Cariera

#munca la negru #munca la gri #angajator #salariat #angajat #munca

Munca "la negru" si "la gri" au crescut din cauza crizei

Recesiunea a dus la dezvoltarea muncii “la negru”. Dupa ce contributiile sociale au crescut, multi dintre sefii de firme au ales sa aleaga oficial masura disponibilizarii angajatilor, insa la nivelul activitatii de zi cu zi, se continua colaborarea cu acestia, doar ca fara forme legale.

Romania ocupa in Europa locul 9 in ce priveste procentul populatiei care munceste ilegal, arata unul dintre ultimele studii efectuate de Comisia Europeana. Aceasta clasare i-a uimit si pe romani si europeni, insa autoritatile romane au gasit si o explicate: in statele UE se considera si alte forme de evaziune fiscala, cum ar fi plata unei parti din activitatea angajatului sau a orelor suplimentare "in plic ". In acest timp, in Romania aceste practici nu sunt condamnate prin lege.

In plus, potrivit Capital, nici controalele nu se pot desfasura normal, reprezentantii Inspectoratelor de munca spunand ca nu pot merge oriunde in colntrol, fara paza Politiei. Zilele trecute reprezentantii ITM povesteau cum trebuie sa alerge dupa angajati sau sa inlature bolovanii care sunt asezati pe drumul spre santierele de constructii astfel incat sa nu poata ajunge la muncitorii ilegali . Amenzile pentru munca la negru sunt destul de mari: intre 1.500 si 2.000 lei pentru fiecare persoana identificata la munca fara forme legale.

Munca "la negru" si cea "la gri", in crestere in Romania

Autoritatile romane din domeniul muncii spun ca in teren situatia este destul de ingrijoratoare. “Multi angajatori au optat pentru continuarea activitatii fara documente de angajare. Cele mai multe cazuri de munca la negru se regasesc in constructii, agricultura, exploatare forestiera, industria mobilei si cea alimentara, precum si in comertul cu amanuntul”, a declarat, pentru Capital, Adrian Izvoranu, secretarul general al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR).

Multi dintre specialisti dau insa vina pe legislatia din tara noastra. Ei spun ca toate modificarile legislative din ultimii ani au dus la aceasta situatie. “In nici o tara din jurul nostru nu s-a luat masura cresterii taxelor la stat in perioada de criza, iar cresterea fiscalitatii de la noi a determinat, evident, cresterea numarului persoanelor fara contracte de munca. Deci escaladarea acestui fenomen se datoreaza prostiei guvernului”, a precizat, pentru Capital, Maria Grapini , presedintele Federatiei Patronale a Industriei Usoare (FEPAIUS).

Aceasta situatie a dus la cresterea fenomenului “muncii la gri”. Persoanele angajate au fost trecute in acte drept necalificate, desi ele au calificarea necesara pentru plata pe cartea de munca. Ei intra insa in posesia banilor in asa numita varianta “in plic”, pe baza unui acord intre angajator si salariat , bani care nu pot fi prinsi in veniturile incasate de stat. Acest lucru duce si la lipsa unei continuitati in munca, din punct de vedere legal, ceea ce duce la neinregistrarea perioadei “gri” in calculul pensiei.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea