INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Cariera

#electoral #bani #cresteri #salariu

Cresteri salariale electorale pe final de 2008

Sfarsit de an cu cresteri salariale pentru o parte din bugetarii romani. Apropierea alegerilor si presiunea strazii au determinat Guvernul sa anunte ca, incepand cu luna octombrie, mai multe categorii de angajati vor primi mai multi bani. Acest lucru se intampla dupa ce a fost anuntata si cresterea salariului minim.

Astfel, angajatii din educatie si politie vor primi din octombrie mai multi bani, in urma hotararilor luate de Executiv in ultimele doua saptamani.

Mai multi bani, fara destabilizare economica

Primii care se vor bucura de bani in plus vor fi profesorii, care de la 1 octombrie vor beneficia de o majorare a salariilor cu 9%. Guvernul s-a vazut obligat sa ofere aceasta crestere in urma protestelor din cursul acestui an, dar si ca urmare a amenintarilor sindicalistilor din invatamant, care au anuntat ca vor boicota inceputul anului scolar.

Majorarile salariale pentru profesori sunt, conform declaratiilor primului ministru Calin Popescu Tariceanu, o prima etapa din programul pe acest an de crestere a veniturilor bugetarilor.

“Este ceea ce poate fi facut in acest moment, ceea ce poate sa ofere economia romaneasca fara sa alteram echilibrele macroeconomice. Asteptarile profesorilor, elevilor si parintilor sunt foarte mari privind calitatea invatamantului, dar salariile trebuie sa fie in acord cu performanta economica, nu pot fi marite doar pentru a raspunde unor asteptari electorale", a spus Tariceanu atunci cand a anuntat noua masura.

Urmatorii la rand pentru a primi mai multi bani sunt agentii de politie, care vor beneficia de la 1 ianuarie 2009 de o crestere de salariu estimata intre 10 si 20% din actualul . Astfel, cei 38 de mii de agenti de politie si sefii lor vor avea salariile corelate cu nivelul national al remuneratiilor locurilor de munca din domeniul public. 

Creste si salariul minim

Finalul de an aduce si majorarea salariului minim. Valoarea acestuia va ajunge intai la 540 de lei, de la inceputul lunii octombrie, pentru a atinge apoi 600 de lei, odata cu debutul noului an. Aceasta masura a fost adoptata inca din iulie, atunci cand Executivul a cedat presiunilor sindicatelor, care declansasera proteste la nivel national. Acordul semnat atunci intre autoritati si sindicate prevedea o crestere ulterioara graduala de cel putin 100 de lei pe an. Astfel, in 2010, salariul minim ar urma sa ajunga la 730 lei, in 2011 - la 860 lei, in 2012 - la 1.030 lei, pentru ca in 2013 sa creasca pana la 1.190 lei.

Cu toate acestea, unii economisti sunt de parere ca ritmul de crestere a salariilor nu se va pastra la nivel ridicat. Conform consilierului guvernatorului BNR, Lucian Croitoru , citat de NewsIn “ritmul de crestere a salariilor s-ar putea tempera sub 10% din 2010, dupa un an 2009 electoral, desi avansul salariilor reale va continua, ca parte a procesului de reducere a decalajelor dintre Romania si tarile dezvoltate din UE”. El a adaugat ca salariile din sectorul public din Romania tind sa fie mai mari ca salariile din unele sectoare private.

Conform datelor Institutului National de Statistica (INS), in luna iulie, salariul mediu net a ajuns la 1.308 lei (365 euro), in crestere cu 25,8% fata de aceeasi luna a anului trecut.

Salariul minim brut, putin peste jumatatea celui ungar

Decizia Executivului roman de a majora salariul minim a readus in discutie comparatiile cu alte tari europene. Astfel, conform unei analize economice  realizate de o revista de profil economic din Ungaria salariul minim brut din Romania va depasi cu putin 50% din valoarea celui din Ungaria de luna viitoare, odata cu cresterea promisa. Acelasi studiu a observat si ca, in prezent, salariul minim brut din tara noastra, de 500 lei (33.750 forinti), echivaleaza cu 48,9% din cel in vigoare in Ungaria. Debutul noului an va aduce insa valoarea salariului minim din tara noastra la aproape 60 de procente din cel din tara vecina. 

Salariul minim brut este majorat in tarile membre ale Uniunii Europene o data pe an, in timp ce francezii si belgienii cresc nivelul minim al lefurilor chiar si de mai multe ori pe an, desi aceasta masura este dezaprobata de Banca Centrala Europeana (BCE), datorita efectelor sale inflationiste.

In regiunea din care face parte si tara noastra, la capitolul valoarea salariului minim brut, Romania se afla spre coada clasamentului, inaintea Bulgariei si in urma Republicii Cehe, Poloniei, Ungariei sau Croatiei.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea