Cariera

#demisie #codul muncii #demisie angajat

Cand nu esti liber sa demisionezi

In Codul Muncii este prevazuta o singura situatie care limiteaza dreptul angajatului de a-si da demisia: atunci cand angajatorul a platit un stagiu de pregatire profesionala pentru angajat.

Daca angajatul a consimtit sa urmeze un stagiu de pregatire profesionala, prin semnarea unui act aditional la contractul de munca, el nu are voie sa paraseasca firma pentru un anumit numar de an. Aceasta perioada este stabilita de comun acord, intre angajat si angajator.

Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.

Daca insa salariatul vrea sa paraseasca functia inainte de expirarea perioadei stabilite, el va fi obligat sa suporte toate cheltuielile legate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional.

In vechea forma a Codului Muncii se preciza ca respectivul curs platit de angajator trebuia sa fie mai lung de 60 de zile, iar angajatul nu putea sa-si dea demisia mai repede de 3 ani. In Codului Muncii din 2011 angajatorul poate stabili o perioada mai mica de 3 ani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea