Cariera

#cariera #job #angajare #perioada de proba

Cum sa te porti in perioada de proba

Ce trebuie sa stii despre perioada de proba

Conformul Codului Muncii, durata perioadei de proba este de cel mult 30 de zile calendaristice pentru functiile de executie si cel mult 90 de zile pentru functiile de conducere. In cazul muncitorilor necalificati si a absolventilor institutiilor de invatamant superior , perioada de proba nu poate depasi 5 zile lucratoare . 

Codul Muncii precizeaza si faptul ca, pe durata perioadei de proba, angajatul se bucura de toate drepturile celorlalti angajati, insa ar si aceleasi indatoriri. Asadar, vei fi remunerat pentru munca pe care o depui, avand incheiat un contract individual de munca . In caz contrar, efortul tau se considera “ munca la negru ”, fapt pentru care angajatorul poate fi sanctionat.

Foarte important este faptul ca atata angajatorul, cat si angajatul sunt liberi sa puna capat acestei colaborari fara a mai fi nevoie de un preaviz. Acest lucru trebuie mentionat insa in cadrul peroadei de proba si nu la o zi dupa ce aceasta s-a incheiat.

Cum sa te porti in perioada de proba

Pasul 1. Pune intrebari si invata

Perioada de proba reprezinta o provocare, atat pentru angajator, cat si pentru angajat. CV-ul si interviul tau au dovedit ca esti suficient de pregatit pentru a f ace fata pozitiei la care aspiri, insa colectivul de munca, stilul tau de lucru, dar si cel al firmei la care te-ai angajat si compatibilitatea tuturor acestor factori vor determina consecintele perioadei de proba.

In primul rand, asculta si invata tot ceea ce ti se explica. Nu te sfii sa pui intrebari daca nu ai inteles un anumit lucru, pentru ca este mai bine sa previi o greseala, dacat sa iti ratezi perioada de proba din cauza rusinii sau a neatentiei.

Puterea ta de adaptare in cadrul unei echipe si modul in care lucrezi trebuie sa te scoata in evidenta, pentru ca tocmai aceste lucruri vor fi luate in vizor de catre angajator.

Pentru a te familiariza cu politica firmei, modul in care se lucreaza, atmosfera generala, incearca sa te apropii de colegii de munca. Iesi cu acestia in pauza de pranz, incearca sa comunici, fara sa fii insa prea insistent.

Asculta activ si fii flexibil. Demonstreaza faptul ca te poti adapta usor si nu ezita sa vii cu idei, pentru a castiga credibilitate. Nu iti pune insa viata personala pe tava, pentru ca in primul rand, ai de-a face cu oameni pe care nu ii cunosti, si in al doilea rand, pentru unele persoane poate deveni deranjant sa auda si cele mai intime detalii din viata ta. In plus, perioada de proba nu este chiar momentul oportun pentru ca seful sa afle cat mai multe despre viata ta personala. Nu stii ce fel de impact vei avea, asa ca orienteaza-ti atentia asupra aspectului profesional.

Pasul 2. Acorda importanta tinutei tale

In perioada de proba trebuie sa demonstrezi ca esti omul potrivit pentru job, iar acest lucru se face atat prin atitudine, cat si prin aspect fizic.

Ai grija la hainele pe care le alegi pentru job. Opteaza pentru tinute care se potrivesc profilului firmei pentru care lucrezi. Perioada de proba nu este chiar cel mai potrivit moment pentru a sparge tiparele, doar daca lucrezi in domeniul artistic si modul de a te imbraca devine mai mult o forma de exprimare.

Daca insa toata lumea se imbraca office, atunci nu te impotrivi si adapteaza-te cerintelor. De asemenea, incearca sa fii energic, sa exprimi vitalitate prin miscarile corpului, pentru ca astfel, toti ceilalti te vor indragi.

Unele persoane au un magnetism deosebit, care lumineaza camera imediat; acest lucru se realizeaza printr-o voce placuta, energie in miscari, tinuta adecvata, ingrijita si prezenta de spirit. Evita sa devii clovnul biroului, dar nu iti pune eticheta de morocanos. Lumea trebuie sa te placa, fara a fi deranjata de atitudinea ta.

Pasul 3. Zambeste

Esti stresat pentru ca incerci sa dai tot ce este mai bun pentru a pastra acest job. Chiar daca faci toate eforturile pentru a-ti dovedi calitatile, nu uita sa strecori mereu si cate un zambet. Ti se pare un cliseu, insa cercetatorii au demonstrat faptul ca atunci cand zambim, persoana din fata noastra devine mai relaxata si mai increzatoare. In plus, tuturor le plac persoanele care sunt intr-o dispozitie buna.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea