008. In zona euro, somajul a avansat la 9,5% in iulie, cel mai ridicat nivel inregistrat din mai 1999, de la 9,4% in iunie si 7,5% in iulie 2008.

Cu toate acestea, din cauza crizei, in Romania rata somajului este in crestere iar statul roman va investi aproximativ un miliard de euro pentru a-i sustine pe somerii crizei. Se asteapta ca numarul acestora sa creasca spre sfarsitul anului, mai ales ca siin randul bugetarilor au fost anuntate disponibilizari.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea