Cariera

#scaun ergonomic #scaun birou

Cum se defineste un scaun de birou cu adevarat ergonomic?

Daca lucrezi la birou, atunci sunt sanse foarte mari sa petreci minimum 40 de ore pe saptamana pe un scaun, intr-o pozitie nu tocmai confortabila. Stiai ca pozitia incorecta poate cauza numeroase afectiuni? Nu doar coloana vertebrala este vizata, ci si alte zone si organe ale corpului uman. Spre exemplu, digestia incetinita este tot o consecinta a statului indelungat pe scaun. Pentru a preveni toate aceste neplaceri, este important sa alegi un scaun de birou ergonomic, iar in continuare iti vom explica exact cum se defineste un scaun ergonomic.

Daca respectam definitia ergonomiei, un scaun ergonomic ar trebui sa fie unul care se adapteaza fiecarui utilizator in parte: postura corpului, suportul pentru spate, gradul de confort si asa mai departe. Scaunele de birou ergonomice, spre deosebire de cele obisnuite, ofera posibilitatea de a imbunatati postura corpului in pozitia sezut si de a asigura tot suportul necesar. Un scaun ergonomic permite fiecarui utilizator sa il regleze asa cum isi doreste, nu doar in ceea ce priveste inaltimea. Asadar, in continuare iti prezentam cateva caracteristici pe care orice scaun ergonomic trebuie sa permita a fi utilizate.

Incepem cu inaltimea scaunului. Aceasta este poate cea mai importanta caracteristica, deoarece permite adoptarea unei pozitii cat mai bune si confortabile. Scaunul trebuie reglat astfel incat sa iti permita sa atingi podeaua cu picioarele. Stim ca marea majoritate a birourilor sunt fixe, astfel incat scaunul trebuie sa se poata regla pentru a contracara acest neajuns.

Nu doar inaltimea scaunului este importanta, ci si adancimea si latimea sezutului. Fiecare persoana se simte confortabil pe un anumit tip de scaun, iar regula generala spune ca trebuie sa existe cativa centimetri intre spatele genunchiului si marginea scaunului pentru a s evita presarea coapselor.

Suportul lombar este un alt aspect caruia trebuie sa ii acorzi deosebita importanta. Suportul oferit de scaun spatelui trebuie sa permita coloanei sa se curbeze in forma literei S (forma naturala a coloanei). Orice alt scaun ce nu permite coloanei o pozitie confortabila, va contribui la declansarea diverselor afectiuni ale spatelui.

Tot in stransa legatura cu pozitia coloanei este si inclinarea spatarului. Fiecare persoana trebuie sa poate inclina spatarul pentru a sta confortabil si a lucra in cea mai buna pozitie. Bratele au la randul lor un rol foarte important. Alege un scaun ce are brate cat de cat moi si care pot fi reglate pe inaltime si lungime, pentru a-ti oferi un suport adecvat in timp ce lucrezi.

Nu neglija materialele din care este confectionat scaunul. Un scaun ergonomic nu iti va permite sa transpiri si iti va oferi o senzatie placuta pe tot timpul utilizarii. Nu iti va fi nici foarte cald, dar nici foarte rece. Opteaza pentru scaune  ergonomice din piele, mesh sau materiale textile ori pentru o combinatie dintre acestea.

Acestea au fost doar cateva dintre aspectele carora trebuie sa le acorzi importanta cand vine vorba despre un scaun de birou ergonomic. Speram sa te ajute informatiile!

Sursa foto: unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea