Cariera

#companie #angajat #salariu

Puncte importante in stabilirea salariului de catre companie

Salariul este pentru multi dintre noi una dintre cele mai importante motivatii pentru a merge la serviciu. Care sunt insa criteriile pe baza carora o companie calculeaza salariul celui pe care il angajeaza, puteti afla in cele ce urmeaza.

Recompensa pecuniara sau salariul este stabilit de obicei in timpul interviului, in urma unei negocieri intre angajator si candidat. Si cum din partea de documentare a candidatului ar trebui sa faca parte si etapa aflarii unei sume aproximative pe care ar putea-o discuta in timpul intrevederii cu angajatorul, acesta se poate gandi la cateva aspecte de care sa tina cont.

Candidatul trebuie sa se informeze

Conform consultantilor MyJob, inainte de a incerca sa afle “direct de la sursa” sau din “surse apropiate” companiei o suma, viitorul angajat poate avea in minte cateva aspecte orientative: care este pozitia pe care o va ocupa in cadrul unui departament, respectiv in intreaga structura a companiei, daca va inlocui pe cineva sau este un post nou creat, care este nivelul salarial pe piata pentru un asemenea post, daca va avea oameni in subordine si cati, care este gradul de responsabilitate pe care il va detine la job.  

“De cele mai multe ori inainte de a merge la interviu intreb pe la cunostinte cam care e pe piata nivelul salarial pentru postul pentru care candidez, dar ma interesez si de nivelul de pregatire. Apoi in timpul discutiei plusez pe punctele mele forte, pentru ca alea ma diferentiaza de restul lumii”, povesteste despre acest lucru Matei Virgil, manager de proiect .

Nu trebuie uitata experienta, nivelul acesteia fiind extrem de important in discutiile dintre cele doua parti. Nivelul acesteia la nivel individual si la nivel de companie poate fi definitorie pentru a stabili un nivel al “pretului” pe care viitorul angajat ar trebui sa il aiba in minte. Nici studiile nu sunt de neglijat, diferentierea dintre absolventii de studii superioare si cei de studii medii sau post-liceale fiind de foarte multe ori evidenta.

Brandul angajatorului, important in negociere

In plus, la stabilirea salariului trebuie avute in atentie si criterii precum brandul angajatorului, situatia financiara pe care o are, pozitionarea pe piata, atitudinea fata de angajati si de formarea acestora, obiectivele declarate pe care le are in atentie. Un brand mai puternic, mai apreciat, o firma mai mare si mai cunoscuta se spune ca ofera salarii mai mari decat cele mai mici, mai putin cunoscute. O firma cu buget extins si orientata spre specialisti, spre oamenii sai va investi mai mult in salarizare si in a-s aduce cei mai buni oameni de pe piata, oferindu-le salarii mai mari decat concurenta. Iar atitudinea fata de angajati este un “must have” pentru definirea angajatorului pe piata.

De asemenea, in discutia cu angajatorul trebuie punctat si modul in care experienta detinuta de candidat s-ar putea “mula” pe nevoile firmei. “Ultima persoana pe care am angajat-o a primit un salariu mai mare decat alti angajati de-ai mei, care ocupa posturi identice in firma, tocmai pentru ca mi-a spus cum ar face sa isi foloseasca elementele principale din CV pentru a ajuta firma sa creasca. Mi-a facut un plan inca de la interviu, asa ca i-am plusat la salariu. Ma cucerise ideea, recunosc”, povesteste Adrian Iordan, manager.

Plusurile trebuie folosite

O alta pista importanta pe care viitorul angajat o poate urma este aceea a punctelor din CV pe care altii nu le au. “La interviul de la actualul meu job am mers pe ideea ca lucrasem intr-o firma medie, insa colaborasem cu nume mari din domeniul angajatorului. Pe acest aspect am mers, chiar daca experienta mea nu era foarte puternica la capitolul temporal”, isi aminteste Crina, angajat intr-o firma de consultanta.  

Veniturile salariale sunt de cele mai multe ori diferite in cadrul aceleiasi companii, pentru aceleasi joburi. “Nu exista doi oameni la fel, cu experiente identice, cu motivatii si modalitati de exprimare identice – de aceea nu exista nici salarii identice. Exista insa valori apropiate ale acestor salarii”, mentioneaza Iulia, consultant in resurse umane politica companiei in cadrul careia activeaza.

De aceea, cel mai important este modul in care candidatul abordeaza negocierea salariului, atat in prima faza, cea a interviului, cat si ulterior, in timpul renegocierilor salariale.

In ce priveste modul in care este calculat salariul efectiv de catre angajator, acesta este format din mai multe elemente: salariul minim brut lunar la nivel de tara (fiecare angajator este obligat sa il acorde, pentru a fi in legalitate), care in prezent este de 600 de lei, la nivelul angajatilor necalificati, de 720 de lei pentru cei calificati sau cu studii liceale, in timp ce salariul brut celor cu studii superioare va fi de minim 900 de lei. Salariul minim este garantat pentru un program complet de lucru de 170 de ore in medie pe luna. Urmeaza apoi elemente precum taxele care trebuiesc platite de catre angajator catre stat, dar si optiunile referitoare la pachetele salariale la nivel de piata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea