Cariera

Jobul temporar, intre sursa de venit si un prim pas in cariera

Joburile temporare, in special cele de vara sunt pentru majoritatea celor care aleg aceasta varianta de angajare un mod de a face un ban in plus, dar si un pas inainte spre meseria pe care si-o doresc. In plus, si firmele sunt interesate si incurajate de catre stat sa angajeze studenti.

Un loc de munca pe timpul verii sau pe o perioada de timp de cateva luni poate fi un pas inainte pentru un tanar aflat la inceputul carierei. Majoritatea acestora incep sa-si caute joburi part-time sau internship-uri in diferite firme inca din timpul facultatii. In aceasta perioada ei se angajeaza fie in timpul verii, fie in timpul anului universitar. Dovada in acest sens sta si in faptul ca la ultimul targ de joburi pentru studenti cererea a fost cu mult mai mare decat oferta.

Fie ca aleg sa fie operatori de sondaje, agent de vanzari, sau junior pe langa o functie la banca,  toate acestea ii aduc candidatului un program de training inainte de angajarea propriu-zisa, dar si un start bun pentru o cariera. In plus, stagiile de pregatire sunt uneori platite, in functie de companie si de nevoile ei, pentru ca interesul companiilor este sa isi atraga tineri de valoare, pe care apoi sa ii angajeze.

Joburile pe o perioada scurta de timp, un plus la o viitoare angajare

Ce cred directorii de resurse umane despre aceste joburi temporare? Elena Visan, HR Manager la Tempo Advertising, incearca sa raspunda la intrebarile “cum te vor ajuta aceste 2-3 luni in cariera? Merita sa iti iei un asemenea job? Sau totul se rezuma la a face niste bani pe o perioada limitata, fara ca macar sa mai mentionezi acest job in CV?” prin faptul ca in organizatia pe care o reprezinta sunt incurajate astfel de colaborari. ”Ca HR manager , cu siguranta ma vor interesa cei care s-au straduit sa faca ceva inca de pe bancile facultatii. Este o dovada a dorintei de implicare si a perseverentei - calitati pe care le cauta orice angajator. Totodata, companiile ar trebui sa primeasca cu deschidere astfel de aplicanti. Un job sau un stagiu de trei luni functioneaza si ca o perioada de proba, la finalul careia poate rezulta un win-win situation: angajatului i se poate propune o promovare - si deci exista sansa ca el sa fie motivat sa continue colaborarea -, iar angajatorul isi va putea forma noi specialisti. Sau, pur si simplu, va ramane o usa deschisa pentru proiecte viitoare, fie ele doar punctuale”.

Candidatii sunt totusi de pareri impartite: unii cred ca aceste locuri de munca temporare sunt neimportante pentru CV-ul lor, altii, din contra, cred ca orice activitate este pentru ei un punct in plus la capitolul experienta. Luca Minea, care este acum student la specializarea Finante din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti, spune ca a auzit de la colegii lui mai mari ca daca vrei sa faci cariera in domeniu, trebuie sa iti manifesti interesul. ”Multi dintre colegii mei mai mari mi-au spus ca notele mari la scoala nu conteaza cat conteaza ce stii sa faci practic, ca daca stai numai la scoala si nu iei in piept obstacolele care apar in fiecare zi la un loc de munca, nu faci mare lucru mai tarziu, esti oricum in dezavantaj fata de cei care fac asta. In plus, practica intr-o companie sau banca te poate ajuta sa vezi daca asta iti doresti sa faci si mai tarziu”, crede Luca, care marturiseste ca a inceput sa aiba activitati inca din timpul liceului, atunci cand mergea la mare si se angaja ca ospatar.  

Daca vrei un loc de munca, bate la usi

Ce trebuie sa faci ca sa obtii un job temporar? Alexandra Tudor, studenta la Comunicare la Universitatea din Iasi este de parere ca primul pas in acest sens este sa te decizi ca vrei sa ai un astfel de job. “Multi dintre studenti au joburi de vara, la mare, pe strazi, ca operatori de interviu, ca ospatari la terase sau ca ajutor de cate ceva pe la firme. Insa daca vrei sa lucrezi intr-o firma, pe proiect sau pur si simplu, intai de toate trebuie sa stii sigur ca asta vrei pentru ca, in caz contrar, ocupi spatiul si timpul oamenilor din fata ta degeaba. Dupa ce esti decis iti faci CV-ul si incepi sa-l depui pe la diverse firme care te atrag, sau, in cazul in care e in domeniul pe care il studiezi, te poti sfatui cu un profesor sa te ajute sau sa-ti recomande un loc. Sau pur si simplu le bati oamenilor la usa. Oricum ar fi, nu ai ce pierde”, crede Alexandra, care marturiseste ca experienta ei personala recomanda acest mod de abordare. “Ma gandeam ca nu vreau sa pierd vara asta degeaba asa ca mi-am trimis CV-ul pe mail la o firma de publicitate din oras si acum lucrez la ei, si iata ca sunt deja patru luni”, incheie Alexandra.

O alta modalitate sunt targurile de joburi care au loc periodic in tara. In cadrul acestora firmele vin cu oferte de locuri de munca si full-time, dar si part-time, unele oferind si internshipuri. “Firma la care lucrez m-a angajat in urma unui internship, activitate care se intampla si acum in cate doua serii pe an. Primim studenti in ani terminali din diverse domenii, ii tinem pe langa oamenii nostri, ii invatam iar oe cei mai buni ii pastram”, explica Daniel Mihaescu filozofia de lucru a firmei de consultanta in care activeaza. 

Ce job temporar poate alege un candidat

Locurile de munca pe o perioada scurta de timp se pot imparti in doua categorii: cele de ales pentru a face un ban in plus, care nu aduc neaparat un plus la CV si cele pe care candidatii le pot folosi drept un prim pas in cariera. Astfel, din prima categorie, tinerii pot alege intre joburi sezoniere precum ospatar, barman, ajutor de bucatar, vanzator, debarasator sau care sa le aduca bani, fara a le aduce si o meserie – cum ar fi cazul bonelor, baby-sitter-ilor, operatorilor de interviu sau la call-center, distribuitorilor de fluturasi sau sampler-ilor.

In cazul in care cel care alege jobul temporar vrea sa isi faca o cariera pornind din acest punct, ar putea alege dintre mai multe posibilitati: fie sa fie junior intr-o agentie de publicitate, o redactie de ziar sau revista, o firma sau o banca, ori de exemplu receptioner intr-un hotel, de unde sa poata evolua in cadrul firmei.   


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea