Cariera

#munca #permis munca canada #strainatate #job #loc de munca

Restrictii de munca in strainatate

Daca te-ai hotarat sa lucrezi in strainatate trebuie sa stii ca, desi Romania se afla in Uniunea Europeana, unele state inca nu ne-au deschis piata muncii. Pe langa acestea, aceleasi masuri le-au luat si alte state non UE.

 

9 state membre ale Uniunii Europene impun restrictii pe piata fortei de munca :

 

  • Austria
  • Belgia
  • Franţa
  • Germania
  • Irlanda
  • Luxemburg
  • Malta
  • Marea Britanie
  • Olanda

 

Pe langa acestea, alte state non UE, Norvegia, Liechtenstein, Islanda şi Elveţia impun, de asemenea, restrictii de munca.

 

Austria

 

Daca doresti sa lucrezi in Austria, atunci ai nevoie de un permis de munca (Beschäftigungsbewilligung), ce poate fi solicitat pentru tine de catre angajator. Austria si-a deschis insa „portile” pentru 50 de grupe de meserii, in domeniul constructiilor, al industriei auto sau pentru ospatari si bucatari.

 

Belgia

 

Pentru cei care vor sa lucreze in Belgia, permisul de munca poate fi obtinut doar de catre un angajator din aceasta tara. Angajatorul respectiv trebuie sa inainteze o cerere catre autoritati pentru a-ti obtine o autorizatie de munca. Daca autorizatia este obtinuta, atunci vei primi si permisul de munca. Procedura dureaza in jur de 5 zile si poate fi demarata daca pentru jobul respectiv nu s-au inscris lucratori belgieni.

 

Franta

 

Romanii care doresc sa lucreze in Franta trebuie sa obtina o autorizatie de munca. Spre deosebire de alte state, Franta a eliberat accesul romanilor pe piata muncii pentru 150 de meserii, precum constructii, comert, agricultura, electricitate şi electronica, transporturi, logistica si turism, industria usoara, industria de prelucrare a lemnului, informatica, cercetare, sistemul bancar si al asigurarilor, comert, servicii casnice si sanatate.

 

Germania

 

In ceea ce proveste Germania, romanii pot lucra in aceasta tara daca s-a incheiat un acord in prealabil intre ambele parti. Intre Romania si Germania exista deja intelegeri cu privire la anumite grupe de meserii, pentru lucratori sezonieri, ajutor casnic sau lucratori detasati.

 

Irlanda

 

Irlanda doreste sa isi mentina restrictiile pentru inca 3 ani de acum incolo, justificand acest lucru prin cresterea numarului de someri. Daca vrei sa lucrezi in Irlanda, ai nevoie de un permis de munca si de un numar PPS – inregistrarea in reteaua de asistenta sociala, eliberat de Biroul Local de Asistenta Sociala.

 

Olanda

 

In cazul Olandei, angajatorul este cel care trebuie sa aplice pentru un permis de munca. Inainte insa, trebuie sa anunte jobul respectiv pe piata fortei de munca si daca niciun cetatean olandez nu a dorit sa ocupe jobul respectiv, atunci este liber sa depuna o cerere si sa iti obtina permisul de munca.

 

Marea Britanie

 

Marea Britanie isi mentine inca restrictiile in ceea ce priveste imigrantii romani. Pentru a obtine un permis de munca, firma angajatoare tebuie sa aplice pentru o autorizatie de munca, demostrand de ce un cetatean roman este mai potrivit pentru postul respectiv decat un cetatean britanic. Autorizatia de munca va fi limitata la angajatorul si la jobul respectiv. Daca doresti sa schimbi angajatorul, atunci trebuie sa reiei intreg procesul, ce dureaza in jur de 25 de zile lucratoare .

 

Malta

 

Malta mentine restrictiile de munca in ceea ce priveste cetatenii romani. Angajatorului din Malta ii revine responsabilitatea de a aplica si de a se ocupa de toate actele necesare obtinerii permisului de munca, insa nu toate cererile primesc un raspuns favorabil. Permisele de munca sunt acordate pentru posturile care necesita lucratori calificati, cu experienta si pentru care se inregistreaza un deficit de lucratori pe piata de munca din Malta.

 

Luxemburg

 

Atunci cand este vorba de angajati in domeniul agriculturii, viticulturii, cateringului si finantelor, permisul de munca poate fi acordat cu prioritate resortisantilor romani si bulgari. Pentru a obitne un permis de munca, angajatorul trebuie sa declare postul vacant. Daca nicio alta persoana competenta nu se inscrie pentru obtinerea postului, cererea va fi analizata si in urma acesteia, vei putea obtine permisul de munca. Procesul dureaza in jur de 6-8 saptamani.

 

Dintre statele non UE, cel mai greu este sa te angajezi in Elvetia. Un angajator elvetian poate aplica pentru un permis de munca doar daca nu a gasit pentru postul respectiv o persoana competenta de pe teritoriul UE, cu drept de munca. Norvegia insa acorda permise de munca in baza unui contract sau a unei oferte de munca .


Sursa foto : guildlandis.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea