Cariera

#curriculum vitae #cv #romana

CV-ul, cartea de vizita devenita arma pentru angajare

Se spune ca un CV bun iti poate schimba viata. Insa inainte de asta iti poate aduce job-ul pe care ti-l doresti, unul care ulterior iti poate aseza cariera pe un traseu ascendent.

curriculum vitae, pe scurt CV-ul, este cartea ta de vizita, oglinda a ce ai facut din punct de vedere profesional pana atunci. Asa ca, atunci cand asezi pe hartie aceste urme a ceea ce esti si care ii vor face pe angajatori sa te oferteze trebuie sa tii cont de cateva aspecte foarte importante.

Iata asadar cateva sfaturi pentru a realiza un CV care te va “vinde” mai bine.

Gandeste o structura a CV-ului in asa fel incat acesta sa fie scurt si concis. De obicei o astfel de structura contine elemente precum Profilul personal ( data nasterii si datele de identificare – adresa, numar de telefon, adresa de e-mail); Educatie si Formare (scoli si cursuri absolvite); Deprinderi (limbi straine pe care le stapanesti, utilizarea calculatorului, permis de conducere a autovehiculului); Experienta profesionala(fostele job-uri pe care le-ai avut) si, in cazul in care doresti acest lucru, Interese (hobby-uri care iti pot ajuta imaginea la capitolul “om de echipa”).

De foarte multe ori angajatorul cauta in CV si aceasta rubrica, a intereselor pe care le ai in afara job-ului, pentru a-si face o imagine cat mai completa despre cel pe care il va lua in echipa. In general, din domeniile trecute la capitolul Interese acesta isi da seama daca are de-a face cu un om de echipa, cu un "singuratic" sau cu un om foarte inteligent. 

 

Curriculum Vitae-ul ar trebui sa aiba cam doua pagini intindere, insa daca experienta profesionala ti-o permite, poate fi si mai lung. In orice caz, trece in CV experientele profesionale pe care le-ai dobandit, iti vor creste sansele de reusita. Si fii sigur ca daca nu i-ai captat atentia celui care iti citeste CV-ul pana la pagina 2, e putin probabil sa citeasca mai departe.     

CV-ul, cartea ta de vizita

Fa-l sa arate bine si aseaza informatiile cele mai importante deasupra restului, astfel incat sa sara in ochii posibilului sef. Este de dorit ca prezentarea ta sa fie cat mai atractiva, inclusiv vizual. Asa ca utilizeaza puncte care sa delimiteze experientele si spatii intre sectiuni pentru a-i da un look lejer.

Nu colora randurile, pentru ca pana la urma acesta este un document de afaceri. Ai putea folosi caractere care sa arate bine (de exemplu Arial, de marime 11), cu grija la folosirea bolduirilor sau sublinierilor. In plus, este indicat ca la marginea paginii sa fie lasata o margine de minim 1 inch (2,5 cms), nefiind indicata utilizarea casetutelor de text, asa numitele text-boxes.

Foloseste propozitii scurte si clare pentru a fi usor de citit. Experientele cele mai recente trece-le la inceput, in ordinea descrescatoare a datelor, punand accentul pe acele detalii care te recomanda pentru jobul pe care ti-l doresti (si pentru care aplici). Aminteste indatoririle pe care le aveai la locurile de munca anterioare, punctand foarte mult pe reusite, insa fara a folosi pronumele de persoana intai (“eu am facut”). Foloseste timpul trecut pentru joburile anterioare si prezentul pentru actualul loc de munca. Nu folosi multe liste si nu spune acelasi lucru in mai multe locuri. 

Alcatuieste textul in asa fel incat sa-ti raspunda tie intai de toate cel mai bine la intrebarile “Ma defineste? Ce spune despre mine?”. Altfel spus, da CV-ului tau putina viata, pune in el ceva din tine.

Reciteste-l si vezi sa nu se fi strecurat greseli de gramatica sau ortografie. In plus, mai roaga pe cineva sa il mai citeasca macar o data, sa il verifice, pentru ca greselile strecurate nu dau o imagine tocmai buna in ochii angajatorului.

Adaptarea CV-ului pentru fiecare job poate fi un secret

Nu uita sa iti adaptezi CV-ul job-ului la care aplici, punand de fiecare data accentul pe acele detalii care ar putea face diferenta, care l-ar putea face pe cel pe care il citeste sa te aleaga pe tine si nu un alt candidat. Insa cel mai important, fii sincer in ce scrii in aceasta “ carte de vizita ”, experientele trecute in ea trebuie sa fie dublate de experiente reale.

In cazul in care iti doresti cu adevarat jobul respectiv, aplica la el cu CV-ul insotit de o scrisoare de intentie , in care sa punctezi si mai bine de ce esti tu cel mai potrivit pentru job-ul respectiv.

Puteti gasi aici un model de Curriculum Vitae in limba romana.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea