Cariera

#dublare #proces #lege #indemnizatie

Parintii cu gemeni sau tripleti vor primi indemnizatie mai mare pentru cresterea copilului

Mai multi bani la indemnizatia pentru cresterea copiilor in cazul parintilor care au gemeni sau tripleti – aceasta este una dintre masurile pe care Ministerul Muncii le are in vedere pentru perioada urmatoare, mai ales dupa ce statul a pierdut in procesul cu una dintre familiile care a cerut in instanta dublarea indemnizatiei pentru gemeni. Din planurile ministerului fac parte si idei precum acordarea de bani de bona, sprijinirea tinerilor parinti pentru intoarcerea la lucru si integrarea femeilor si mamelor pe piata muncii.

Noua conducere a Ministerului muncii a anuntat ca legea de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului va fi modificata in luna aprilie astfel incat parintii care au gemeni sau tripleti sa primeasca un supliment pentru fiecare copil in plus. Noul secretar de stat la Departamentul Afaceri Sociale din Ministerul Muncii, a declarat pentru Cotidianul ca valoarea de 85% din media veniturilor realizate va ramane in continuare valoarea aplicata pentru acordarea indemnizatiilor, insa autoritatile se gandesc sa acorde o suplimentare a acestei indemnizatii pentru parintii care au mai multi copii.

Aceasta noua valoarea ar putea fi cu zece procente mai mare in cazul in care exista gemeni, sau cu 20 la suta in cazul tripletilor. Procentele ar urma sa fie calculate din valoarea indemnizatiei si s-ar adauga sumei initiale, lucru care se doreste sa fie o initiativa care sa ii ajute pe parintii cu mai multi copii. Se asteapta insa adoptarea acestor noi masuri pentru a se decide modalitatea in care vor fi si aplicate.

Aceasta masura vine dupa ce una din cele doua familii din Botosani care are gemeni si a dat in judecata Directia Muncii si Solidaritatii Sociale (DMSS) a castigat in instanta dublarea indemnizatiei pentru cresterea copilului acordata mamei pana cand copii vor implini varsta de doi ani.

Conform Realitatea TV, it legii din 2005, familia Stefan din Botosani a castigat insa in instanta dreptul de a primi o suma dubla, corespunzatoare gemenilor pe care ii au in crestere, astfel ca va primi retroactiv banii care nu le-au fost acordati pentru al doilea copil. Conform legii din 2005, statul aloca doar o singura indemnizatie de 600 lei indiferent daca familia are gemeni sau tripleti, banii fiind acordati pentru fiecare nastere, parintelui aflat in concediu de crestere a copilului.

O alta masura la care se gandesc oficialii se leaga de meseria de bona. Ministerul intentioneaza sa reia proiectul inceput de Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si sa acorde anumite bonificatii pentru plata unei bone, in cazul parintilor care se intorc mai devreme la lucru, bonificatie care sa se adauge stimulentului acordat la reintoarcerea la serviciu. Ideea autoritatilor ar insemna acordarea unei bonificatii pentru plata unei bone, care sa faca parte din seria de servicii care sa vina in intampinarea tinerilor parinti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea