Reprezentantii dascalilor au anuntat ca intentioneaza sa se intalneasca cu presedintele tarii pentru a lamuri situatia, caci "guvernantii nu arata ca ar avea de gand sa puna in aplicare legile", dupa cum noteaza Gandul. Conform declaratiilor sindicalistilor, cei de la minister nu stiu inca ce prevederi legale ar trebui sa aplice: cele ale OUG 1/2009 sau cele ale OUG 151/2008.
In septembrie 2008, Parlamentul vota legea de majorare a salariilor cadrelor didactice prin dublarea coeficientilor, lege care a fost promulgata de presedintele Basescu. In noiembrie 2008, Guvernul Tariceanu emitea o ordonanta de urgenta prin care anula majorarile, respectiva ordonanta fiind declarata insa neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala.
Guvernul Tariceanu a emis o a doua ordonanta prin care reducea valoarea coeficientilor de calcul la jumatate si esalona majorarile salariale in trei etape, care incepeau la 1 ianuarie 2009 si continuau in cu etapele din 1 aprilie 2009 si 1 octombrie 2009. Astfel, datorita injumatatirii valorii coeficientilor de multiplicare, si procentul de majorare salariala se diminua la jumatate. Ordonanta facea diferentieri importante si intre procentele de majorare, in sensul ca se majorau, mai ales salariile mici din Educatie, cele peste 1.000 primind majorari nesemnificative.
Odata cu intrarea la Guvernare a Guvernului Boc, a fost emisa o noua ordonanta, OUG 1/2009, care mentiona ca in perioada 1 aprilie - 31 august 2009 va fi acordata o treime din cresterile salariilor de baza obtinute prin aplicarea coeficientilor de multiplicare, adica o treime din 17%.
Referitor la cresterile salariale pentru profesori, ministrul Ecaterina Andronescu a declarat ca reprezentanti ai ministerului se vor intalni joi cu sindicalistii din educatie pentru a discuta despre criteriile de performanta si cresterile salariale. Este posibil ca acestea sa nu mai fie acordate, intrucat acordul cu FMI cere inghetarea salariilor .