INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Cariera

#angajator #candidat #interviu

Cum sa stii cand sa pleci de la un interviu

Un interviu de angajare este o dubla sansa: pentru angajator de a te cunoaste putin si de a-ti incerca capacitatile, iar pentru tine posibilitatea de a vedea o frantura din interiorl companiei in care te-ai putea angaja. Iar daca nu-ti place ce vezi la interviu , fie ca locatie, fie ca atitudine a oamenilor, atunci acesta ar putea fi un semn pentru tine: s-ar putea sa nu fie jobul potrivit pentru tine. Dar pentru ca exista cateva semne care iti pot spune daca a venit timpul sa pleci de la interviu, iata cateva sfaturi in acest sens.

Pasi de urmat :

Pasul 1: Incepe-ti evaluarea cu imprejurimile cladirii, apoi cu holul de intrare in cladire, sala de conferinte sau biroul in care are loc interviul tau. Modul in care o companie isi pastreaza sediul si imprejurimile pana la nivel de detaliu ar putea spune multe despre cum aceasta isi trateaza si angajatii.

Pasul 2: Cat timp astepti sa fii preluat pentru interviu, mai arunca cate o privire si catre ceas. O asteptare de mai mult de 10 minute, exceptie facand conditiile extreme, este nepotrivita si poate fi considerata lipsa de politete .

Pasul 3: Ia in considerare varianta de a pleca de la interviu in cazul in care posibilul tau angajator insista cu intrebari despre care tu simti ca sunt prea personale sau lipsite de politete. Spune-i cu delicatete despre faptul ca aceste intrebari te deranjeaza, iar in cazul in care intervievatorul continua, te poti gandi la plecare. Acesta poate fi un indiciu despre modul in care vei fi tratat ca angajat.

Pasul 4: Incearca sa fii atent/a la orice comportamente sau atitudini, inclusiv fizice pe care le-ai putea gasi agresive sau amenintatoare. Chiar daca te simti amenintat/a din cauza ca intervievatorul tau sta prea aproape de tine, daca nu te simti comfortabil , spune-i acest lucru, sau pur si simplu, ridica-te si paraseste incaperea.

Pasul 5: Incearca sa patrunzi dincolo de „masca de interviu” aposibilului tau viitor sef. Intreaba-te „este aceasta abordare impenetrabila menita sa stabileasca o autoritate sau este intotdeauna asa? Se comporta asa ca sa ma faca sa las garda jos?”. Daca reusesti sa gasesti raspuns la aceste intrebari, te-ar putea ajuta sa iti dai seama daca vrei sau nu sa lucrezi pentru o astfel de persoana (bineinteles, in cazul in care sustii interviul cu viitorul tau sef direct).

Pasul 6: Analizeaza cu atentie pachetul de beneficii pe care ti-l ofera si ai grija sa nu te vinzi pe prea putin. Daca iti doresti mai mult, spune-i acest lucru viitorului tau sef, negociaza. Iar in cazul in care nu iti doresti sa ramai in aceasta companie si in viitor, transmite-i aceasta intentie si intervievatorului tau.

Lucruri de care ai nevoie:
- acces la internet
- consiliere in cariera
- computer

Sfaturi & Avertismente:

- Inainte de a merge la un interviu gandeste-te ce tip de angajament si stil de management iti este comfortabil.
- Inainte de a merge la interviu fa o mica cercetare in legatura cu viitorul tau angajator. Astfel vei putea sa-ti dai seama daca respectiva companie este una pentru care ti-ar placea sa lucrezi. Incearca sa cauti pe Internet sau in presa locala detalii despre respectiva firma, ai putea gasi astfel informatii care sa te ajute sa iei decizii.
- Nu accepta situatii cu care nu te simti comfortabil. Cel mai probabil lucrurile nu se vor imbunatati pe parcurs, dupa interviu si daca accepti postul in aceste conditii, ai putea regreta mai tarziu.
- Unii specialisti in resurse umane sunt de parere ca poti merge la interviuri chiar daca nu esti convins de calitatea firmei spre care te indrepti. Ei spun ca in cazul in care nu-ti place ce se intampla in timpul interviului, poti incerca sa dai de inteles, cu discretie, ca ti-ai pierdut interesul pentru respectivul post. In orice caz, pentru intrebari prea personale sau care te-ar putea face sa te simti hartuit/a, exista solutia raspunsului de genul „dar cum afecteaza acest aspect calificarea mea pentru acest job sau modul in care imi voi face treaba?”. In orice caz, a merge la interviu poate fi un exercitiu bun pentru viitor.
- In cazul unor interviuri in domenii precum IT sau management, intervievatorii pot fi agresivi sau sa induca candidatii in eroare. Insa astfel de comportamente sunt doar teste pentru a vedea rezistenta viitorilor candidati.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea