Cariera

#impozite #taxe #salariati #somaj tehnic #indemnizatie #somaj

Executivul aproba scutirea de taxe pentru indemnizatiile de somaj tehnic

Indemnizatiile salariatilor primite pentru perioadele de somaj tehnic vor fi scutite de taxe pentru maxim trei luni dintr-un an, anunta Newschannel.ro. Astfel, Guvernul a anuntat ca pentru aceste venituri nu vor fi platite contributii sociale si impozit pe venit .

Conform Codului muncii, salariatii aflati in somaj tehnic sunt indeptatiti sa primeasca cel putin 75% din salariul de baza, insa in cazul negocierilor colective se pot stabili drepturi mai favorabile pentru angajati. Insa termenul de "somaj tehnic" nu se regaseste ca atare in legislatie , fiind o denumire uzuala pentru intreruperile de activitate ale angajatorilor din motive tehnice sau din alte motive, care sunt reglementate de articolul 53 din Codul muncii dar si de Contractele colective de munca la nivel national.

Conform legislatiei in vigoare, indemnizatiile de somaj tehnic se suporta din fondul de salarii, este proportionala cu perioada nelucrata din luna si implica, de regula, plata tuturor contributiilor sociale si a impozitului pe venit. Insa daca somajul tehnic depaseste 30 de zile, nu se mai datoreaza contributiile la somaj (datorate de catre angajat si de catre angajator).

Prin ordonanta guvernamentala Executivul acorda scutirea de taxe pentru o perioada de maxim 3 luni din anul 2009, insa conform analistilor, intervalul de 3 luni este de natura sa creeze confuzii, din cauza formularilor contradictorii din textul de lege.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea