Vacante & Calatorii

#munchen #altstadt #castele # oktoberfest # festival bere #Muzeul BMW

Expertul Acasa.ro, Carmen Neacsu: 10 motive pentru a vizita capitala Bavariei, orasul de resedinta al Oktoberfest

Sambata, 21 septembrie, incepe la Munchen, Germania, cel mai mare festival al berii din lume, Oktoberfest, unde sunt asteptati, pana pe 6 octombrie 2013, milioane de vizitatori din toate colturile lumii. Acest festival, unde cei aproximativ 6,9 milioane de vizitatori consuma aproape 8 milioane de litri de bere, sute de mii de carnaciori si pui, care genereaza venituri de 750 de milioane de euro doar in Munchen, a ajuns la editia cu numarul 180. Oktoberfest a devenit un brand printre fanii berii, faima sa e tot mai mare, motiv pentru care se organizeaza astfel de festivaluri ale berii pe tot mapamondul, inclusiv in Romania.

Orasul care gazduieste Oktoberfest, capitala Bavariei, merita vizitat si nu neaparat cu ocazia Oktoberfest, atunci cand preturile o iau razna si e si cea mai aglomerata perioada. Munchen este o destinatie completa, unde ai ce sa vezi si sa faci, de fapt un weekend nu-ti ajunge pentru a "testa" tot ceea ce merita aici.

Iata mai jos cateva lucruri de neratat in Munchen, pentru care merita sa vizitezi capitala Bavariei, cel mai bogat land al Germaniei.

1. O plimbare prin Altstadt

Aici, pe stradutele care formeaza centrul vechi al orasului, se afla aproape toate obiectivele cu importanta istorica din Munchen. Sunt de amintit astfel Frauenkirche - Biserica Fecioarei Maria sau pe scurt Domul din Munchen - o constructie gotica din caramida, cu doua turnuri gemene de aproape 100 de metri inaltime. Nu departe de acestea se afla Peterskirche (Biserica Sf. Petru), cea mai veche din oras, datand din secolul al XII-lea, dar restaurata, in timp, in diverse stiluri arhitecturale. In zilele senine de pe Peterskirche se pot vedea Alpii din turnul inalt in varful caruia se poate urca, contra cost.

Sursa foto: eugene.be

2. Marienplatz

Marienplatz, inima centrului vechi al Munchen, Altstadt, este dominata de o serie de cladiri monumentale, fiind de remarcat Mariensäule (Coloana Mariei) - monument construit in 1638 avand pe soclu Statuia de aur a Fecioarei Maria, protectoarea Bavariei. In Marienplatz se aduna turistii atrasi aici de cele 43 de clopote ale Glockenspiel din turnul primariei (Rathaus). Nu departe, tot in Marienplatz, se afla Altes Rathaus (Vechea Primarie), cu al sau turn inalt de 85 metri inaltime, unde se poate urca cu ajutorul unui lift rapid.

Sursa foto: commons.wikimedia.org

In turnul primariei vechi se afla Muzeul Jucariilor, Spielzeugmuseum, un loc care nu ar trebui ratat de cei mici si de cei mari nostalgici.

3. Resedinta regala

La nici trei minute de mers lejer pe jos de piata Marienplatz se afla un alt obiectiv care nu ar trebui ratat: Residenz Munchen - Resedinta regala. Este un ansamblu rezidential, daca pot sa-i spun asa, imens, care a servit ca sediu al guvernului si ca resedinta a conducatorilor bavarezi in perioada 1508 - 1918.

Sursa foto: fotocommunity.de

Primul palat a fost ridicat in anul 1385 de catre familia Wittelsbach, in timp tot fiindu-i adaugate noi cladiri, gradini si chiar capele. Residenz Munchen are un numar de 130 de camere, majoritatea de o opulenta greu de imaginat, cu mobilier si picturi in ulei, tapiserii si portelanuri realizate de cei mai buni artisti ai timpului.

Vizitand Apartamentele regale, Sala Tronului, Ahnengalerie (Galeria Ancestrala) - cu cele peste 100 de portrete "turnate" in aur expuse, Porzellankabinett (Cabinetul de portelan) iit dai seama in ce huzur traiau membrii familiei de Wittelsbach.

Astazi, Residenz Munchen este unul dintre cele mai mari muzee din Bavaria, colectiile sale de bijuterii si insemne regale fiind deosebite. Grav afectat de bombardamentele aliatilor din cel de-al doilea raboi mondial, Residenz Munchen a fost si mai este inca supus lucrarilor de reconstructie, asa cum e cazul Allerheiligen-Hofkirche, Biserica tuturor Sfintilor.

4. Nymphenburg

Merita vzitat si Nymphenburg, un palat situat in partea de vest a Munchen, fosta resedinta de vara a monarhilor bavarezi, unde s-a nascut Ludovic al II-lea, "Regele-lebada" sau "Relege nebun", cel caruia i se datoreaza constructia unuia dintre cele mai celebre castele din lume, Neuschwanstein.

Nymphenburg nu este atat de opulent precum Residenz Munchen, insa are si el un interior destul de bogat decorat, cu sali imense cu peretii pictati si candelabre impresionante. Se remarca "Galeria de frumuseti", o incapere unde sunt expuse tablourile frumoaselor vremii realizate la comanda lui Ludwig I. Daca ajungeti aici, nu ratati Marstallmuseum si Muzeul de portelan, Amalienburg ori Gradina Botanica, aflate in acelasi complex.

5. Königsplatz

Pasionatii de arta ar trebui sa-si indrepte pasii catre Königsplatz, unde se gasesc trei muzee de arta, celebrele Alte Pinakothek, Neue Pinakotheksi Pinakothek der Moderne si Muzeul Brandhorst. Opere de arta vechi, dar si din perioada moderna sunt expuse in aceste muzee, un regal pentru iubitorii genului.

6. Deutsche Museum

Deutsche Museum, cu cele aproximativ 100.000 de obiecte expuse ale sale, este cel mai mare muzeu tehnico-stiintific din lume, unde se pot admira atat automobile, avioane, cat si trenuri, vapoare, submarine sau diverse alte obiecte nascocite de ingineri si mesteri. Cei mai mici dintre vizitatori pot sa faca experimente de fizica sau chimie.

7. Muzeul BMW

Munchen este, printre altele, si orasul de bastina al celebrei marci BMW, motiv pentru care producatorii s-au gandit (bine) sa-i faca un muzeu, care a devenit printre cele mai apreciate atractii turistice din capitala Bavariei. Celebra cladire a BMW Welt, cu un aspect futurist, gazduieste ultimele modele ale marcii si restaurant, in timp ce in Muzeul BMW poti vedea istoria acestei marci pornind de la motoarele de avioane, de nave, dar si autoturisme si motorete. Muzeul BMW se afla langa Olympiapark (Parcul Olimpic - un parc deosebit in care se afla Olimpiaturn - Turnul Olimpic) care merita si ele atentia dvs. Construit pentru Olimpiada din 1972, acest complex gazduieste nu doar stadionul olimpic, bazin si patinoarul olimpic ci si un important centru comerial.

8. Tierpark Hellabrunn

Nu ar trebui sa ratati Tierpark Hellabrunn, una dintre cele mai mari gradini zoologice din lume, unde animalele sunt tinute in zone care incearca sa recreeze cat mai fidel mediul lor natural.

Sursa foto: augsburger-allgemeine.de

9. Castalele bavareze

Daca ati ajuns pana in Munchen, ar fi pacat sa nu dati o fuga la unele din castelele bavareze din apropiere, precum Herrenchiemsee si Neuschwanstein, ambele ridicate la dorinta regelui Ludwig II, cunoscut drept „Regele nebun” sau „Regele-lebada”.

10. Destinatii pentru shopping

In fine, Munchen este o destinatie excelenta de shopping, cu magazine apartinand unor mari retalieri concentrate in zona Altdstadt sau in cea a Olympiapark - mallul Olympia Einkaufszentrum unde, unde mai ales in perioada reducerilor, puteti face shopping cu reduceri de pana la 70%. Daca Maximilianstraße este rezervat cumparaturilor cu staif, Schwabing este un loc referat de shopping pentru cei cu bugete mai mici, in special de catre studenti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Carmen Neacsu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea