Cariera

#echipa proprie #accesare servicii it #servicii it # externalizare servicii

Accesarea de servicii IT: externalizare sau echipa proprie in firma?

O firma, indiferent de marimea ei, de la IMM pana la corporatie, ajunge in punctul in care sa-si aleaga modul de organizare si furnizare servicii IT, necesare pentru derularea activitatilor zilnice, pentru stocarea de date, comunicatii online si multe alte operatiuni care implica echipamente si specialisti IT.

 

Dilema cu care se confrunta managerii companiilor este modul in care sa acceseze servicii profesionale de IT: prin externalizare catre o firma de specialitate sau prin crearea unei echipe proprii, cu angajati full-time si part-time, care sa rezolve problemele specifice. Iti prezentam in continuare argumentele pro si contra in ambele variante, pentru a decide care este mixul potrivit in cadrul organizatiei pe care o conduci.

Avantajele externalizarii serviciilor IT             

Cele mai importante avantaje pentru servicii IT, suport tehnic si asistenta IT externalizata sunt urmatoarele: mai putin timp investit in procese imperfecte, mai multa eficienta pentru business-ul tau, mai multa liniste pentru datele tale. Cu alte cuvinte, o firma care ofera servicii profesionale in domeniul IT, inclusiv servicii cloud, preia toate aspectele legate de retele, hardware, licente si aplicatii,  monitorizeaza in timp real infrastructura de statii de lucru, gestioneaza incidentele IT si faciliteaza munca in regim remote printr-un sistem securizat de conectare la distanta.

Astfel obtii reducerea costurilor operationale, te poti concentra mai bine pe obiectivele companiei si poti utiliza resursele proprii pentru indeplinirea acestor obiective, in timp ce beneficiezi de cele mai noi tehnologii in materie de echipamente hardware si programe software.

Dezavantajele externalizarii serviciilor IT

Atunci cand te decizi sa colaborezi cu o firma specializata in IT, acest furnizor de servicii informatice nu are cunostintele specifice industriei in care activeaza compania ta, asa ca trebuie sa-i explici in detaliu problemele punctuale care apar in diferite etape ale activitatii curente.

Externalizarea proceselor inseamna si cedarea partiala a controlului asupra acestora, ceea ce este riscant in contextul manevrarii unor date confidentiale, pentru ca securitatea informatiilor vehiculate poate deveni o vulnerabilitate la nivelul intregii companii. Poti sa optezi pentru implementarea de politici de acces restrictionat pe serverele de fisiere, ca sa protejezi informatiile sensibile.

Pe de alta parte, semnarea unui contract de externalizare te conditioneaza de continuarea pe termen lung a colaborarii cu acel furnizor, pentru a nu fragmenta comunicarea si s-o iei de fiecare data de la capat cand vrei sa modifici firma de prestari servicii IT.

Externalizare partiala a serviciilor IT

O solutie des intalnita este cea de externalizare partiala a serviciilor IT, pe baza criteriilor decizionale stabilite la nivel managerial. Astfel, in functie de costul unui serviciu, de disponibilitatea resurselor umane din companie, de expertiza tehnica a specialistilor proprii si de nivelul de securitate pentru infomatii, date si documente, se poate configura o colaborare pe baza de contract cu specificarea punctuala a serviciilor pe care le presteaza firma de IT.

In acest caz echipa de interventie va veni doar in zilele programate pentru mentenanta sau la solicitarea persoanelor imputernicite din compania ta, atunci cand apar probleme in functionarea echipamentelor si sistemelor informatice. Nu va mai fi relocat un angajat al firmei de IT, cum se intampla de cele mai multe ori atunci cand se opteaza pentru externalizare completa.

Alege varianta potrivita pentru firma pe care o conduci, pentru a obtine o reducere pe termen lung a costurilor aferente activitatilor de IT, dar fara a periclita nivelul de siguranta si eficienta activitatilor profesionale pe care le deruleaza angajatii tai.

Sursa foto: https://www.pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea