Cariera

#strategii de negociere #angajare #salariu

Care sunt cele mai eficiente strategii de negociere a salariului la angajare

Una dintre cele mai importante etape ale interviului de angajare este negocierea salariului. Acest capitol necesita multa diplomatie, dar si flexibilitate din partea viitorilor angajati, astfel incat sa se asigure ca remuneratia pe care o vor primi pentru munca depusa este in acord cu standardele, cu pregatirea si cu dorintele lor.

 

La negocierea unui salariu se vor aplica diverse strategii, in functie de angajatori, de job, dar si de doleantele angajatilor. Printre cele mai eficiente se numara cele enumerate mai jos

Documentare inaintea interviului

Inainte de un interviu, candidatii isi vor stabili o lista de intrebari si cerinte pe care sa le adreseze angajatorului. Etapa negocierii salariului este de obicei ultima dintr-un interviu de angajare. Astfel, dupa discutiile cu recrutorii, ei isi pot face o idee despre disponibilitatea firmelor de a acorda salariile adecvate.

Documentarea este necesara in acest caz, pentru a se urmari care este nivelul de salarizare pentru jobul respectiv, dar si pentru orasul/zona in cauza. Cu aceste "teme" facute, candidatii vor sti cum sa puna problema si ce argumente sa aiba astfel incat sa obtina acea valoare pe care o au in minte si pentru care sunt dispusi sa inceapa deja sa lucreze.

Discutia despre salariu o vor incepe angajatorii

Specialistii in resurse umane spun ca pentru o buna negociere in privinta salariului, candidatii va astepta ca angajatorii sa inceapa aceasta discutie. Se pare ca prin aceasta strategie, li se poate oferi candidatilor sansa unei pozitii puternice de negociere.

Raspunsul la intrebarea “La ce salariu v-ati gandit?” nu trebuie sa fie direct o suma

O alta strategie in negocierea salariului este, conform celor de la Financer, un raspuns diplomat la intrebarea "La ce salariu v-ati gandit?". Prin aceasta, recrutorii ofera sansa candidatilor de a stabili o suma pentru munca prestata, desi, cei mai multi dintre angajatori au deja o suma fixata, care nu va fi influentata foarte mult de dorintele acestora.

Totusi, raspunsul la intrebare nu va fi o suma. Candidatii vor incerca sa afle de la recrutori valoarea salariilor din domeniul respectiv si vor incepe negocierea de la acea suma.

Prima oferta nu se accepta!

Orice persoana care a avut de a face cu arta negocierii stie ca de regula prima oferta este una de test, pe premisa "incercarea moarte n-are". Si in cazul discutiilor despre salariu poate fi vorba despre aceeasi strategie a angajatorilor. Din acest motiv este indicat sa nu se accepte prima oferta. In ultimii ani, din cauza crizei fortei de munca, angajatorii sunt dispusi sa negocieze mai mult.

Accentul se pune pe valoare!

Evident ca orice companie isi doreste angajati foarte bine pregatiti, care sa faca fata cu brio tuturor provocarilor jobului si sa participe activ la dezvoltarea ei. Atunci cand un candidat pune accent in primul rand pe valoarea sa, stiind sa-si sublinieze calitatile, pregatirea si disponibilitatea va capta atentia si interesul angajatorului. Acele persoane care motiveaza acordarea unui salariu de faptul ca trebuie sa-si achite chiria sau ratele au de pierdut in ochii recrutorilor. Pana la urma, o societate are nevoie de oameni capabili, nu de acte de caritate.

Sursa foto:

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea