Candidatul roman este neinformat si nu stie cum sa reactioneze in fata unei piete a muncii anarhice, care il asalteaza cu oferte la tot pasul si in care alegerea unui loc de munca pare tot mai dificila. Afla ce trebuie sa faci daca iti doresti un loc de munca viabil si care este solutia Irinei Pintoi, specialist in recrutarea de personal din Romania , pentru a reusi pe o piata a muncii in continua transformare intr-un interviu Acasa.ro.
Acasa.ro : Esti un om care vrea sa-si gaseasca in loc de munca. De ce sa alegi o agentie de recrutare ?
Irina Pintoi : Ei, aceasta este intrebarea la care trebuie sa raspund cel mai des. Avantajele sunt multiple, atat pentru candidat , cat si pentru angajator.
Atat angajatorului, cat si candidatilor li se aplica doua aspecte : unul, al numarului de canalele folosite de o agentie de recrutare (care sunt mult mai multe decat cele la care are acces o firma angajatoare) si un al doilea, al metodelor de testare care sunt altele si mult mai numeroase in cazul agentiei (astfel ca rezultatul arata toate aspectele esentiale din profilul respectiv si timpul este mult mai scurt in cazul agentiei pana la gasirea celui cautat). Iar in cazul putin probabil ca agentia de recrutare sa recomande un candidat care pleaca sau nu performeaza intr-un termen stabilit contractual inainte de momentul recrutarii, agentia se obliga sa gaseasca un alt candidat, fara costuri suplimentare.
Candidatul are si el interes in a se adresa unei agentii. In primul rand la agentie poti veni cu mai multe categorii de intrebari sau in multiple stadii ale cautarilor tale. Cei de la agentie sunt consultanti si te pot sfatui cu privire la orice aspect in care ai avea neclaritati sau pur si simplu ai nevoie de parerea unui expert. Cu ajutorul agentiei de recrutare te poti reorienta profesional, te poti evalua, poti evalua job-ul pe care il ai vis-a-vis de profilul tau sau, situatia cel mai des intalnita, iti poti gasi un job nou .
Majoritatea agentiilor au drept scop principal gasirea unui candidat care sa se potriveasca cu cerintele “companiei client”, conditie care trebuie sa fie indeplinita concomitent cu aceea prin care si compania client sa fie ceea ce-i trebuie candidatului. Inainte de semnarea unui contract de prestari servicii de recrutare se face o evaluare a clientului si daca acesta nu respecta conditiile de seriozitate impuse de BMR si nu are o imagine buna pe piata, se prefera refuzarea acelei companii.
Acasa.ro: In zilele noastre candidatul nu isi mai permite sa stea sa astepte, asa ca isi ia CV-ul si incepe sa bata pe la usi, fie direct la angajatori, fie la agentiile de recrutare. Cum este candidatul roman care va bate la usa?
Irina Pintoi: Barnett McCall Recruitment are in lucru proiecte ce vizeaza toate categoriile de personal - de la absolventii abia iesiti de pe bancile scolii, care nu stiu pe ce drum sa apuce si pana la top managerii ce raspund afirmativ provocarilor de executive search.
Candidatul este putin bulversat de piata anarhica si de oportunitatile ce apar la tot pasul dar cu ajutorul unei bune informari si agentiilor de recrutare, pot lua decizia cea mai buna.
Angajatorul a trebuit sa se adapteze noilor conditii dar din nefericire sunt unii care nu au inteles fie importanta muncii unei agentii de recrutare, fie faptul ca un candidat are cel putin cinci oportunitati consecutiv, astfel ca ar fi indicat ca angajatorul sa reactioneze repede in ceea ce priveste profilele transmise.
Acasa.ro: Care sunt principalele puncte pe care le urmariti in CV-ul unui candidat?
Irina Pintoi: CV-ul candidatului se evalueaza in functie de cerintele “companiei client”. Sunt unii clienti care pun mare accent pe scoala absolvita de candidat, altii folosesc ca si criteriu experienta iar o alta parte a clientilor apreciaza potentialul candidatului, indiferent de criteriile de mai sus.
Cu cat un Curriculum Vitae are mai multe informatii, cu atat sansele ca posesorul sa ajunga in fata unui consultant sunt mai mari. Nu trebuie trecut insa in extrema cealalta, adica sa fie un CV stufos care nu poate capta atentia consultantului pana la sfarsit.
Primul pas spre un loc de munca este ca respectivul candidat sa fie sigur ca isi doreste o schimbare
Acasa.ro: Care sunt principalele etape pe care trebuie sa le parcurga un candidat care isi cauta job?
Irina Pintoi: Primul pas este ca acel candidat sa se asigure ca isi doreste o schimbare si ca, daca aceasta schimbare se datoreaza unei situatii nu tocmai placute, sa se fi depus toate eforturile pentru remedierea situatiei.
Urmeaza o clarificare a intentiei, adica sa se stie directia de focalizare a cautarilor (pozitia dorita, asteptarile salariale, domeniul de activitate al potentialului angajator).
Pasul urmator consta in contactarea agentiilor ce au in lucru proiecte ce se potrivesc cu dorinta candidatului sau aplicarea spontana la agentiile cu un bun renume.
Urmeaza interviuri si testari la agentia de recrutare si in cazul in care se trece de acestea, interviuri la compania angajatoare.
Acasa.ro: Sunt un candidat care alege sa apeleze la serviciile dumneavoastra. Avand in vedere faptul ca eu nu va platesc pentru serviciile pe care mi le acordati, cum sunt eu sigur ca imi urmariti interesele cel mai bine? Cine imi negociaza salariul? Cate interviuri dau de fapt, adica mai dau si cu angajatorul? Care sunt avantajele, respectiv dezavantajele pe care le au un candidat si un angajator daca apeleaza la o firma de recrutare ?
Irina Pintoi: Renumele unei agentii este un atribut ce se pastreaza numai prin seriozitate si devotament fata de angajamentele asumate. Barnett McCall Recruitment trateaza cu atentie fiecare CV si in masura timpului disponibil, invita la o intalnire toti aplicantii spontan. De asemenea toti candidatii care au venit pe la BMR primesc raspuns in ceea ce priveste aplicatia lor sau vesti despre proiectul in care au fost implicati. Se doreste stabilirea unei relatii pe termen lung si candidatul de azi poate fi clientul de maine sau putem fi noi insine candidati si stim cum am vrea sa fim tratati.
Salariul este discutat la firma angajatoare, in functie de profilul candidatului prezentat. In cazul in care ni se solicita, putem intermedia aceasta discutie si putem garanta pentru una dintre parti.
Exceptand interviul de la agentia de recrutare, trebuie avut in vedere cel putin un alt interviu la firma angajatoare. De obicei sunt doua interviuri la firma angajatoare, unul cu un reprezentant al departamentului HR iar altul cu managerul departamentului unde ar trebui sa vina candidatul.
Ce este o firma de recrutare?
Firma de recrutare este acel instrument pus la dispozitia atat a angajatorilor cat si a candidatilor la o noua oportunitate profesionala. Acest « instrument » este alcatuit din consultanti HR (n.red. Human Resources) care urmaresc imbinarea disponibilitatii din “compania client” cu profilele candidatilor pe care le are in fata. Scopul este ca atat “compania client “ sa fie multumita de candidatul plasat, dar si candidatul sa se regasesca in noua oportunitate. (Irina Pintoi)
Cine este Irina PintoiIrina Pintoi ocupa din luna martie functia de Business Unit Manager in cadrul Barnett McCall Recruitment Romania. Are 28 de ani, este absolventa a Facultatii de Drept si a unui Master in Dreptul Afacerii in cadrul Universitatii “Nicolae Titulescu” Bucuresti. Dupa ce timp de patru ani a activat in Elvetia ca Executive Search Consultant in cadrul Marco Lietti Executive Search, a revenit in Romania unde timp de un an si jumatate a fost Senior Consultant la Jobsfactory, iar din martie 2008 s-a alaturat echipei Barnett McCall. Aici conduce divizia General, cu cele 3 subdivizii:Active, Support si Operations, are in echipa 9 consultanti si este responsabila de bugetari, de supervizarea consultantilor, de business development, evaluari. Spune despre jobul sau ca “e ca si cum ti-ai conduce propria afacere”.
Cine este Barnett McCall Recruitment Romania
Barnett McCall Recruitment Romania este una dintre cele mai cunoscute agentii de recrutare din Romania. Desfasurandu-si activitatea sub sloganul “build. develop. improve.”, BMR ofera servicii de HR incluzand consultanta privind resursele umane, recrutarea de personal, asigurarea de interimate la nivel de management, staff-uri temporare etc.
In portofoliul BMR exista firme importante din tara noastra precum Petrom, Orange, Adidas, Zentiva. Carpatcement, HP, IBM, Ernst & Young, South Pacific Group.