Doar 5% dintre absolventii de studii superioare din acest an au sanse sa-si gaseasca un loc de munca. Aceasta este concluzia unei analize realizata de specialistii consultati de Business Standard, care au observat ca prapastia dintre absolventii de facultati din acest an si piata muncii se va adanci si mai mult in acest an, in conditiile in care aproximativ angajatorii reduc numarul de posturi, pentru a face fata crizei.
In acest an, in asa numita " promotie a crizei” vor absolvi aproximativ 200 de mii de tineri. Aproape jumatate dintre acestia provin din facultati cu profil economic, juridic, IT si inginerie, domeniile cele mai lovite de efectele crizei. In aceste domenii, analiza a aratat ca vor exista aproape 4500 de joburi, ceea ce conduce la o concurenta de 20 de candidati pentru un loc.
Potrivit analizei Business Standard, cele mai mari sanse de angajare le au insa farmacistii si IT-istii, care ar urma sa “atace” domenii in care oferta de locuri de munca disponibile in piata nu depaseste 3.000, in conditiile in care numarul celor care isi vor finaliza studiile este de peste 50.000.
In plus, din datele obtinute de specialisti, in acest an pe piata muncii va exista un excedent de aproape 30.000 de economisti , 20.000 de ingineri si 8.000 de juristi. De asemenea, putem vorbi despre un excedent de personal si in domeniile farma, IT si medicina, unde locurile de munca disponibile sunt mult mai putine decat numarul absolventilor.
Sansele de angajare scad si mai mult in acest an daca se tine cont si de estimarile care arata ca anul acesta numarul somerilor ar putea ajunge la 800.000 de persoane. Numai in luna aprilie, numarul celor inregistrati fara un loc de munca a depasit jumatate de milion.
In schimb, ministrul Muncii, Marian Sarbu , spune ca nu-si face foarte multe griji in privinta absolventilor de facultate, nici macar in contextul crizei, deoarece foarte putine persoane cu studii superioare intra de regula in somaj.