Cariera

#afectat #criza #meserie

Ce meserii sunt afectate de criza

Criza economica afecteaza din ce in ce mai mult si tara noastra. Si cum odata cu criza au inceput problemele si pe piata muncii, vestile care anunta faptul ca mai multe meserii sunt in pericol, devin din ce in ce mai amenintatoare.

Criza economica mondiala a adus probleme in majoritatea ramurilor economiei: de la industria auto, la sistemul bugetar, de la industria imobiliara la brokerul de la bursa. Ultimele vesti arata ca peste 150 de mii de salariati au inregistrat o scadere importanta a veniturilor, mii de oameni sunt disponibilizati sau trimisi in somaj tehnic si multe meserii in sine vor fi afectate de evenimentele care vor urma.

Analistii spun ca cele mai afectate categorii de angajati sunt cei din imobiliare, constructii, industria auto si brokerii de la bursa, dupa ce industriile in care activeaza au inceput sa sufere scaderi semnificative pe piata. Spre exemplu angajatii de la Uzinele Dacia Pitesti au aflat saptamana trecuta, chiar la intoarcerea din concediul fortat pe care il avusesera pentru o luna ca o parte dintre ei vor fi nevoiti sa plece in somaj tehnic pentru o perioada din cauza scaderii pietei auto din tara noastra. Alaturi de ei au de suferit si dealerii auto, care datorita faptului ca se afla in legatura directa cu volumul de vanzari, sunt direct vizati de aceste scaderi ale pietei.   

Imobiliarele si brokerajul, foarte afectate de criza

Un alt exemplu sunt cei care lucreaza in imobiliare. “Dintre cei aproximativ 50.000 de agenti imobiliari care lucreaza in Romania, o mare parte se gandeste serios sa renunte la meserie si sa se mute in alt domeniu”, dupa cum scrie Evenimentul Zilei. Lor li se adauga brokerii si cei care lucreaza pe pietele financiare, datorita scaderii volumelor investite in aceste domenii. “In prezent, peste 2.000 de brokeri de credite intermediaza aproximativ 3% din totalul creditelor acordate de bancile noastre. In cel mai bun caz, ei reusesc sa obtina venituri cu 35% mai mici decat cele cu care sunt obisnuiti”, dupa cum mentioneaza Ziare.com.

Angajatii din constructii sunt si ei afectati, la fel si cei din mass-media si publicitate. Pentru ca nu se mai construieste la fel de mult pe timp de criza, in domeniul constructiilor s-au anuntat peste 100.000 de someri, in urmatoarea perioada. Presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Costructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu, a declarat pentru Adevarul ca numarul angajatilor din acest sector va scadea, deoarece cel putin 32% din firmele de constructii care activeaza pe piata imobiliarelor sunt afectate grav de criza financiara.

Nici presa nu scapa, nici firmele de recrutare

In ce-i priveste pe cei din presa si advertising, criza ii afecteaza pentru ca bugetele pentru astfel de ocupatii au inceput sa se reduca. Un exemplu il reprezinta cateva mari trusturi de presa din tara care au anuntat reduceri salariale intre 10 si 20 de procente si concedieri in masa, motivul fiind nevoia de reducere a costurilor.

Si salariatii din siderurgie si alte industrii prelucrative sunt printre cei loviti de criza. In mare majoritate acestia stau acum acasa, in somaj tehnic sau in concedii prelungite, cu sau fara plata, din cauza  inchiderii temporare a fabricilor. In aceasta perioada ei primesc salarii mai mici, existand si posibilitatea de a intra in serii de disponibilizari.

Nici firmele de recrutare nu au scapat de efectul crizei. “Piata romaneasca de recrutare si selectie de personal a intrat in cea mai neagra perioada inregistrata pana acum. Companiile din domeniul recrutarii, care pana acum cateva luni se puteau lauda cu rezultate financiare pozitive, se pregatesc sa isi reduca activitatea, deci si profiturile. Firmele de recrutare se confrunta momentan cu un fenomen de „inghetare“ a recrutarilor externe, fenomen aparut din cauza bugetelor reduse pe care le au companiile in perioada de criza. Cele mai afectate dintre companiile de resurse umane sunt cele specializate intr-un singur segment de piata si care nu isi pot acoperi pierderile prin alte servicii prestate”, scrie Adevarul. Aceeasi situatie poate fi intalnita si in head-hunting. “Nu imi mai sunt solicitate serviciile, asa ca nu mai am de ce sa insist continuarea activitatii. Ma astept la scaderi de 70% in ceea ce priveste activitatea de head-hunting, deci pentru 2009 voi renunta si voi merge in vacanta cel putin un an”, a declarat pentru Adevarul George Butunoiu.

Anumite meserii au fost avertizate de americani

Nici agricultura nu va scapa de probleme. La sfarsitul lui 2008 Federatia Agrostar a anuntat ca se anunta trimiterea in somaj tehnic a cel putin 50 de mii de angajati din domeniul agricol, pentru ca unele societati nu isi pot continua activitatea, din cauza crizei financiare. In plus, conform Bloombiz, sindicalistii romani sustin in continuare ca si in industria textila vor fi probleme, deoarece si la nivel mondial situatia nu este mai buna.

Insa situatia intalnita acum pe piata muncii a fost anuntata intrucatva de un studiu realizat in urma cu mai bine de un an, in Statele Unite. Astfel, specialistii Biroului de Statistica a Muncii din Statele Unite ale Americii anuntau in 2007 rezultatele la care ajunsesera in urma cercetarilor, care aratau faptul ca mai multe meserii nu vor mai avea cautare pana in 2012. Astfel, in SUA, “gestionarii, tesatorii, secretarele si agentii de turism nu mai au cautare” datorita sistemelor informatice care le-au luat acum locul. De tehnologizare vor fi afectati si lucratorii din industria textila, dar si cei din birouri.

“Dactilografele vor fi inlocuite de computerele personale, iar persoanele care introduc date - de diferitele tehnologii de captura a informatiilor, precum cititoarele de coduri de bare, tehnologiile de recunoastere a vocii si de recunoastere a caracterelor. Angajatii care asambleaza echipamente electrice si electronice vor fi inlocuiti tot de masinarii automate care fac munca din ce in ce mai ieftina si mai eficienta”, nota in 2007 Hotnews. Nici agricultorii si fermierii nu vor scapa de ingrijorari, datorita unei competitii intre produsele interne si cele aduse din import, aceeasi situatie aparand si in cazul operatorilor masinilor de cusut sau tesut.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea