Odata cu apropierea Craciunului apar si planurile pentru concediul de Sarbatori. Insa inainte de a incepe sa faca planuri fiecare angajat trebuie sa stie cateva lucruri cu privire la drepturile pe care le are referitor la acest subiect.
Ce spune legea despre liberele de Sarbatori
Din punct de vedere legal Codul Muncii prevede ca sarbatorile legale de iarna in care nu se lucreaza sunt prima si a doua zi de Craciun, precum si zilele de 1 si 2 ianuarie. In cazul angajatilor de la stat, vacanta de Craciun este reglementata de obicei printr-o hotarare guvernamentala, in timp ce pentru restul salariatilor trebuie sa se supuna regulilor firmei din care fac parte.
Cine lucreaza de Craciun? Angajatii institutiilor care trebuie sa asigure asa-numita permanenta: serviciile de ambulanta, politie, pompieri, interventii in caz de urgenta, cadrele medicale care sunt de garda in spitale, conform programului stabilit, dar si salariatii firmelor care trebuie sa asigure permanenta – incalzire, siguranta cetateanului etc. In cazul acestora insa, aceste zile lucrate sunt platite in regim special .
In ce priveste restul salariatilor, acestia se pot bucura de Sarbatori ori intr-un concediu acordat de conducerea firmei in care lucreaza, ori in zilele libere luate din concediul de odihna annual care este prevazut de lege. Potrivit legii, un angajat cu contract de munca are dreptul la concediu de odihna platit de minimum 21 de zile pentru tot anul calendaristic muncit, potrivit Contractului colectiv de munca unic la nivel national. Din acest concediu de odihna anual nu fac parte sarbatorile legale in care nu se lucreaza si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca .
In cazul in care firma le cere salariatilor sa vina la serviciu de Craciun sau de Revelion, pe motive justificate, acestia trebuie sa stie ca au dreptul la un spor la salariul de baza, care nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator jobului pe care il face in programul normal de lucru.
Daca angajatii mai au disponibile zile din concediul de odihna anual, acestea pot fi folosite drept zile libere in perioada dintre Craciun si Revelion, insa numai dupa ce acest lucru a fost discutat cu sefii si cu colegii care le vor prelua atributiile. Insa decizia privind modul in care se va lucra in firma respectiva in perioada Sarbatorilor ar trebui luata din timp, astfel incat salariatii sa isi stie, respectiv planifica programul. Iar cererea de concediu ar trebui depusa de asemenea din timp, astfel incat sa nu existe probleme ulterior.
De ce este necesar concediul de Sarbatori
Specialistii in resurse umane considera ca exista mai multe motive pentru care angajatii ar trebui sa foloseasca perioada Sarbatorilor pentru concedii. Astfel, conform consultantilor de la “HR-Romania”, “exista cel putin 7 motive” pentru a avea concediu de Sarbatori: zilele libere ajuta la reducerea stresului, ofera o pauza capacitatilor intelectuale care au nevoie de o pauza pentru a reveni din nou la maxim si da un imbold si formei fizice care are nevoie de imbunatatire.
In aceasta perioada nu trebuie uitate relatiile cu cei din jur, familia si prietenii capata o importanta mai mare de Sarbatori, asa ca intalnirile cu acestia sunt necesare. Pe de alta parte, nu trebuie uitat faptul ca concediul il poate face pe angajat sa fie mai creativ si mai motivat, pentru ca il scoate, chiar si pentru o scurta perioada de timp, din rutina locului in care munceste zi de zi.