Cariera

#angajat #angajator #contributie #plata

Modalitati de a afla daca angajatorul ti-a platit contributia sociala

Angajatii pot verifica daca firmele la care lucreaza le-au platit contributia la pensie. Ei pot vedea pe Internet care este statusul platilor efectuate catre fondul de pensii private obligatorii, care reprezinta 2% din contributia pentru asigurarile sociale.

Fiecare dintre cei 4,5 milioane de romani care contribuie deja la pensia privata obligatorie isi poate verifica angajatorul, in ce priveste directionarea banilor catre fondurile de pensii.

Astfel, pentru a verifica contul, la adresa www.apapr.ro, se da click in partea stanga a paginii, pe Info participanti , apoi se acceseaza Informatii detaliate de contact ale fondurilor de pensii , de unde se alege fondul de pensii la care a aderat salariatul. Se introduce apoi parola, utilizatorul si codul PIN primite anterior de la fondul de pensii si se ajunge la situatia contului curent. In aceasta pagina se poate verifica statusul livrarilor de contributii catre fondul de pensii private obligatorii si implicit banii catre fondul de contributii sociale .

Potrivit Gandul, acesti bani sunt virati numai in cazul celor cu carte de munca . De mentionat ca, la pensia obligatorie, este vorba doar de cartea de munca , adica suma pentru care se calculeaza CAS pentru bugetul public de pensii. De exemplu, un angajat care are un salariu pe cartea de munca de 1.588 lei si caruia angajatorul i-a virat contributia in fiecare luna - in perioada mai 2008 - septembrie 2009 -, are acum in cont 589 lei , mentioneaza reprezentantii fondurilor de pensii private.

In cazul in care banii nu au fost virati in respectivul cont, angajatul trebuie sa afle ce se intampla cu banii corespunzatori unui drept al sau. Astfel, el poate avea o discutie cu angajatorul, in urma careia, in cazul in care situatia nu se rezolva poate urma o reclamatie catre Inspectoratul Teritoriala de Munca(ITM) si actionarea angajatorului in judecata.

In fiecare luna, din salariul unui angajat cu "carte de munca", angajatorul trebuie sa livreze catre fondul contributiilor sociale un procent de 10,5%, din care 2% trebuie redirectionati catre fondul de pensii private obligatorii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea