Cariera

#protectia muncii #cursuri #patron #angajat

Patronii, obligati sa plateasca cursuri de protectia muncii

O hotarare de Guvern publicata in Monitorul Oficial, obliga patronii firmelor cu cel mult 49 de angajati sa mearga la cursuri de protectia muncii.

Peste 500.000 de mici patroni, cu cel mult 49 de angajati in firma, sunt nevoiti sa aleaga intre cursurile de protectia muncii acreditate, care pot costa pana la 1.000 lei.

Hotararea obliga angajatorii sa participe la cel putin 40 de ore de curs daca vor sa se ocupe ei insisi de protectia muncii. Patronii firmelor cu mai mult de 9 angajati vor avea o datorie suplimentara: identificarea punctuala a riscurilor de accident.

Cursurile sunt obligatorii doar pentru firmele care nu au un departament intern pentru protectia si securitatea muncii (firmele cu peste 50 de angajati sunt obligate sa aiba cel putin un angajat in acest domeniu) sau care nu apeleaza la servicii autorizate din exteriorul companiei.

"Este un mecanism de japca a agentilor mici, pentru ca cei cu putere mare au deja departamente special create in acest sens. Statul are interesul sa dea de lucru unor firme nou aparute pe piata muncii, care sa predea aceste cursuri", a declarat, pentru Gandul, Florin Parvu, vicepresedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Parvu a estimat ca aproximativ 85% dintre cele aproximativ 600.000 de IMM-uri din Romania au cel mult 49 de angajati.

Angajatii trebuie sa informeze angajatii, in cadrul instruirii pentru protectia muncii, despre riscurile de accidentare si imbolnavire profesionala specifice locului de munca sau postului de lucru. Ei mai trebuie sa le ofere propriile instructiuni ale angajatorului pentru locul de munca sau postul de lucru si sa le explice masurile privind acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor si evacuarea lucratorilor.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea