Cariera

# ordonanta austeritate #austeritate #it

Cat pierd IT-istii din salarii din cauza ordonantei austeritatii. Riscuri pentru companiile din Romania

Noul proiect de Ordonanta de Urgenta, care prevede modificari fiscale semnificative, este acuzat de ANIS – Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii – ca pune in pericol stabilitatea si predictibilitatea fiscala, din cauza absentei unei consultari reale cu mediul de afaceri. In cadrul unei interventii la Digi24, presedintele ANIS, Edward Cretescu, a explicat impactul acestui proiect asupra salariilor angajatilor din sectorul IT. Potrivit calculelor realizate de asociatie, angajatii IT cu salarii brute de pana in 10.000 de lei vor inregistra o scadere a salariului de aproximativ 650 de lei, in cazul in care angajatorii nu vor compensa eliminarea facilitatilor fiscale prevazute in ordonanta.

 

In ziua in care a fost publicata aceasta stire, Guvernul se afla intr-o sedinta pentru a discuta Ordonanta privind masurile fiscal-bugetare, documentul fiind publicat duminica de Ministerul Finantelor.

Devansarea termenului pentru eliminarea facilitatilor fiscale din industria IT, prevazuta initial pentru anul 2028, reprezinta un semnal negativ pentru acest sector strategic al economiei romanesti, spun reprezentantii industriei. Acestia subliniaza faptul ca, desi reforma fiscala a fost inclusa in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru anul 2028, masura a fost aplicata partial inca din noiembrie 2023, ceea ce a avut un impact destabilizator. Avansarea calendarului de eliminare a facilitatilor fiscale risca sa afecteze stabilitatea acestui sector performant si va alimenta incertitudinea in randul companiilor, afectand planificarea pe termen lung si increderea investitorilor.

ANIS avertizeaza ca eliminarea facilitatii fiscale va duce la o scadere a competitivitatii industriei IT pe piata globala, crescand costurile fortei de munca si reducand numarul de locuri de munca – o tendinta deja observata in 2023, cand s-au pierdut aproximativ 10.000 de locuri de munca. Masurile adoptate risca sa izoleze Romania pe scena tehnologica globala, descurajand investitiile externe si avand un impact negativ asupra eforturilor de digitalizare si de transformare a economiei. Edward Cretescu, presedintele ANIS, a afirmat: „Din nou, Guvernul ignora legislatia in materie de predictibilitate fiscala si orice dialog cu mediul de afaceri si antreprenorii care tin economia nationala in picioare, creeaza locuri de munca si platesc impozite. Eliminarea facilitatii in acest context poate avea un impact negativ sever nu doar asupra industriei, prin reduceri masive de locuri de munca, retragerea unor companii internationale sau redirectionarea investitiilor catre alte tari, dar si destabilizarea economiei in ansamblu.”

Contributia Sectorului IT la Economia Nationala

Sectorul IT joaca un rol esential in economia Romaniei, demonstrand rezilienta chiar si in perioadele de criza. In ultimii cinci ani, excedentul la export al industriei a depasit 20 de miliarde de euro, iar contributia directa la PIB este de aproximativ 8%. Sectorul contribuie indirect cu mai mult de 14% la PIB si genereaza circa 15% din locurile de munca din economie. Modificarile fiscale majore care afecteaza acest sector risca sa submineze progresul economic si sa perturbe echilibrul pietei muncii.

ANIS solicita Guvernului sa:

  • Revina la masa negocierilor cu sectorul privat si sa respecte angajamentele asumate in Programul de Guvernare pentru a stabili un parteneriat real cu mediul de afaceri, in vederea gasirii unor solutii echilibrate pentru reducerea deficitului bugetar.
  • Revizuiasca decizia de accelerare a eliminarii facilitatilor fiscale pentru industria IT si sa stabileasca un calendar predictibil, conform legislatiei in vigoare, care sa permita o adaptare treptata a companiilor la noile conditii fiscale.
  • Inceapa un dialog real cu industria IT pentru a identifica solutii care sa sprijine competitivitatea sectorului si sa contribuie la digitalizarea economiei romanesti, precum si la cresterea economica.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea