Cariera

#job #temporar #part-time

Jobul temporar versus jobul part-time pe timp de criza

Job temporar sau job - care este cea mai buna solutie de ales in aceasta perioada de criza? Deoarece multe persoane fac confuzii intre cele doua tipuri de joburi, puteti gasi mai jos cateva caracteristici ale celor doua tipuri de locuri de munca, care va pot ajuta in alegerea unui job cat mai bun.

“Pe timp de criza alegi acel ceva care iti aduce bani si te satisface. Daca este un job de 4 ore pe zi, unul care iti cere sa muncesti de acasa sau pe strada, sau este lucrul pe un proiect determinat in timp, pana la urma cel mai important este ca tu, dar si angajatorul sa fiti ”, este de parere Crina Samoila, specialist de resurse umane. Atat jobul part-time cat si cel temporar sunt surse bune de venit pentru cei care isi permit sa faca acest lucru, mai ales pentru cei care isi vad locul de munca pus in pericol de efectele crizei mondiale.

Jobul temporar, pierdere de vreme sau o sansa in plus?

Jobul temporar sau jobul pe termen determinat este acel tip de job care se desfasoara pe o perioada de timp clar definita. “Unii considera acest tip de loc de munca drept o pierdere de timp, insa ei uita doua aspecte importante: unul - ca aduc bani, doi – ca sunt puncte care intra in CV, deci un pas inainte pentru un job si mai bun. In plus, nu trebuie uitat faptul ca si in timp ce lucrezi doar temporar intr-un loc, tot inveti ceva”, adauga Samoila.

De aceeasi parere este si Elena Voinea, consultant intr-o firma de publicitate din Timisoara: ” un job temporar nu este nici pe departe unul cu mai putine responsabilitati sau care te solicita mai putin. Eu am avut astfel de joburi, am lucrat pe proiect cu mai multe firme, asa ca pot spune cu mana pe inima ca din fiecare job am invatat cate ceva, mi-am adaugat aptitudini si cunostinte noi in fiecare experienta de acest fel. Si tocmai unul dintre aceste joburi temporare m-au adus in firma unde lucrez acum, unde am un contract pe perioada nedeterminata , asadar un job full-time”.

Pe langa proiectele pe perioade determinate de timp, sa ai un loc de munca temporar mai poate insemna si sa lucrezi ca sezonier pentru o anumita firma (fie ca este agricultura, constructii, in strainatate). Aceste modalitati de a castiga bani au inceput sa fie din ce in ce mai folosite si in tara noastra.

Part-time, diferit de temporar

Jobul part time este o alta modalitate de a castiga bani prin “mularea” programului personal, in functie de nevoile pe care le are angajatorul si presupune prezenta la serviciu (fie ca acest serviciu inseamna sa lucrezi de acasa sau la un birou). Acest tip de loc de munca are mai multe avantaje: permite un program flexibil, ii da voie celui care il face sa faca ce ii place, legat de un hobby de exemplu, este o buna posibilitate de a extinde reteaua de contacte, nu are interdictii legate de prezenta altor joburi in programul angajatului. Exista insa si dezavantaje, respectiv instabilitatea, lipsa unui contract de munca inregistrat si la stat, venituri flexibile si mai ales negarantate.

Si in cazul part-time-urilor angajatii pot lucra pe proiecte, care pot fi de scurta durata sau mai indelungate in timp, insa nu necesita prezenta angajatului part-time intr-un anume loc mai mult decat cateva ore pe zi.

Care sunt profesiile care pot intra in aria de acoperire a joburilor part-time? Unii considera ca freelancer-ul este un angajat part-time, fie ca este , redactor, editor, tehnoredactor, webdesigner sau fotograf; lui i se alatura profesiile care pot fi dependente de anumite proiecte mai indelungate; apoi profesiile precum agent vanzari sezonier, operator interviu, promoter, curier sau operator call center care au inceput sa fie din ce in ce mai cautate pe piata muncii din tara noastra.  

“In timpul facultatii am lucrat part-time prin diverse locuri, fie ca operator de interviu, fie ca barman, fie ca operator de call center. Imi convenea ca luam niste bani acolo si nu ma presa nimeni sa stau la serviciu n ore si se intampla sa am luni in care le amestecam si castigam mai mult decat sora mea, care lucreaza full time la o firma”, marturiseste Cristian, student in ultimul an la Comunicare.

Aceste joburi part-time sunt avantajoase si pentru companii care nu trebuie sa angajeze oameni de care sa nu mai aiba nevoie dupa aceea si, in plus, au la dispozitie o forta de munca pe care o pot angaja full-time oricand. De aceea, multi dintre cei care au inceput cu diverse colaborari part-time in diverse firme au devenit apoi angajati cu norma intreaga in respectivele companii. In plus, in cazul in care angajeaza in regim part-time si studenti, respectivii angajatori pot beneficia de stimulentele financiare oferite de stat pentru angajarea tinerilor, suma egala cu 50% din salariul minim brut pe tara garantat in plata, conform legii 72/2007.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea