CV-ul reprezinta cartea ta de vizita, asa ca este necesar sa il „cureti” de informatiile nefolositoare pentru a face loc detaliilor care intr-adevar pot atrage atentia angajatorului. Iata cateva lucruri pe care CV-ul tau nu ar trebui sa le contina.
1. Poza ta
In functie de jobul pentru care aplici, nu esti obligat sa introduci in CV si poza ta. In cazul in care munca ta nu presupune infatisarea placuta sau conform anumitor standarde ca fiind unul dintre criteriile necesare angajarii (precum in cazul actorilor, muzicienilor, modelelor etc.), atunci nu te elimina din start pe motivul ca angajatorului pur si simplu nu ii place modul in care arati.
2. Motivele pentru care ai renuntat la jobul anterior
CV-ul trebuie sa reflecte doar rezultatele tale, obtinute in urma experientei profesionale. Detaliile despre motivele pentru care ai parasit locul de munca sau mai mult, cauzele pentru care ai fost concediat, nu au ce cauta in CV. Ideal ar fi sa treci de faza de interviu fara sa fii nevoit sa dai explicatii de genul acesta; daca insa angajatorul doreste sa afle de ce ai incetat colaborarea cu locul de munca anterior, pregateste-ti raspunsul dinainte. Afla mai multe in articolul "De ce ai fost concediat?".
3. Informatii legate de salariu
Fie ca este vorba despre salariul pe care l-ai avut sau despre suma pe care doresti sa o primesti, ar fi indicat sa lasi salariul pentru faza negocierii si nu pentru prima faza, cea ca vizionarii CV-ului. Daca angajatorul vede ca nu poate atinge pragul respectiv, atunci te va elimina din start. Daca insa te cunoaste si realizeaza ca esti omul potrivit pentru job, ai toate sansele sa negociezi salariul si sa ajungi la suma pe care o doresti.
4. Detalii despre conditia ta fizica
Ca si in cazul atasarii pozei la CV, detaliile legate de greutate, inaltime si alte caracteristici fizice sunt justificate doar atunci cand jobul respectiv implica anumite standarde, specificate chiar de angajator. Detalii de genul acesta sunt inutile si pot atrage de partea ta prejudecatile angajatorului. In plus, gandeste-te ca, dintre sute de CV-uri, al tau va ajunge la cos, pentru ca angajatorul nu va avea rabdarea sa rasfoiasca aplicatia ta pana sa ajunga la ce anume il intereseaza: educatia si experienta.
5. Religie si politica
Acestea sunt doua subiecte destul de sensibile care trateaza, la urma urmei, o parere personala. Nu incerca sa iti impresionezi viitorul sef cu aceste detalii si nu te elimina din cursa pentru job doar pentru ca nu impartasesti aceleasi interese precum angajatorul.
Daca esti un impatimit in ceea ce priveste aceste subiecte, acum este cazul sa mentii o atitudine profesionista si sa nu incerci sa ii convingi pe cei din jurul tau sa iti impartaseasca opiniile.
6. Detalii despre familia ta
CV-ul reprezinta reclama ta de 20 de minute, iar detaliile personale nu au ce cauta intr-o prezentare de succes. Starea civila, cati copii ai, jobul partenerului tau sunt detalii pe care nu le impartasesti cu o persoana straina, mai ales intr-un astfel de context.
7. Punctele tale slabe
CV-ul trebuie sa creeze portretul angajatului perfect pentru jobul respectiv; de aceea, este indicat sa iti realizezi cate o versiune de CV pentru fiecare job in parte, in functie de cerintele angajatorului. De asemenea, la interviu, orice posibila slabiciune trebuie transformata intr-o calitate. Angajatorul are nevoie de cei mai buni oameni, nu de cei care isi cunosc defectele, insa nu stiu cum sa le valorifice. Daca tu nu ai incredere in fortele tale, de ce ii ceri angajatorului sa aiba incredere in tine si sa iti ofere jobul?
8. Detalii despre anii de gimnaziu sau scoala primara
Rubrica educatie din CV-ul tau ar trebui sa cuprinda profilul liceului, specializarea si studiile superioare. Ceea ce ai facut anterior nu va avea o prea mare relevanta la formarea ta profesionala. In plus, iti incarci CV-ul cu detalii si risti sa pierzi interesul angajatorului.
9. Joburile sezoniere
In cazul in care joburile sezoniere sau ocazionale au legatura cu jobul la care aplici, atunci este normal sa iti dovedesti experienta prin mentionarea acestora. Daca insa joburile respective nu au nicio relevanta, au fost joburi de-o vara, lucruri pe care le-ai facut, la nevoie, in perioada de studentie, scoate in evidenta doar experienta care ti-a definit traiectoria profesionala.