Cariera

#somaj #femei #piata muncii #angajat #slujba #job

Piata europeana a muncii favorizeaza femeile

Femeile , din ce in ce mai prezente pe piata muncii . Mai multe statistici europene arata faptul ca piata este ocupata de femei in proportie de peste 45%, in crestere fata de situatia inregistrata in urma cu 10 ani. Cu toate acestea, intr-un raport al Organizatiei Internationale a Muncii (OIM) se arata ca femeile obtin mai multe slujbe mai putin productive, mai prost platite si mai instabile decat cele ocupate de barbati.

Cele mai recente rapoarte elaborate la nivelul Uniunii Europene arata faptul ca femeile europene au inceput sa lucreze tot mai mult si in domenii diversificate, cu mai putine restrictii decat inainte. Acest lucru s-ar putea datora politicilor europene care au promovat intens egalitatea de sanse in munca pentru femei si barbati, lucru care s-a tradus prin dezvoltarea sectorului serviciilor, care este acum ocupat mai ales de femei, dar si la acceptarea acestora in agricultura sau industrie, domenii care erau considerate exclusiv masculine.

Studiile au aratat faptul ca din punct de vedere statistic, in ultima vreme, femeile sunt favorizate pe piata muncii, datorita dezvoltarii accentuate a domeniilor in care femeile pot lucra mai bine: comunicare, stiinte sociale sau limbi straine. Cu toate acestea, atunci cand aleg un job, femeile tin cont de mai multe criterii, printre care si timpul pe care il au pentru familie si copii sau atitudinea fata de valorile familiale.

Cu toate acestea, un raport al Organizatiei Internationale a Muncii arata faptul ca femeile obtin mai multe slujbe decat in trecut, dar acestea sunt mai putin productive, mai prost platite si mai instabile decat cele ocupate de barbati. In plus, desi statutul femeii s-a imbunatatit pe piata muncii, aceasta este mai vulnerabila decat barbatii, mai ales in regiunile foarte sarace ale lumii.

Un alt aspect subliniat de acest raport este cel referitor la rata somajului in randul femeilor, care la nivel international se situeaza la valoarea de 6,4 la suta, comparativ cu 5,7% in randul barbatilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea