Cariera

#interviu #angajare #angajator #job #loc de munca

Ce sa nu il intrebi pe angajator la interviu

Momentul in care angajatorul iti da ocazia sa ii pui intrebari in legatura cu jobul respectiv reprezinta unul dintre cele mai importante parti ale interviului. Astfel, acesta are posibilitatea de a observa daca te-ai documentat inainte de a te prezenta la interviu, interesul tau pentru jobul respectiv si nu in ultimul rand, cat de inteligent esti.

 

O intrebare interesanta te poate “ridica” in ochii angajatorului, insa exista numeroase modalitati prin care poti da gres.

 

Iata cateva intrebari pe care nu ar trebui sa i le adresezi angajatorului:

 

“Cu ce se ocupa compania dumneavoastra?”

 

Intrebarea ta ar fi perfect valabila intr-o perioada in care internetul nu ar exista, deci ti-ar fi destul de greu sa te informezi inainte de a te prezenta la interviu. Este de datoria ta sa privesti un pic mai departe de descrierea jobului pentru care aplici si sa iti faci o imagine de ansamblu despre mediul in care doresti sa lucrezi.

La urma urmei, prin faptul ca te prezinti la interviu ii declari angajatorului ca tu esti persoana ideala pentru job, deci stii foarte bine care sunt nevoile companiei, care este competitia, punctele forte etc. Chiar daca postul tau nu isi schimba cerintele foarte mult in functie de profilul firmei, este de bun simt sa afli in ce fel de mediu doresti sa te integrezi.

 

“Imi veti verifica referintele?”

 

Aceasta intrebare este utilizata de catre candidati mai des decat crezi, insa reuseste sa traga un semnal de alarma pentru angajator. O persoana care pune o astfel de intrebare pare ca are ceva de ascuns.

Daca nu esti sigur de faptul ca persoanele de referinta vor avea numai lucruri bune de spus despre tine, atunci ar fi mai bine sa nu le mentionezi in CV. De asemenea, nu minti. Rezuma-te la experienta ta profesionala, fara sa inventezi joburi sau functii pe care nu le-ai avut. Exista diverse modalitati prin care iti poti cosmetiza CV-ul fara a include minciuni: scoate-ti in evidenta studiile, aptitudinile, munca in voluntariat etc. Daca vrei sa stii la ce sa te astepti, roaga-l pe angajator sa iti explice cum se va desfasura procesul de selectie dupa interviu.

 

“Cand voi primi o marire de salariu?”

 

Abia ce ti-ai negociat salariul si deja mentionezi o marire, insa companiile se feresc de oamenii vesnic nemultumiti, la fel cum nu isi doresc sa isi plateasca prea mult angajatii. De ce? Pentru ca persoanele de genul acesta intotdeauna stau cu ochii pe ofertele de joburi, fiind pregatiti sa isi paraseasca locul de munca pentru un salariu mai bun.

Companiile serioase doresc sa ajunga la o intelegere de comun acord, astfel incat ambele parti sa fie multumite. Daca vrei sa stii care va fi progresul tau din punct de vedere financiar, atunci intreaba-l pe angajator care este politica firmei in ceea ce priveste performanta; se renegociaza salariul in urma unei evaluari anuale, se primesc bonusuri in functie de rezultate etc.

 

“Cat de repede pot sa avansez in functie?”

 

Daca jobul respectiv nu este ceea ce cauti, atunci ar fi indicat sa mai astepti pana cand vei gasi ceea ce iti doresti. Angajatorul are nevoie de un om pentru postul scos la concurs si, chiar daca iti va oferi posibilitatea de a avansa in cariera, asta nu se va intampla imediat. Va trebui sa ocupi pozitia respectiva cel putin un an de zile inainte de a avansa, timp in care vei fi nevoit sa demonstrezi ca esti unul dintre cei mai buni si de aceea meriti mai mult. Daca nu iti place ceea ce faci, cum vei reusi sa iti impresionezi seful?

 

“Aveti pauze de fumat ?”

 

In afara de cei care lucreaza in comert sau in call-center-uri, unde pauza poate deveni o problema, nu ai niciun motiv pentru a atrage atentia asupra faptului ca esti fumator. O intrebare de genul acesta poate fi interpretata intr-un mod negativ destul de usor; de exemplu, angajatorul poate sa creada ca fumatul este atat de important pentru tine incat intervine prea mult in programul tau de lucru: la urma urmei, nici tie nu ti-ar placea sa ai un angajat care fumeaza din 5 in 5 minute. De ce sa te pui intr-o lumina nefavorabila din cauza unui lucru minor?

 

“In cazul in care voi fi angajat, va trebui sa incep imediat?”

 

In cazul in care nu trebuie sa astepti cele doua saptamani pana sa iti dai demisia de la cel care va deveni fostul tau loc de munca, angajatorul se asteapta sa incepi lucrul cat mai repde. Daca ceri insa o perioada de cateva saptamani inainte de a incepe, atunci angajatorul se va intreba cat de serios esti.

In cazul in care ai motive intemeiate, ca de exemplu o calatorie ce nu sufera amanare, examene, vizite la doctor etc., explica-ti situatia, iar angajatorul iti va intelege angajamentele de genul acesta. Daca insa vrei doar sa te relaxezi o perioada inainte de a incepe lucrul, atunci risti sa fii eliminat din cursa pentru job.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea