Vacante & Calatorii

#Paclele Mici #vulcanii noroioşi #vacanta

Expertul Acasa.ro, Bogdan Stanciu: Vulcanii Noroiosi, bine ati venit pe Luna

Daca vreti sa va simtiti mereu ca la o prima intalnire, ar trebui sa treceti mai des pe la Vulcanii Noroiosi. Oamenii din partile locului spun ca niciodata nu sunt la fel. Geografia zonei se schimba perpetuu, in functie de cantitatea de noroi pe care o aduc la suprafata pamantului, si in functie de locurile unde au loc eruptiile, – aici se turteste un con mai vechi, dincolo se inalta altul nou. Singurul lucru care nu se schimba e faptul ca totul se schimba, ar rezuma chestiunea un intelept din Grecia Antica.

 

Usor de gasit, dar nu cu GPS

La Vulcanii Noroiosi se ajunge cel mai usor din Buzau, urmand DN10, spre Brasov. Dupa 30 de kilometri de la iesirea din oras, in localitatea Satuc se face un drum pe dreapta, pana in Berca. In Berca, din 14 aprilie pana in 15 octombrie functioneaza un centru de informatii turistice, unde puteti obtine indicatii de orientare. Daca nu intrati la infopoint, urmati indicatoarele spre Chiliile si Policiori, iar apoi pe cele spre Vulcanii Noroiosi. Atentie, multe sisteme de navigatie dau indicatii gresite din Berca, asa ca este mai bine sa va lasati ghidat de indicatoarele rutiere!

Daca vegetatia nu a prins inca puterile primaverii, drumul de la Berca incolo curge printre dealuri sterpe, ca un antrenament pentru peisajul selenar ce va sa vina. Localnicii le-au spus vulcanilor „Pacle”, asa ca acum, oficial, destinatia se numeste Vulcanii Noroiosi de la Paclele Mici si, respectiv, Paclele Mari. In dreptul Paclelor Mici se poate opri la o parcare amenajata, de unde porneste „Aleea Vulcanilor”, pietruita si intretinuta, cale de vreo doi kilometri. Exista si un panou cu un astronaut, unde turistii se pot poza in chip de Neil Armstrong, aselenizat in Buzau. Tot in stil american, deasupra intregii amenajari turistice sta scris, ca la Hollywood, „Vulcanii Noroiosi”.

Cine doreste un drum mai scurt si mai putin aglomerat spre Paclele Mici poate continua drumul cu masina pana dupa un cot al dealului, de unde mai sunt doar 500 de metri de urcat pana in varf.

 

„Varf” este de fapt un eufemism, pentru ca dealul este incununat de un platou din care ici-colo, cate un con se ridica mai inalt, sustinand cate un crater. La intrare in aria protejata, panourile bine intretinute ofera informatii stiintifice despre vulcani si despre vegetatia din jur. E mijlocul lui februarie, si la vulcani nu e nici tipenie de turist. Pustietatea din jur intareste senzatia de taram selenar. suvoaiele de noroi impietrit urca si coboara in pante line, in unele locuri, crapate, in altele, striate, si in altele, inca fluide.

Sursa foto: Vakarcs Loran

Mai multe informatii gasesti aici.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
bogdan stanciu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea