Cariera

#job #loc de munca #angajat #manager #angajator #stres #sanatate

Orele suplimentare dauneaza grav sanatatii?

Obisnuiesti sa lucrezi peste program si crezi ca acest lucru iti va aduce cu siguranta avantaje in cariera si o impresie buna in fata sefului. Cu toate acestea, specialistii te contrazic: studiile au demonstrat faptul ca lucratul peste program dauneaza atat companiei pentru care lucrezi, dar mai ales vietii tale personale.

Conform studiilor, majoritatea angajatilor prefera sa ramana peste program, insa acest lucru le afecteaza sanatatea, dar si productivitatea companiei. Un angajat din 10 lucreaza intre 10 si 20 de ora pe saptamana in plus, iar 2% din totalul angajatilor unei companii prefera sa lucreze in plus chiar 30 de ore pe saptamana. 

Majoritatea persoanelor care lucreaza peste program sunt implicate in joburi ce presupun contactul cu publicul. Cand cineva lucreaza mai mult decat ar trebui, automat le dispare buna dispozitie si rabdarea, insa atunci cand jobul lor se bazeaza pe farmec si un zambet cuceritor, evident clientul este cel dintai afectat.

Desi lucrul peste program iti afecteaza sanatatea si viata personala, se pare ca nici angajatii care isi respecta orele de lucru nu sunt intr-o situatie mult prea buna. 69% dintre cei care aleg sa nu se suprasolicite declara ca se simt presionati pentru a impresiona.

 

Lucrul peste program iti afecteaza viata personala

 

Un studiu efectuat in Londra a demonstrat ca stresul creste riscul unui infarc – cercetatorii au tinut sa sublinieze ca unele dintre cele mai stresante persoane sunt cele care se suprasolicita la locul de munca, preluand obiceiuri nu tocmai sanatoase, ca fumatul sau o dieta necorespunzatoare.

 

Lucrul peste program se resimte si asupra familiei. Faptul ca trebuie sa te trezesti dimineata si ca ajungi tarziu acasa nu iti mai lasa timp sa petreci cateva ore alaturi de cei dragi. Statistic, 33% dintre cei care lucreaza in plus in jur de 10 ore pe saptamana au declarat ca viata personala li s-a schimbat dramatic, iar numarul nefericitilor creste la 65%, pentru cei care lucreaza in jur de 30 de ore in plus pe saptamana.

 

Managerii – cei mai solicitati

 

Cine se dedica insa atat de mult jobului? Studiile au aratat ca managerii sunt cei mai solicitati, doua treimi dintre acestia lucreaza peste program, majoritatea alegand sa adauge saptamanal intre 10 si 20 de ore.
 

Cu toate acestea, se pare ca sefii nu apreciaza intotdeauna efortul angajatilor. De ce? Pentru ca jumatate dintre cei care isi fac program suplimentar sunt mult prea epuizati pentru a mai da si randament la locul de munca. In plus, majoritatea precizeaza faptul ca un proiect poate cere intr-adevar mai mult de opt ore pe zi, insa acestea sunt situatii exceptionale si au loc doar pentru ca angajatii permit acest lucru, nu pentru ca li s-a cerut.

 

Mai mult, cercetarile arata ca oamenii care lcureaza mai putine ore sunt si mai productivi . Din aceste motive, unele companii prefera sa aiba o abordare mai prietenoasa fata de angajat, incurajandu-si oamenii sa-si petreaca timp alaturi de familie sau avand diferite activitati recreative.

 

10% dinte companiile de top prefera sa isi mentina angajatii fericiti, pentru a obtine rezultate – fara ore suplimentare si bineinteles, cu un salariu motivant. Mai mult, pentru a impaca ambele parti, companiile incearca sa mizeze pe flexibilitate, asteptand rezultate, si nu ore suplimentare.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea