Cariera

#cariera #munca #angajat #angajator #job #sef #succes

10 miscari fatale pentru cariera

Ti-a luat destul de mult timp pana ai gasit jobul ideal, iar cariera ta pare ca a intrat in sfarsit pe un drum prielnic. Actiunile tale iti pot compromite insa viitorul – iata cateva defecte care iti pot pune in pericol cariera.

 

1 Nu stii sa relationezi cu oamenii

 

Daca vei sti sa te faci placut, ii vei „cuceri” imediat pe cei din jur si vei beneficia de foarte multe avantaje. Majoritatea persoanelor prefera sa lucreze cu angajati placuti si mai putin competenti, decat cu profesionistii care le fac zile negre. De asemenea, studiile au aratat faptul ca angajatii prefera sa ii ocoleasca pe cei care au o fire mai dificila si sa ignore nivelul de pregatire al acestora.
 

 

2 Nu stii sa lucrezi in echipa

 

Nimeni nu se simte in largul sau in jurul acelui angajat care se crede vedeta biroului. De asemenea, angajatorii cauta in mod constant persoane care sa se integreze in stilul de lucru si atmosfera companiei, tocmai pentru a se asigura ca echipa respectiva isi foloseste potentialul la maxim.

Daca vrei sa te faci remarcat, atunci nu realiza acest lucru „calcand” pe colegii tai . Spiritul de echipa te va apropia de colegi si ii vor determina pe acestia sa iti recunoasca meritele.

 

3 Nu respecti termenele limita

 

Daca trebuie sa termini un proiect miercuri, faptul ca tu iti duci lucrul la bun sfarsit joi la prima ora nu ajuta cu absolut nimic. Angajatorul are nevoie de oameni pe care sa se poata baza. Nerespectarea termenelor limita te recomanda drept un neprofesionist si il pune pe seful tau in situatii delicate. Vestea se va duce repede in companie si poate chiar si la un viitor loc de munca, asa ca cel mai bine ar fi sa iti iei jobul in serios si sa nu iti compromiti imaginea.

 

4 Te ocupi de problemele personale la munca

 

Telefonul si e-mailul de serviciu nu sunt destinate conversatiilor personale, tocmai pentru ca seful tau poate avea oricand o evidenta clara a acestora. In plus, nu cred ca vrei sa cazi din greseala victima acelor mailuri de tip "Reply all" si sa trimiti tuturor colegilor tai mesaje cu caracter personal. Tine-ti viata personala departe de ochii colegilor tai si nu deveni subiectul preferat de barfa al acestora.

 

5 Te izolezi

 

Atunci cand discretia devine izolare, nu vei mai beneficia de avantajele pe care ti le poate oferi o retea de cunostinte in domeniul in care lucrezi. Nu iti expune viata personala pe tava, insa incearca sa iti cunosti colegii de munca si sa profiti de sfaturile, cunostintele sau alte oportunitati pe care le poti obtine prin intermediul acestora. Izolarea nu te va ajuta sa te faci cunoscut si nimeni nu va sti cine esti, care este potentialul tau, ce iti doresti etc.

 

6 Incepi o relatie la locul de munca

 

Pe cat de aventuroasa, pe atat de periculoasa – o relatie la locul de munca iti poate compromite serios cariera. Acum sunt toate bune si frumoase; ce se va intampla insa atunci cand lucrurile nu vor mai merge ca pe roate? Va veti ignora, va veti barfi pe la colturi, va veti sabota? Crezi ca veti putea ramane prieteni? Incearca sa eviti pe cat posibil relatiile la birou, pentru ca sunt sanse mari sa te alegi doar cu neplaceri.

 

7 Ti-e frica sa risti

 

Daca nu risti, nu castigi. In cariera va trebui sa iei decizii pentru care singura garantie va fi instinctul tau. Nu astepta ca ceilalti sa aiba incredere in tine. Analizeaza situatia si pregateste-te sa iei decizii pe care nu credeai vreodata ca vei fi nevoit sa ti le asumi. Vei deschide usa catre numeroase posibilitati pentru cariera ta si te vei face cunoscut pentru intuitia si flerul tau deosebit in domeniu.

 

8 Nu ai niciun scop

 

Daca nu ai niciun tel pe care trebuie sa il atingi, cum vei reusi sa iti mentii motivatia si sa urmezi o traiectorie a carierei tale? Risti astfel sa te plafonezi si sa te multumesti cu putin, doar pentru ca tu nu ti-ai pus in ordine prioritatile. Afla ce vrei de la cariera ta si construieste-ti urmatoarele miscari astfel incat sa iti atingi scopurile.

 

9 Iti neglijezi imaginea

 

Iti place sau nu, imaginea chiar conteaza. Primul lucru dupa care judecam o persoana il reprezinta imaginea acesteia. Imbraca-te conform codului vestimentar specific locului tau de munca, nu iti lasa bunele maniere acasa si fii atent la limbajul pe care il folosesti. Toate acestea te recomanda drept o persoana profesionista care poate face oricand cunostinta cu oamenii importanti din domeniu.

 

10 Esti indiscret

 

Barfa te caracterizeaza si abia astepti sa mai auzi vreun zvon pe care sa il impartasesti si celorlalti colegi. Din pacate insa, astfel de persoane ajung sa fie eliminate rapid dintr-o companie, pentru ca nimanui nu ii place sa aiba un adevarat tabloid in interiorul unei organizatii. Invata sa fii discret si sa folosesti zvonurile pe care le auzi in avantajul tau, fara sa le dezvalui si celorlalti.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea