Cariera

#avantaj competitiv afaceri #avantaj afaceri

Cum poti obtine un avantaj competitiv in afaceri?

Ca mediul de afaceri este o adevarata jungla nu credem ca mai era necesar sa ti-o spunem noi. In aceste conditii, pentru a ramane relevant si de multe ori pentru a supravietui pe piata, va fi absolut necesar sa beneficiezi de un avantaj competitiv. Ce este si cum il poti obtine vom detalia in cele ce urmeaza!

Ce este avantajul competitiv in afaceri?

Pe scurt, avantajul competitiv al unei firme se refera la acel element care o face speciala in ochii clientilor si o diferentiaza in mod pozitiv fata de ceilalti concurenti de pe piata. Avantajul competitiv trebuie privit atat din perspectiva produselor sau serviciilor oferite, dar si a reputatiei companiei tale.

Pentru ca avantajul competitiv sa fie unul real si de durata, este recomandat sa aiba niste caracteristici clare. In primul rand, avantajul competitiv se va baza pe punctul forte al afacerii tale si va fi acea trasatura cel mai apreciata de catre clienti. Asadar, acesta trebuie sa fie simplu si usor de inteles, dar in acelasi timp si suficient de flexibil pentru a evolua impreuna cu afacerea si cerintele pietei. Nu in ultimul rand, un avantaj competitiv este profitabil.

Strategii de dobandire a unui avantaj competitiv

Acum ca ne-am lamurit in ceea ce priveste natura unui avantaj economic, putem merge mai departe cu discutia. In multe situatii, avantajul economic nu va fi unul evident, asadar va fi nevoie de strategii foarte clare si bine documentate pentru a fi creat si, mai important, mentinut. Pe langa analiza de piata, in orice negociere, in special cu potentialii parteneri, iti va fi de ajutor o analiza de risc financiar. Descopera in cele ce urmeaza ce strategii poti folosi pentru dobandirea avantajului competitiv in afaceri:

●      Costuri mai mici, strategie care se concretizeaza prin oferirea unui produs comparabil, dar la un pret mai bun decat competitia. Pentru a realiza acest tip de strategie va fi nevoie de o eficienta sporita prin comparatie cu ceilalti actori de pe piata. Aceasta eficienta poate fi obtinuta prin metodele folosite la fabricarea, proiectarea, comercializarea produselor sau chiar prin strategiile de vanzare folosite pentru serviciile comercializate;

●      A doua cea mai populara strategie este diferentierea, adica strategia prin care pui pe piata un produs care va iesi in evidenta prin comparatie cu produsele oferite de concurentii directi. Aceasta diferentiere se va produce doar prin oferirea unui plus valoare clientilor.

Cum se poate diferentia o afacere?

Daca in ceea ce priveste diminuare costurilor lucurrile sunt destul de clare, adevarul este ca exista mai multe metode de a te diferentia pe piata, dupa cum urmeaza:

●      Calitatea produselor, prin oferirea de bunuri care sa reziste mai mult, sa fie mai usor de utilizat si mai sigure, sa aiba ingrediente sau metode naturale de manufacturare si sa respecte mediul inconjurator, de exemplu. Nu uita nici de ambalaje, acestea atragand atentia asupra respectului oferit clientilor, dar si brandului;

●      Calitatea serviciilor, de exemplu prin includerea elementelor precum serviciile de pre si post vanzare. Printre acestea se pot numara avantaje precum livrare rapida si sigura, un site optimizat si prietenos cu utilizatorul, posibilitatea de a comanda online, oferirea de mostre gratuite si cadouri de fidelizare. Nu uita nici de latura interna a afacerii, deci angajeaza oameni capabili si bine instruiti care sa poata mentine nivelul promis de afacerea ta. Trateaza-i corespunzator si afacerea ta va castiga capital de imagine si prin intermediul angajatilor, nu doar al clientilor;

●      Segmentarea operatiunilor sau tintirea unor anumite sectoare unde cresterea poate fi mai usoara. Cu alte cuvinte, nu ezita sa te nisezi si sa te impui ca un punct de referinta in domeniul respectiv.

Tu ce alte strategii mai folosesti pentru a domina competitia?

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/7RWBSYA9Rro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea