Cariera

#sporuri salariu #drepturi de munca #munca de noapte

Ce drepturi ai daca muncesti pe timpul noptii

Persoanele care muncesc noaptea beneficiaza de o marire a valorii sporului de salariu, de la 15% la 25% din salariul de baza. Exista insa o conditie suplimentara impusa pentru a beneficia de acest spor.

Salariatul va beneficia de sporul respectiv numai daca a prestat munca de noapte cel putin 3 ore din timpul normal de lucru. Este considerata munca de noapte munca prestata intre orele 22.00 si 6.00.

Salariatul de noapte reprezinta salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru sau salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.

Durata normala a timpului de lucru de noapte nu va depasi o medie de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum 3 luni.

Salariatii de noapte beneficiaza fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza.

Salariatii care urmeaza sa desfasoare munca de noapte sunt supusi unui examen medical inainte de inceperea activitatii. Salariatii care desfasoara munca de noapte si au probleme de sanatate vor fi trecuti la o munca de zi pentru care sunt apti.

Munca de noapte este interzisa pentru minori, gravide si mame care alapteaza.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea