Cariera

#munca #loc de munca #job #strainatate

Munca in strainatate – avantaje si dezavantaje

Fie ca doresti un trai mai bun sau vrei sa experimentezi viata si dincolo de hotare, ai luat in calcul varianta cautarii unui loc de munca in strainatate . Desi te lasi impresionat de un salariu mai bun, asta nu inseamna ca munca in strainatate va reprezenta un pas usor de facut. Cat de pregatit esti pentru aceasta schimbare?

 

Inainte sa optezi pentru o schimbare majora, ar fi indicat sa iei in calcul atata avantajele, dar si dezavantajele schimbarii domiciliului si obtinerii unui loc de munca in strainatate. Iata cateva lucruri la care trebuie sa te gandesti.

 

Avantaje

 

Un salariu mai mare

 

Majoritatea romanilor care doresc sa lucreze in strainatete iau in calcul aceasta optiune din motive financiare . Din pacate, Romania se situeaza printre codasii Europei la capitolul salarii, lucru ce nu pare a se schimba in viitorul apropiat. In conditiile in care muncitorii necalificati isi pot gasi un loc de munca in strainatate, dar raman someri in Romania, este usor de inteles de ce o alta tara devine un loc mai prielnic pentru un trai mai bun.

 

Oportunitati pentru cunoastere

 

Ajuns intr-o alta tara vei descoperi diferente de mentalitate, cultura, educatie etc., diferente din care ai putea invata mai multe. In plus, in functie de locul in care doresti sa emigrezi, poti avea acces la mai multa informatie si poti beneficia de oportunitati pe care nu le-ai fi avut in Romania. In plus, iti poti crea o retea de persoane care se poate dovedi folositoare la un moment dat, chiar daca decizi sa te intorci in tara sau sa ramai in strainatate.

 

Experimentezi un nou mod de a trai

 

Daca faci parte din categoria persoanelor care vor sa experimenteze cat mai multe lucruri, sa vada locuri diferite si sa intre in contact cu alte culturi, atunci un job in strainatate te va ajuta sa iti vezi visul cu ochii. Viata intr-un loc diferit fata de mediul cu care erai obisnuit iti va oferi, cel putin pentru inceput, o doza asigurata de adrenalina, iar cunoasterea unei noi limbi straine, a unor alte obiceiuri va cosntitui o experienta de neinlocuit.

 

Iti imbunatatesti CV-ul

 

Daca ai reusit sa obtii un internship in strainatate sau un job in domeniul in care doresti sa lucrezi si in viitor, experienta de lucru peste hotare va atarna greu in CV-ul tau atunci cand vei dori sa te angajezi in tara, de exemplu in cadrul unei companii multinationale. Daca reusesti sa iti insusesti limba respectiva si sa iti extinzi viziunea asupra domeniului tau, ai sanse mari sa devii o achizitie valoroasa, mai tarziu, in cadrul unei companii importante.

 

Dezavantaje

 

Iei totul de la capat

 

Incepand cu faptul ca trebuie sa cunosti tara si orasul in care vei locui, regulile acesteia, modul de a te intrega in toate sistemele pe care le cuprinde, pana la invatarea unei limbi straine si cunoasterea unor noi persoane care iti vor deveni cunostinte sau amici, majoritatea aspectelor din viata ta se vor schimba. Va trebui sa faci fata unor proceduri ce pot fi ingreunate de faptul ca nu cunosti limba respectiva sau nu esti familiarizat cu regulile tarii in care te alfi.

 

Te dezradacinezi

 

Familie, prieteni, copii – pe acestia nu ii vei mai vedea atat de des ca si inainte si cu siguranta, le vei duce dorul. Daca, din pozitia de student, poti sta mai usor departe de familie, bucurandu-te de noile experiente pe care le traiesti, atunci cand esti parinte, primul care va avea de suferit de pe urma plecarii tale va fi copilul. Daca insa alegi sa iti iei copilul cu tine, atunci il vei obliga si pe acesta sa treaca printr-un lung sir de schimbari, la care este psibil sa nu reactioneze foarte bine.

 

Esti expus discriminarii

 

Din pacate, nu usnt putine exemplele in care romanii au fost nevoiti sa se confrunte cu discriminarea, in anumite tari romani si bulgarii fiind singurii care nu pot avea un permis legal de munca in spatiul european. Esti pregatit sa faci fata rautatilor gratuite si dificultatilor pe care le aduce discriminarea? Cum crezi ca va reactiona copilul tau atunci cand va fi nevoit sa se confrunte cu aceasta realitate de care nu era constient pana la plecarea din tara?

 

Asteptari neimplinite

 

Nicaieri nu umbla cainii cu covrigi in coada, asa ca atunci cand pleci peste hotare si iei totul de la zero, trebuie sa iei in calcul si posibilitatea ca lucrurile nu se vor desfasura exact cum ti-ai dorit. Poate ca salariul nu este atat de mare cum ti-ai dorit sau nu reusesti sa pui nimic deoparte, este posibil sa nu fii multumit de jobul pe care l-ai obtinut, de orasul unde locuiesti sau de mediul in care ai intrat. Atunci cand esti singur, acestea devin cu atat mai greu de suportat.

 

Ai ales sa lucrezi in strainatate? Scrie-ne si impartaseste cititorilor experienta ta.

 

Sursa foto : impactlab.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea