Cariera

#venit #salariu #criza #cum sa-ti rotunjesti venitul

Cum sa-ti rotunjesti veniturile pe timp de criza

Intr-o perioada in care cu totii ne intrebam ce am putea face pentru a scapa de efectele crizei mondiale, ideea de a obtine un venit care fie sa se adauge salariului, fie sa inlocuiasca venitul fix lunar devine din ce in ce mai tentanta. Iata cateva moduri in care va puteti rotunji veniturile.

Veniturile unei persoane se pot alcatui atat din salariu, cat si din alte venituri suplimentare. In cazul persoanelor angajate, veniturile sunt reprezentate mai ales de salariu, care vine in fiecare luna, la o data stabilita de comun acord de catre firma si angajat. In plus insa, angajatul poate opta pentru a-si suplimenta veniturile prin metode suplimentare: fie un extra-job, fie un job part-time , fie deschiderea unei afaceri proprii, fie prin activitati care nu necesita prezenta fizica intr-un anume loc, in timpul programului de la serviciu (cum ar fi de exemplu gradinaritul sau agricultura).

Si asocierea in diverse activitati in regim de colaborare poate fi o idee, iar pentru cei pasionati de sistemele -marketing, si aceasta poate fi considerata o posibilitate de a obtine niste bani. Iar pentru persoanele care nu sunt angajate sau au fost trimise de curand in somaj, joburile part time sau lucrul in regim de colaborare pot fi optiuni de a obtine un venit.

Lucrul la domiciliu, o idee viabila

Una dintre intrebarile la care o parte dintre firmele care isi cauta colaboratori au gasit un raspuns satisfacator atat pentru afacere, cat si pentru colaboratori, este aceea referitoare la munca la domiciliu . “Unii angajatori au ales varianta unor locuri de munca la domiciliu, adresate persoanelor care fie se bazeaza numai pe un castig din asa ceva, fie vad intr-un job acasa o modalitate de rotunjire a veniturilor. Iar inseamna de obicei munca manuala: confectionarea de obiecte de papetarie sau jucarii, de haine si accesorii. Iar pentru cei care au calculator si/sau conexiune la internet, unele firme ofera joburi care inseamna introducerea unor date in niste baze de date, trimiterea de mailuri sau traducerea unor materiale”, a spus Valentin Stroe, consultant in plasarea de personal.

In aceste cazuri exista insa un aspect negativ, acela ca persoana implicata in aceste activitati nu va avea un contract de munca, ci va fi platit printr-un contract de colaborare, dupa cum avertizeaza specialistii in recrutare.

Jobul part-time, o idee aplicabila

O alta optiune pe care o au la indemana cei care vor sa isi rotunjeasca veniturile ar fi un job part-time. Astfel de locuri de munca pot fi gasite in portofoliul agentiilor de recrutare, care pot fi gasite fie online (precum myjob.ro, ejobs etc.) sau offline, ori in ziare, reviste sau pe la diverse firme. Joburile part-time inseamna un program “cu jumatate de norma”, fie in vanzari, fie in call-center-uri, operatori de interviu, fie in posturi de ospatari , chelneri etc.

Acest tip de job, la fel ca si cel care inseamna deschiderea unei afaceri presupune marsarea pe pasiunile pe care le are persoana care initiaza o astfel de activitate. Este indicat ca cel care incepe un astfel de demers sa faca ceva ce ii place, sa isi foloseasca fie un hobby, fie o caracteristica pentru jobul respectiv. “Eu stiu sa ma joc cu culorile, imi place sa ma joc in general si iubesc copiii. Asa ca atunci cand cineva mi-a propus sa incerc sa fiu amuzant pentru petrecerea aniversara a pustiului lui, am zis da, desi aveam multe ezitari. Am invatat apoi sa modelez baloane si acum am ajuns sa pictez si sa fac diverse giumbuslucuri cu si pentru copii”, marturiseste Aurelian, care este clovn pentru copii, desi in restul timpului lucreaza ca programator.

Unul dintre avantajele acestui tip de job este acela ca ii aduce celui care il face o extindere a cercului de cunoscuti. In plus, acesta isi poate dezvolta o cariera din astfel de mici joburi, ori din munca “pe proiect”, toate aceste puncte putand fi trecute in CV si conta pentru angajarile ulterioare, ori pentru avansare.

Altii aleg sa adopte muzica fizica in timpul care le-a ramas liber dupa serviciu, obtinand din aceste activitati si venituri suplimentare. “Avem la parinti teren care statea necultivat. Asa ca ne-am gandit sa punem pe el rosii, vinete, castraveti, ceapa pe care la inceput o foloseam mai mult in casa. Insa cum mai era teren si mai aveam si timp, ne-am apucat sa ne extindem iar tata a venit cu ideea sa vanda ce ne ramane in plus in piata din oras. Asa ca de vreo 5 ani, mai facem niste banuti din ce cultivam, asta in afara ca mancam sanatos tot timpul anului”, povesteste Rodica despre modul in care s-a gandit familia ei sa isi rotunjeasca veniturile.

In majoritatea cazurilor insa aceste joburi sau ocupatii nu aduc si inregistrare in situatiile statului, prin urmare nu sunt luate in considerare pentru pensie sau asigurari sociale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea