Primii care si-au anuntat clar intentiile in acest sens sunt profesorii, sindicatele din invatamant stabilind deja calendarul grevelor din perioada urmatoare. Astfel, conform calendarului anuntat de sindicalisti, pe 3 si 10 noiembrie dascalii se vor afla in greva de avertisment iar pe 18 noiembrie vor declansa greva generala. Vor protesta toate categoriile de cadre didactice , si din preuniversitar, dar si din universitar, cauza fiind “masurile luate de guvern impotriva punerii in aplicare imediata a legii de majorare a salariilor din invatamant”.
Prin aceasta decizie sindicatele din invatamant raspund negativ apelului facut de presedintele Traian Basescu catre liderii sindicali de a amana pana in decembrie miscarile de protest, pana dupa instalarea noului guvern, dupa alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Ei continua astfel sa protesteze fata de masura amanarii de catre Executiv a aplicarii legii cresterii salariilor profesorilor, care fusese deja promulgata de seful statului roman.
Amanarile provoaca discutii si greve
Legea privind majorarea salariilor cadrelor didactice, aprobata de Parlament si promulgata de presedintele Traian Basescu, a fost publicata, marti, 28 octombrie, in Monitorul Oficial. In aceeasi zi insa, guvernul a adoptat, prin ordonanta de urgenta, care a fost publicata astazi in Monitorul Oficial, amanarea cresterii salariilor profesorilor pana la 1 aprilie, in asteptarea unei legi a salarizarii bugetarilor.
Masura a starnit un val de proteste din partea sindicatelor bugetarilor, care s-au aliat colegilor lor profesori si au anuntat ca intra si ei in greva generala , incepand cu 20 noiembrie, in cazul in care Parlamentul nu anuleaza decizia Guvernului. “Aproape 150.000 de bugetari ( functionari publici , cadre didactice, sectorul sanitar) vor intra in greva generala si vor participa la mitinguri in Capitala, in perioada 3-15 noiembrie, pentru a forta cresterea salariilor in sectorul bugetar”, a anuntat presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu.
Sindicatele au fost convocate la discutii de catre seful Executivului de cateva ori in ultimele luni, insa se pare ca partile nu au reusit sa ajunga la nici un compromis. Premierul a anuntat ca nu vor exista negocieri salariale, ca nu se teme de greve si proteste si ca se asteapta de la sindicate la “discutii serioase si responsabile pe un subiect care ne framanta si pe unii, si pe altii, e o provocare majora si trebuie sa gasim o solutie de perspectiva, si nu o solutie de moment”. El a adaugat ca deciziile privind majorarile salariale nu pot sa nu tina seama si de conjunctura economica internationala, de criza mondiala , chiar daca economia romaneasca a avut performante in ultimul an.
In plus, potrivit unor surse guvernamentale, Guvernul intentioneaza sa propuna sindicatelor infiintarea unei comisii mixte care sa elaboreze si sa promoveze adoptarea cat mai rapida a unei legi de salarizare uniforma in sistemul public.