Motivarea angajatilor este unul dintre cele mai importante aspecte la care trebuie sa se gandeasca angajatorul atunci cand isi face planurile de viitor. Deoarece se apropie sfarsitul anului si odata cu el, “sezonul bonusurilor”, va prezentam care sunt cele mai intalnite bonusuri in cadrul firmelor romanesti si cum incheie anul o parte a angajatilor romani la acest capitol.
In ultimele luni ale anului angajatul roman se gandeste la bonusurile pe care le-ar putea primi din partea angajatorului sau. Un studiu recent arata ca cel mai intalnit bonus printre romani este al treisprezecelea salariu si ca majoritatea angajatilor din Romania primesc prime de Craciun sau pentru concediu.
Cercetarea efectuata de Mednet Marketing Research Center si Media Xprimm a aratat ca peste 70% dintre salariatii din Bucuresti si 65 de procente dintre cei din provincie beneficiaza de la firma pentru care lucreaza, de cel de-al treisprezecelea salariu, ca prim beneficiu suplimentar. Acest tip de beneficiu se observa cu precadere in cazul firmelor de stat, acolo unde acest tip de bonificatie este acordata din bugetul de stat si este prevazuta prin lege.
In cazul firmelor private insa, “regulile se fac la nivel intern, asadar este la latitudinea conducerii cum acorda acest tip de premiere. Fie ca se numeste prima anuala sau prima de final de an, banii pe care angajatul ii primeste la sfarsitul anului nu poarta numele de “al treisprezecelea salariu” in contractul colectiv de munca si mai ales nu este obligatoriu sa fie acordati”, spune Marius Nedelea, avocat.
Tichetele de masa si tichetele cadou, motivare neimpozabila
Un alt tip de bonus este cel sub forma tichetelor de masa sau tichetelor cadou. La acest capitol studiul a constatat ca 57% dintre angajatii bucuresteni si aproape 55 de procente dintre cei din provincie beneficiaza de acest fel de motivare. Tichetele de masa si tichetele cadou sunt importante atat pentru angajat, cat si pentru angajator, deoarece sunt o metoda de recompensare care implica costuri mai mici cu pana la 50% fata de o marire salariala. Acest fapt se datoreaza faptului ca tichetele sunt deductibile fiscal si scutite de taxe si impozite , atat pentru angajati, cat si pentru angajatori.
Daca tichetele de masa sunt o modalitate de achizitionare a produselor exclusiv alimentare din magazinele care recunosc aceasta metoda de plata, tichetele cadou sunt bonuri cu uz universal si pot fi cheltuite in peste 40 000 de magazine de toate tipurile, atat alimentare, cat si nealimentare. Acest tip de tichete sunt oferite salariatilor de Craciun, 8 Martie, Paste, 1 Iunie, de ziua salariatilor sau la aniversarea diverselor momente din viata companiei. Ele sunt deductibile fiscal si scutite de taxe si impozite, pana la o anumita valoare stabilita per beneficiar.
Bonusul de merit si bonusul in actiuni, mai rare in firmele romanesti
Un alt mod de motivare a angajatilor este bonusul de merit, practica mai des intalnita in companiile private din Capitala. Conform Mednet Marketing Research Center, numarul angajatorilor din Capitala care practica acest tip de premiere a salariatilor este dublu fata de cel al angajatorilor din restul tarii care isi rasplatesc personalul astfel.
Mai rar intalnita este recompensarea cu actiuni ale companiei, in loc de bani. Un exemplu in acest sens este Petrom, care in cursul saptamanii trecute a anuntat ca de Craciun angajatii ar putea primi drept prima o anume suma de actiuni ale companiei.
Nu trebuie uitate, in ultimul rand, recompensele-beneficii pe care salariatii le primesc inca de la angajare, respectiv telefonul mobil, trainingurile, masina de serviciu, team-buildingurile, pensia privata facultativa si asigurarea medicala.
Angajatii prefera asigurare privata de sanatate
In ceea ce priveste dorintele angajatilor legat de recompense, acestia ar vrea ca acestea sa fie indreptate mai ales spre sanatate. Potrivit unui studiu recent, un sfert dintre angajatii din Bucuresti si mai mult de o cincime dintre cei din marile orase din tara si-ar dori o asigurare privata de sanatate printre beneficiile oferite de angajator.
“Fiecare dintre noi cred ca si-ar dori ca atunci cand are o problema de sanatate sa nu trebuiasca sa mai stea pe la usile de pe la spitalele de la noi, care-s vai de capul lor. Dar eu una imi doresc si sa am parte de specializari si traininguri, prime de sarbatori si de final de an, bonuri de masa, lucruri care sa ma ajute sa evoluez si personal, si profesional”, crede Irina Sondeac, angajata in cadrul unei firme de constructii .