Cariera

#birou #acasa #lucru

Cum sa te decizi daca lucratul de acasa ti se potriveste

Trezitul de dimineata pentru a ajunge la timp la birou poate fi chinuitor, la fel si ora la care iesi de la serviciu si nu mai ai timp de nimic. Iar in aceasta perioada de criza este foarte usor sa te trezesti pus “pe liber” de catre seful tau. Unii specialisti spun ca lucratul de acasa ar putea fi chiar o solutie de criza, atat pentru angajator, cat si pentru angajat. Insa munca de acasa nu este destinata chiar oricui, unora nu li se potriveste. Daca vrei insa sa incerci aceasta metoda de lucru, iata cativa pasi pentru a vedea daca acest tip de munca ti se potriveste.

 

Pasi de urmat :

Pasul 1: Gandeste-te cat de mult iti doresti sa lucrezi de acasa. Cu cat aceasta dorinta este mai mare, cu atat mai mult iti vei dori sa treci peste dificultatile pe care le vei intampina.

Pasul 2: Gandeste-te cat de importanta este relatia pe care o ai cu colegii tai de serviciu. Daca interactiunea sociala din compania in care lucrezi acum este unul dintre plusurile jobului, atunci exista mari sanse sa te simti izolat atunci cand vei lucra de acasa. Daca, insa, iti place sa lucrezi singur/a, s-ar putea sa-ti placa solutia de a lucra de acasa.

Pasul 3: Ia in considerare cat de bine te poti adapta la mai multe sarcini diferite de facut in fiecare zi si de multe ori, mai multe in acelasi timp. Cand lucrezi de acasa, o sa trebuiasca sa te ocupi de toate lucrurile pe care inainte le faceau altii: de la raspuns la telefon pana la dus afara gunoiul, asa ca ar fi bine sa fii adeptul diversitatii.

Pasul 4:
Esti tipul de persoana organizata? Pentru ca persoanele organizate au un avantaj cand vine vorba despre pastrarea in ordine a hartiilor si lucrurilor, fara vreun ajutor din partea altora.

Pasul 5: Analizeaza bine daca iti place ceea ce faci. Oamenilor carora le place ce fac, cedeaza mai greu si se descurca bine in rezolvarea task-urilor, chiar daca lucreaza acasa.

Pasul 6: Analizeaza-ti locuinta. Iti place sa petreci timp acasa? in care ai putea sa-ti aranjezi biroul? Daca raspunsul la aceste doua intrebari este da, atunci te poti gandi la amenajari ale acestui spatiu.

Pasul 7: Ar trebui sa te gandesti si chiar sa te gandesti sa ii intrebi si pe ceilalti membri ai familiei (sau in cazul in care nu esti casatorit/a si locuiesti cu cineva, sa il/ii intrebi pe respectivii co-locatari) daca ar fi de acord ca tu sa lucrezi de acasa. Acest lucru ar putea fi important pentru tine, te-ar putea ajuta in luarea deciziei.

Pasul 8: Ai ceva bani pusi deoparte? Raspunsul la aceasta intrebare este important, pentru ca nu poti face nimic fara bani. In cazul in care esti free-lancer, liber-profesionist sau abia acum iti incepi propria afacere, nu te poti baza pe niste bani pe care sa-i primesti in mod regulat.

 
Lucruri de care ai nevoie:

•    Copiator
•    Imprimanta
•    Rafturi
•    Birou
•     Scaun de birou
•    Lampa de birou
•    Papetarie si consumabile
•    Software de (exemplu: Microsoft Office)
•    Telefon (poate si fax, pentru muncile mai elaborate, care necesita multe acte

 

Sfaturi & Avertismente:

•    Pe cat posibil, incearca sa faci un test inainte de a lua o decizie finala. Daca lucrezi undeva unde mergi la serviciu in fiecare zi, ai adica o slujba obisnuita, incearca sa iti iei o saptamana astfel incat sa lucrezi de acasa. Ai putea discuta despre aceasta perspectiva si cu seful tau, exista posibilitatea ca acesta sa te lase sa lucrezi de acasa timp de o saptamana. Ori ai putea sa iti iei o saptamana de concediu ca sa faci un astfel de test.
•     Pregateste-te sa nu primesti intotdeauna un feed-back pozitiv din partea oamenilor. Desi munca de acasa te poate scoate din mijlocul procedurilor si jocurilor de putere care pot fi intalnire in majoritatea companiilor, ia in considerare faptul ca te vei lovi de multe piedici. In cazul in care esti tipul de angajat care functioneaza pe baza de recunoastere, este posibil ca lucratul de acasa sa nu fie potrivit pentru tine.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea