Cariera

#petrecere #cadou craciun #craciun #angajat #angajator

Anulam petrecerea de Craciun?

Criza financiara se face simtita si de Craciun, iar multe dintre companii se gandesc deja sa anuleze traditionala petrecere de sarbatori, data in cinstea angajatilor.  Alti manageri sustin sus si tare ca petrecerea de Craciun este o forma de rasplata a personalului. Asadar, unde se situeaza petrecerea de Craciun – motivatie morala pentru angajati sau pierdere de bani?

Potrivit unui studiu realizat in Marea Britanie, 60% dintre angajatori sustin ca vor organiza o petrecere de craciun, pentru ca o considera vitala pentru motivarea angajatilor si rasplatirea acestora cu un astfel de eveniment. Cu toate acestea, 26% dintre directorii de companii considera ca nu ar trebui sa cheltuie niciun ban pe sarbatorile de iarna, insa sunt constienti ca acest lucru ar putea la un moment dat, sa puna in pericol motivatia angajatilor.

Ce spun insa cei vizati, angajatii? Parerile sunt impartite: desi unii si-ar dori traditionala petrecere, altii ar prefera inca o zi libera drept rasplata, un pranz alaturi de colegi sau chiar sa mearga la o petrecere organizata acasa la seful lor.

Petreceri cu buget redus


Daca britanicii doresc sa taie de pe lista un astfel de rasfat, americanii se gandesc sa ofere angajatilor o petrecere cu un buget ceva mai redus decat in anii precedenti.

“Nimeni nu vrea sa aiba o petrecere mare de Craciun. Toata lumea este destul de restrictiva in ceea ce priveste consumul excesiv de mancare sau alcool”, spune John Train, director executiv pentru Merrill Lynch .

Una din trei companii se gandeste cum sa organizeze o petrecere cu buget redus. “Intotdeauna am organizat o petrecere. Nu vom avea invitati sau momente speciale , ci un eveniment rezonabil”, mentioneaza Lee Fenstertock, director executiv pentru Broadpoint Gleacher. Acesta mentioneaza si faptul ca va organiza o receptie de cateva ore, chiar in cadrul companiei, pentru a ura bun venit in special noilor angajati.

Unele companii sustin ca, tocmai datorita crizei, este importanta motivarea angajatilor. “Nu anulez petrecreea de Craciun. Angajatii muncesc din greu. La sfarsitul zilei, trebuie sa imi rasplatesc personalul, in conditiile in care salariile nu sunt chiar remarcabile”, spune Brendan McDonagh, director executiv pentru HSBC North America.

Anulam petrecerea de Craciun?

De cealalta parte a baricadei, alte companii sustin ca petrecerile de Craciun sunt oricum nereusite, asa ca nu merita investitia. “Este important sa mentii angajatul, cat si partenerul acestuia, entuziasmat in ceea ce priveste locul de munca”, mentioneaza Brian Quint, director executiv pentru Aqua Quip Pool & Spa Inc., insa atunci cand a lansat invitatia la petrecere, multi dintre acestia au declarat ca deja aveau alte planuri.

Asa ca, inca de anul trecut, Quint a renuntat la ideea de petrecere. A incercat insa o alta solutie: organizarea unei petreceri in afara sezonului. Miscarea nu a prins insa in randul angajatilor, asa ca Brian Quint se vede pus in postura de a reveni la vechile obiceiuri.

David Mueller, director pentru Valley Staffing Services, crede ca succesul consta in surprize si diversitate. De aceea, acesta va incerca sa aduca un pic de amuzament petrecerii de Craciun. Isi va reuni angajatii la un restaurant pentru o cina obisnuita si va organiza, cu ajutorul  catorva actori, o tombola cu surprize, in genul unui show tv: concursul va avea toate ingrediente necesare – o gazda, reguli de joc, dar si premii.

Bineinteles, daca vei incerca intotdeauna sa organizezi ceva si mai spectaculos decat anul trecut, toata “afacerea” te poate costa destul de mult, insa Muller sustine ca exista moduri creative si ieftine de a te distra. 

Pentru a evita plangerile venite din partea angajatilor, dar si pentru a reduce bugetul petrecerii de Craciun, Ben Chase, director pentru Cablelink Inc. i-a numit chiar pe acestia sa organizeze marele eveniment. “Petrcerea organizata de angajati a iesit cu mult mai ieftina decat ceea ce am facut eu anii trecuti”, a mentionat Chase.

Mai mult, acesta a decoperit o noua strategie: in loc de o petrecere va oferi angajatilor o excursie de o zi la munte. “Am inlocuit costurile pentru inchirierea spatiului, mancare, bauturi si cadouri cu o zi la munte pentru angajati si partenerii acestora – astfel am cheltuit mai putin si angajatii au fost mai multumiti”, spune Ben Chase.

Pe de alta parte, banii pe care ii foloseai de obicei pentru petrecere pot fi utilizati in alt scop. “Angajatii ar prefera un bonus in bani in locul unei petreceri, asa ca anul acesta o sa ofer premii in bani in functie de rezultate”, declara Rob Stallings, director pentru Envirotech Services Inc.”

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea