Cariera

#cariera #job #loc de munca #angajat #angajator

3 pasi pentru a-ti schimba cariera

Incerci sa iti gasesti un alt job , insa observi ca domeniul in care ai lucrat pana acum nu prezinta oferte care sa te intereseze. Ti-ai dat seama ca ti-ai dori sa iti petreci viata ocupandu-te de o alta activitate decat cea in care ai obtinut pana acum experienta. Niciodata nu este prea tarziu sa faci o schimbare de cariera, atata timp cat actionezi inteligent si stii cum sa iti cauti un job in domeniul pe care ti-l doresti. Iata cativa pasi care iti vor asigura un job intr-un domeniu diferit.

 

1 Documenteaza-te

 

Pentru a atrage atentia angajatorilor din noul domeniu in care vrei sa lucrezi, trebuie sa vorbesti pe "limba" acestora. Pe scurt, trebuie sa stii exact ce presupune domeniul respectiv.

De exemplu, daca vrei sa planifici nunti, atunci afla exact ce anume face un event-planner, care sunt abilitatile si calitatile pe care trebuie sa le scoti in evidenta. Cea mai usoara modalitate de a trage cu ochiul in lumea in care vrei sa patrunzi este sa te folosesti de cunostintele tale. Apeleaza la prietenii care lucreaza in domeniul la care aspiri si tu si completeaza informatiile oferite de acestia cu un studiu online. Google, Facebook sau Twitter sunt modalitati excelente pentru a strange cat mai multe informatii.

De asemenea, intereseaza-te care este educatia de care ai nevoie pentru jobul dorit. Cateodata, schimbarea domeniului poata fi conditionata de anumite aptitudini pe care le castigi doar prin studiu. Cateva carti pe care le poti aprpfunda, cursuri prin corespondenta sau cursuri online iti pot oferi un start bun.

 

2 Inventariaza-ti aptitudinile

 

Ti-ai dat seama spre ce functie vrei sa te indrepti, este timpul sa vezi daca intr-adevar ai calitatile necesare pentru a te inscrie la cursa pentru job. Fa o lista cu toate lucrurile la care te pricepi, chiar daca acestea provin din joburile tale anterioare.

Aproape orice job are nevoie, de exemplu, de o persoana organizata si responsabila. Jobul anterior te-a invatat cum sa relationezi cu cei din jur, deci esti o persoana sociabila , care stie sa se descurce in orice situatie. Incearca sa extragi cat mai multe lucruri de care ai nevoie la viitorul tau job din experientele trecute.

Daca ai lucrat intr-un call-center, inseamna ca stii cum sa iti oganizezi timpul si esti bun la vanzari. Daca ai fost manager, atunci ai abilitati de comunicare, stii cum sa organizezi un buget si sa alcatuiesti o lista de prioritati. Organizeaza-ti calitatile astfel incat acestea sa ii transmita angajatorului ca are nevoie de tine. Gandeste-te mereu cu ce poti veni tu in fata angajatorului pentru a te accepta ca viitor coleg al sau.

 

3 Modifica-ti CV-ul

 

Este momentul sa iti cosmetizezi CV-ul si sa ii dai o alta forma, nu neaparat cea cronologica. De data aceasta, trebuie sa iti scoti in evidenta experienta si calitatile care te recomanda drept un posibil angajat.

Incepe cu obiectivele tale, ce iti doresti, ce functie doresti sa detii in cadrul companiei respective. Completeaza apoi experienta profesionala. Imparte-ti joburile pe categorii, pentru ca vrei sa iti evidentiezi calitatile. Incepe cu domeniul in care se afla si compania pentru care vrei sa lucrezi, de exemplu, vanzari, continua cu experienta in management si cu cea care implica abilitati de comunicare. In felul acesta, ai ocazia sa demonstrezi ca esti o persoana versatila, inzestrata cu multe calitati si care are experienta intr-o gama larga de activitati.

Nu trebuie sa precizezi exact denumirea functiei pe care ai detinut-o in cadrul unei companii, doar daca aceasta are legatura directa cu jobul pe care ti-l doresti. Mentioneaza mai degraba care au fost responsabilitatile tale si bineinteles, care au fost aptitudinile pe care a trebuit sa ti le pui in evidenta la momentul respectiv.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea