Cariera

#contract individual de munca #concediu de odihna #indemnizatie de concediu de odihna

Ce trebuie sa stii despre concediul de odihna

Chiar daca este criza, Codul Muncii nu permite transformarea unor zile de concediu in bani in plus la salariu. Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare. Sarbatorile legale in care nu se lucreaza nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual. Salariatii care lucreaza in conditii grele, nevazatorii si tinerii de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.

Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.

Programarea concediului trebuie solicitata cu cel putin 60 de zile inainte de momentul efectiv al inceperii acestui concediu. Indemnizatia de concediu de odihna se plateste de catre angajator cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu.

Concediul de odihna poate fi intrerupt, la cererea salariatului, pentru motive obiective, dar si angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihna in caz de forta majora sau pentru interese urgente care impun prezenta salariatului la locul de munca.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea