Momentul in care un angajat decide ca este timpul sa ceara o crestere salariala ar trebui sa fie clipa in care respectivul angajat incepe sa-si alcatuiasca o strategie care sa il ajute sa obtina ceea ce isi doreste. Acest plan ar trebui sa contina gandirea momentului in care se va face aceasta cerere, motivele cu care solicitantul se va prezenta in fata sefului, respectiv alegerea punctelor forte pe care sa se bazeze demersul, o analiza a climatului organizatiei din care face parte solicitantul precum si modul in care va fi abordata problema in negocierea directa.
Cresterea salariala, dependenta si de starea spirituala a sefului
Alegerea momentului in care este abordat subiectul in fata superiorilor in cazul unei mariri de salariu este foarte importanta. Acest moment ar trebui sa tina cont de perioada in care se afla firma pe ansamblu, dar si starea de spirit pe care o are conducerea in perioada respectiva. Daca acestea nu sunt destul de bune, atunci momentul in care angajatul isi incepe demersurile ar trebui amanat.
Specialistii in resurse umane spun ca majoritatea cererilor pentru o marire de salariu au drept rezultate esecuri pentru ca angajatii nu stiu sa aleaga momentul negocierii si solicita cresteri salariale fara a tine cont de munca prestata. Cererile care contin “fortari de mana” catre sef “se soldeaza in 95% dintre cazuri cu raspunsul «Pleaca!» sau cel mult cu acceptarea situatiei pentru o perioada scurta de timp, pana cand angajatorul isi gaseste un inlocuitor mai ieftin ”, spune , director general in cadrul firmei de training si consultanta Accelera Accor Services, citat de Standard.ro.
In cazul in care solicitarea de crestere salariala este totusi inaintata, aceasta ar trebui sa se bazeze pe “un motiv real, clar si justificabil, precum si pe un plan de prezentare al solicitarii”, dupa cum crede Loredana Vladareanu, Search&Selection Services coordinator al companiei HART Human Resource.
De aceeasi parere este si Lucian Dumitriu, angajat al unei firme de publicitate din Iasi. “Nu ma pot duce la seful meu sa-i spun ca vreau salariu mai mare daca eu tocmai am pierdut un contract. Dupa ce am realizat ceva si pot sa ii spun ce mai pregatesc, atunci ma duc la el si cer. Ma duc cu argumentele in maneca, pregatit, cu discursul facut”, crede el.
“Un astfel de plan poate rezulta cu usurinta din analiza ta asupra rezultatelor si realizarilor pe care le-ai avut. Aceste rezultate si realizari trebuie specificate clar si enumerate, cu date concrete”, a explicat Vladareanu pentru Standard. La acestea s-ar putea adauga si feedback-urile pozitive primite de la colegi, de la superiori, de la clienti sau alte parti terte, cu care, insa, au avut o relatie semnificativa.
Cererile mai mici au sanse de obtinere mai mari
Un alt punct important in abordarea unei cresteri salariale este si procentul cu care se doreste majorarea. Astfel, conform parerii specialistilor, pentru a avea succes in fata superiorilor, cererea ar trebui sa nu depaseasca 25 de procente.
Angajatul ar trebui sa isi stabileasca cat mai clar suma pe care o doreste, sub ce forma ar dori sa primeasca respectiva suma, respectiv crestere salariala, bonusuri periodice sau alte alternative la aceasta suma - decontarea transportului, training-uri de specializare sau zile libere.
Nu trebuie uitata insa piata, in sensul ca in planul de cerere a maririi salariale trebuie sa se tina cont si de cererea si oferta de munca de pe piata din perioada respectiva, de salariile medii pe domeniul respectiv de activitate si din localitatea in cauza.
Un alt moment important in procesul cererii unei mariri de salariu este discutia cu superiorul care o poate acorda. Dupa ce se obtine aceasta intrevedere cu seful, trebuie inceputa pregatirea, ca si in cazul pregatirii interviului de angajare. Pentru respectiva intalnire consilierii MyJob dau urmatoarele sfaturi: “Ai grija la tinuta! Pregateste-te din timp pentru acest moment, la urma urmei o negociere pentru marirea salariului seamana mult cu cea de la interviul de angajare. Nu te duce la sef imbracat prost, sifonat si neingrijit. Acorda atentie detaliilor. Daca te prezinti elegant si relaxat in fata sefului, ai mai mari sanse sa-l convingi sa iti dea mai multi bani la salariu”.
In cazul in care, in urma negocierilor, raspunsul este negativ consilierii MyJob.ro sunt de parere ca “nu trebuie sa reactionezi imatur. Nu ameninta cu plecarea din companie daca nu ai o alternativa - risti ca seful sa iti “usureze” plecarea si sigur nu primesti marirea de salariu”.
Nu trebuie uitat faptul ca nu toata lumea este eligibila pentru o marire de salariu. Astfel, in cazul persoanelor care fac parte din sindicate sau lucreaza in institutii guvernamentale, o marire de salariu nu este prea probabila, deoarece salariul lor este fix si este stabilit de anumite legi sau reguli guvernamentale.