INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Cariera

Liber-profesionismul, o meserie in sine

“Sunt propriul meu sef si propriul meu angajat!”, spune un free-lancer. Ce inseamna insa sa fii liber- profesionist ? Care sunt avantajele si dezavantajele unei astfel de “meserii”? Ce trebuie sa faca un om care doreste sa devina free-lancer? Acestea sunt cateva intrebari la care am incercat sa gasim un raspuns, dedicat celor care vor si pot sa devina proprii lor sefi.

Liber- profesionistul este, conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane(DEX), o persoana care exercita o profesiune libera (care desemneaza o ocupatie intelectuala, exercitata de o persoana pe cont propriu (liber-profesionist) care face parte, in mod obligatoriu, dintr-un ordin profesional).

Insa ce inseamna acest lucru in acceptiunea noastra, a tuturor? “Liber profesionistul este un specialist care isi pune serviciile la dispozitia clientilor independent de o companie”, dupa cum consemneaza acelasi DEX.

Liber-profesionistul, o meserie legala

Cine sunt cei care fac parte deja sau se pot inscrie in aceasta categorie de specialisti? Medicii, avocatii, arhitectii, artistii, dar si oricare specialist care isi doreste sa desfasoare activitati in mod independent, respectiv consultantii sau micii meseriasi.

Din punct de vedere legal, acest statut, de liber profesionist, este recunoscut de stat prin Legea nr. 300 din 28/06/2004, privind autorizarea persoanelor fizice si a asociatiilor familiale care desfasoara activitati economice in mod independent, completata si modificata prin Legea nr. 378/2005 si O.U.G. nr. 40/2006.

Cine vrea sa devina liber-profesionist in tara noastra are nevoie, pentru a fi recunoscut si de catre stat, de urmatoarele documente care sa ii ateste calificarea in Romania:

- diploma, certificat sau adeverinta prin care se dovedeste absolvirea unei institutii de invatamant preuniversitar sau universitar;

- un certificat de absolvire a unei forme de pregatire profesionala, organizata in conditiile legii in vigoare la data eliberarii acestuia;

- un certificat de , eliberat de institutiile abilitate conform legislatiei in vigoare;

- o de mestesugar, obtinuta in conditiile prevazute de actele normative in vigoare la data eliberarii acesteia;

- carnet de munca al solicitantului, din care sa reiasa ca acesta a fost incadrat in munca pe o durata de minimum 2 ani in activitatea, meseria sau ocupatia pentru care se solicita autorizarea;

- o declaratie de notorietate cu privire la abilitatea de a desfasura activitatea pentru care se solicita autorizarea, eliberata de primarul localitatii respective in mod gratuit in cazul meseriilor traditionale artizanale - in cazul meseriilor traditionale sau artizanale;

- o autorizatie eliberata in conditiile Decretului-lege nr. 54/1990 sau ale Legii nr. 507/2002 privind organizarea si desfasurarea unor activitati economice de catre persoane fizice, cu modificarile ulterioare si, daca mai exista, alte dovezi care sa ateste experienta profesionala. 

In cazul celor care au obtinut diverse calificari in strainatate, pentru a fi recunoscuti in tara noastra, ei trebuie sa depuna atestatul de recunoastere si/sau echivalare eliberat de Ministerul Educatiei si Cercetarii, prin Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor, pentru diploma, certificatul sau adeverinta prin care se dovedeste absolvirea unei institutii de invatamant preuniversitar sau universitar si atestatul de recunoastere a calificarii dobandite in strainatate, in afara sistemului de invatamant, eliberat de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, in conditiile stabilite prin Ordinul ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei nr. 701/2003 pentru desemnarea institutiei care sa recunoasca automat documentele care dovedesc calificarea dobandita in strainatate, in afara sistemului de invatamant, de cetateni romani sau cetateni ai statelor membre ale Uniunii Europene si ai statelor apartinand Spatiului Economic European.

Ce poti face ca sa fii liber-profesionist cu acte in regula?

Cine doreste sa fie free-lancer recunoscut de stat poate sa adopte statutul de Persoana Fizica Autorizata (PFA) sau sa-si deschida o firma. Acestea sunt solutiile la care apeleaza majoritatea persoanelor care aleg acest mod de a-si castiga existenta fara a depinde de un angajator sau sef.

Acest lucru depinde insa de meseria pe care o ai si domeniul in care vrei sa activezi. In cazul jurnalismului de exemplu, “nu exista propriu-zis "acte in regula" ca freelancer . Poti lucra fiind platit fie pe drepturi de autor, fie ca Persoana Fizica Autorizata, fie avand o mica firma proprie. Eu combin toate aceste forme juridice”, dupa cum marturiseste Marian Chiriac, free-lancer, care colaboreaza cu mai multe institutii de presa din tara si din strainatate.

In domeniul informaticii, programarii in general, cei care vor sa fie liberi isi pot infiinta firme, de obicei in parteneriat cu alti prieteni, de obicei din acelasi domeniu. Acesta este si cazul lui Radu Floricica care spune ca a avut o firma, “pe care am folosit-o numai in scopuri fiscale si de imagine, respectiv facturi si contracte, insa nu a depasit niciodata nivelul de "firma in cutie de pantofi", care dupa cativa ani a devenit dulap ca nu mai incapeau actele”.

Pentru cei care vor sa isi deschida o firma sau o PFA, Radu Floricica da si cateva sfaturi practice: “trebuie stiut faptul ca o firma costa aproximativ 8 milioane de lei, un contabil in jur de 100 euro pe luna, firma se poate face la oricine are " " scris pe masina, cu conditia sa nu ia mai mult decat restul pietei. Se poate cauta pe Internet sau in Pagini Aurii , insa cel mai bine e sa fie evitati notarii, indiferent cu ce ocazie”.

Cei care vor sa-si deschida PFA trebuie sa stie ca pot desfasura activitati economice in mod independent doar daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

- sa fi implinit varsta de 18 ani,

- starea sanatatii sa le permita desfasurarea activitatii pentru care se solicita autorizatia,

- sa aiba calificarea (pregatire profesionala sau, dupa caz, experienta profesionala) necesara pentru a desfasura activitatea economica pentru care se solicita autorizatia,

- sa nu fi fost condamnate penal prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru savarsirea de fapte sanctionate de legile financiare, vamale si cele care privesc disciplina financiar-fiscala de natura celor care se inscriu in cazierul fiscal,

- sa indeplineasca conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului, protectiei muncii si apararii impotriva incendiilor si cerintele reglementarilor specifice protectiei consumatorului pentru activitatea desfasurata, precum si normele de calitate a produselor si serviciilor puse pe piata,

- sa detina autorizatia eliberata in conditiile legii si sa fie inregistrate in registrul comertului si la organele fiscale teritoriale.

Avantajele si dezavantajele de a fi free-lancer

Care ar fi avantajele “meseriei” de liber profesionist? “In ce ma priveste, cele mai importante avantaje pe care mi le da faptul ca sunt free-lancer sunt libertatea de miscare, libertatea de a alege proiectele la care vreau sa lucrez, lipsa presiunilor redactionale de tot felul (presiunea timpului, interese de tot felul etc), flexibilitatea orarului”, crede Marian Chiriac.

La acestea Radu Floricica adauga “ma trezesc cand vreau, pot sa fac lucruri extraordinare si interesante, pot sa castig foarte mult pe un proiect, iar orele pe care le lucrez, ei bine, eu stabilesc cand si cum lucrez. In plus, ai posibilitatea de a-ti lua concedii si timp liber la nevoie, iti poti tine o simpla, dar ai si posibilitatea de a angaja colaboratori”.

La capitolul dezavantaje Marian Chiriac enumera “faptul ca nu prea poti sa refuzi ofertele convenabile (a doua oara nu le mai primesti:), incertitudinea constantei veniturilor, lipsa sentimentului de lucru in echipa (uneori, in redactii, lucrul in comun, alaturi de colegi, are avantaje), dar si faptul ca uneori e mai greu sa ai acces la anumite informatii, neavand in spate presiunea unei redactii”.

Acestora li se adauga, conform Hotnews, “singuratatea (multi freelanceri se plang de izolare, in unele domenii de activitate poti fi zi de zi, de dimineata pana seara, singura companie fiind computerul si telefonul de serviciu), responsabilitatea, lipsa beneficiilor pe care un angajat le are, de la asigurarea de sanatate pana la platirea impozitelor, dar si modul in care te promovezi ca free-lancer”.

 

Daca ai esti sau ai vrea sa devii liber-profesionist si vrei sa ne impartasesti din experienta ta, o poti face printr-un comentariu sau pe forumul Acasa.ro.  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea