Cariera

#obtinere calificare # abonament scoala #calificare

Ce este o calificare si cum o poti obtine chiar daca ai abandonat scoala?

Cand vrei sa te angajezi intr-un loc, cel mai probabil o sa fii intrebat de experienta sau de calificarea pe care o ai in domeniul respectiv. Calificarea este ceruta mai ales in cazul meseriilor, acolo unde trebuie sa dovedesti o anumita indemanare (bucatar, barman, ospatar, electrician, instalator, sudor, tehnician, receptioner, administrator, mecanic, masinist, maistru etc).

 

Pentru a-ti dovedi calificarea intr-un domeniu, ai nevoie de o diploma in acest sens, dar daca nu ai finalizat la timp studiile sau ai fost nevoit sa renunti la scoala din diverse motive, poate fi mai dificil sa obtii aceasta diploma.

Din fericire, programul „Proiect de Viata: Viitorul Incepe Azi” ofera posibilitatea tinerilor care au mai putin de 8 clase absolvite sa revina la scoala si sa obtina o diploma de calificare care le poate deschide mai usor usa spre o meserie si un serviciu mai bun.

Ce este calificare profesionala?

Conform DEX, termenul de “calificare” face referire la pregatirea pe care o persoana o poate avea intr-un domeniu de activitate profesionala.

Astfel, calificarea are in vedere formarea profesionala si pregatirea unui individ pentru ca acesta sa poata dobandi un set de competente profesionale care sa-i permita sa desfasoare activitati specifice uneia sau mai multor meserii.

Calificarea profesionala in Romania

La noi in tara, formarea profesionala are ca prim pas pregatirea profesionala care se face la scoala, iar dupa finalizarea studiilor, absolventul poate obtine o anumita calificare ce ii confera dreptul de a profesa intr-o meserie.

Legislatia actuala (Norma metodologica de aplicare a prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor din 08.05.2003) prevede 5 nivele de calificare, incepand cu nivelul 1 care presupune in special activitati simple, de rutina si pana la nivelul 5, care este cel mai complex.

Ce se intampla insa cu persoanele care au abandonat scoala timpuriu? Exista o solutie pentru ca acesti tineri sa mai poata dobandi o diploma de calificare?

„Proiect de Viata: Viitorul Incepe Azi” raspunde acestei provocari si vine in intampinarea acestei nevoi pe care o manifesta multi tineri din regiunea Bucuresti Ilfov, care nu au reusit sa finalizeze studiile si deci sa treaca peste prima etapa care le-ar putea aduce o calificare profesionala intr-un domeniu specific.

Cum sa obtii o diploma de calificare daca nu ai finalizat studiile?

Primul pas spre obtinerea acestei diplome de calificare in conditiile date este sa te inscrii in proiectul „Proiect de Viata: Viitorul Incepe Azi”. Exista cateva conditii pe care trebuie sa le indeplinesti ca sa poti fi acceptat in cadrul proiectului, pe langa faptul ca nu ai finalizat studiile obligatorii (sau nu ai fost deloc la scoala): sa ai varsta intre 16 si 29 de ani, domiciliul in regiunea Bucuresti - Ilfov si sa nu fii angajat in prezent.

Dupa inscriere, vei fi indrumat cu tot ceea ce trebuie sa stii ca sa poti urma cursurile cu frecventa flexibila. Vei putea sa finalizezi studiile si sa obtii o diploma de calificare intr-un domeniul ales de tine, pentru care dovedesti interes si/ sau talent. Deoarece proiectul este unul special adaptat pentru tinerii care au nevoie de atentie deosebita, frecventarea cursurilor se va face in mod flexibil (seara sau in weekend) si poti finaliza studiile intr-un timp scurt.

Dupa finalizarea studiilor conform cu prevederile proiectului si obtinerea diplomei de calificare, vei putea sa te angajezi in domeniul ales de tine, pe un salariu mai bun.

„Proiect de Viata: Viitorul Incepe Azi” - cea mai buna sansa la o calificare profesionala, daca nu ai finalizat studiile obligatorii

„Proiect de Viata: Viitorul Incepe Azi” este un proiect cu finantare europeana creat dupa modelul serviciului de probatiune francez, model foarte apreciat la nivelul UE datorita rezultatelor sale eficiente. Este cofinantat din Fondul Social European si urmeaza sa fie implementat in unitatile scolare din regiunea Bucuresti Ilfov, de catre Institutul pentru Politici Sociale si Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.

Proiectul vizeaza identificarea si pregatirea corespunzatoare a unui numar de 410 tineri din regiunea mentionata mai sus, care au renuntat timpuriu la scoala, cu scopul final de a-i ajuta pe acestia sa patrunda pe piata muncii, pentru scaderea ratei somajului.

De fapt, proiectul reprezinta o solutie viabila pentru mai multe probleme: ajutorarea tinerilor defavorizati care nu au putut finaliza studiile obligatorii sau nu au frecventat deloc scoala, ocuparea locurilor de munca libere din regiunea Bucuresti Ilfov, scaderea ratei de somaj, pregatirea si calificarea corespunzatoare a tinerilor apti sa aduca plusvaloare societatii si comunitatii din care fac parte.

Cu o diploma de calificare in mana te poti indrepta spre un serviciu mai bine platit, iti poti asigura stabilitatea financiara, iti poti intretine familia si iti asiguri pensia pentru batranete.

Prin urmare, daca te incadrezi in conditiile „Proiectului de Viata: Viitorul Incepe Azi”, chiar daca nu ai finalizat studiile obligatorii, ai sansa de a obtine o diploma de calificare.

Pentru mai multe detalii despre proiect poti accesa pagina https://politicisociale.ro/proiect-de-viata-viitorul-incepe-azi/ sau puteti apela numarul +40 756 075 222.

Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman.

 FOTO: freepik.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului