Cariera

#job #serviciu #angajat #sef

Cum sa iti motivezi angajatii fara sa le maresti salariul

Banii nu sunt singura modalitate de a-ti motiva angajatii. Mai presus decat aspectul financiar, orice persoana isi doreste sa fie apreciata la locul de munca. Iata cateva modalitati prin care iti poti motiva angajatii, fara sa oferi mariri de salariu.
1. Manifesta-ti aprecierea pentru fiecare angajat in parte
Fa-ti un obicei din a multumi angajatilor tai atunci cand isi ating taskurile sau cand observi progresele acestora. Un mail personal sau un compliment exprimat de fata cu ceilalti colegi ii va oferi angajatului tau aprecierea de care are nevoie.
Incearca sa iti faci timp si sa vorbesti cu fiecare, in mici sendinte individuale, in care sa le mentionezi progresul si sa le oferi incurajarile necesare. Tot ceea ce vei pierde va fi un pic de timp, insa vei castiga mai mult daca vei avea angajati motivati.
De asemenea, nu uita de ziua acestora de nastere. Lasa-l astfel sa vada ca fiecare este apreciat la locul de munca si ca prezenta sa conteaza. Un mic cadou sau un buchet de flori – nu ai nevoie de mai mult pentru a sarbatori ziua de nastere a angajatilor tai. Incercati sa va bucurati de astfel de evenimente impreuna cu intreaga echipa, fie ca iesiti cu totii la masa de pranz sau oferi tuturor ceva de baut.
2. Inspira o atitudine de competitie
Unele companii si-au facut un obicei in a alege „angajatul lunii”, indiferent de domeniul sau de responsabilitatile acestora. In felul acesta, angajatii vor sti ca, indiferent de atributiile pe care le au, sunt apreciati pentru eforturile lor. In plus, spiritul de competitie ii va impulsiona sa se perfectioneze, fapt care le va mari calitatea performantei.
3. Ofera angajatilor un program flexibil
Ofera angajatilor cu performante deosebite posibilitatea de a-si lua, din cand in cand, cate o zi libera sau o zi cu program redus . In felul acesta, ii motivezi pe acestia sa lucreze mai eficient si ii rasplatesti pentru cei care fac toate eforturile pentru a-si indeplini taskurile corespunzator. La urma urmei, nu cantitatea timpului este importanta, ci calitatea rezultatelor obtinute.
4. Fii deschis si sincer cu angajatii
Tine-ti angajatii la curent cu situatia companiei, progresele acesteia si rolul pe care fiecare membru il are la succesul actual. Mai mult, incearca sa aduci critici constructive. Intareste fiecare observatie cu o apreciere. De exemplu, incepe cu aprecierile si completeaza apoi cu punctele unde acesta ar trebui sa mai lucreze. Astfel, angajatul nu va avea senzatia ca este criticat, ci dimpotriva, va aprecia faptul ca tu il ajuti sa se perfectioneze.
5. Ofera cursuri de perfectionare
Tot mai multe companii isi inscriu angajatii la diferite traininguri , din doua motive. In primul rand, perfectionarea angajatilor iti va aduce si tie profituri mai mari. In al doilea rand, multe persoane prefera sa lucreze intr-o companie unde simt ca au posibilitatea de a progresa si de a se dezvolta.
6. Ofera conditii bune de lucru
Printre cele mai importante aspecte pe care un angajat le cauta la locul de munca sunt conditiile de lucru. Chiar daca tie ti se pare neobisnuit, modul in care arata biroul, spatiul pe care il are fiecare persoana, facilitatile de care dispune binedispun orice angajat si il fac pe acesta sa vina cu mai mult drag la servciu.
De exemplu, fii atent la estetica birourilor. Incearca sa nu inghesui prea multi oameni in aceeasi camera, ai grija ca spatiul sa fie aerisit corespunzator si fiecare sa fie dotat cu toate lucrurile de care are nevoie. In plus, apa nu ar trebui sa lipseasca din nicio firma. Un automat cu bauturi calde si reci sau cu cate ceva de mancare este binevenit pentru orele in care se lucreaza intens. Unele companii ofera angajatilor cafea sau ceai gratuit. S-a dovedit ca oamenii sunt mult mai multumiti daca sunt si rasfatati un pic.
7. Ofera posibilitatea de a prelua rolul de leader
Oricui ii place sa fie leader, macar temporar. Lasa-ti angajatii sa incerce acest rol din cand in cand, desemnandu-i pe rand leaderii unor anumite proiecte. Daca acest lucru nu este posibil, autnci organizeaza diferite prezentari de perfectionare, pe care nu le vei sustine tu, ci angajatii tai. Ofera-le posibilitatea de a se afla in fruntea celorlalti, chiar daca acest rol le revine pret de o perioada limitata.
8. Verifica daca ai repartizat taskurile in mod corect
Nu poti fi fericit la locul de munca daca intampini mereu dificultati in ceea ce ai de facut si, in consecinta, primesti remarci negative. Unii angajati au nevoie de o reevaluare a taskurilor sau a pozitiei pe care o ocupa, alte persoane pot mai mult si cer, de asemenea, atributii in plus.
Evalueaza-ti perioadic angajatii si descopera astfel daca sunt multumiti de responsabilitatile pe care le au si ce poti face tu pentru a indrepta situatia, acolo unde este cazul.
9. Introdu momente de relaxare
Unele companii isi fixeaza anumite zile pentru a le oferi angajatilor posibilitatea de a se relaxa sau de a petrece mai mult timp impreuna, in afara serviciului. De exemplu, puteti fixa o zi pe luna in care toti sa iesiti la o bere. Stabiliti o zi in care toata lumea sa vina la birou imbracata mai casual. Ofera-le angajatilor, o data pe luna, in ziua in care inregistrati un progres deosebit sau in ultima zi din saptamana mici delicii precum prajiturele sau suc.
Organizati concursuri haioase, care sa aiba ca tema un eseu inventiv sau dimpotriva, un proiect care sa poate avea aplicabilitate in firma voastra, Cea mai buna lucrare va castiga un premiu pus in joc de tine. Toate aceste mici amanunte vor da putin mai mult farmec mediului in care lucrati si vor trezi spiritul de joaca si de competitie in angajatii tai.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea