Vacante & Calatorii

#vacanta #kusadasi # vacanta turcia #Levant #bazar Turcia #Caravanserai

Expertul Acasa.ro, Bogdan Stanciu: O zi la portile Levantului, in Kusadasi

Un print din Levant, indragind vanatoarea, si-ar putea vedea universul dat peste cap, daca ar ajunge pe plajele de generic TV ale parcului national de langa Kusadasi, Turcia. Aici, intre apele de azur si cerul de lapis-lazuli, mistretii coboara din padurile Anatoliei pana langa cearsafurile turistilor. Dar, nu va temeti, salbaticiunile nu sunt setoase de sange, ci ravnesc doar la niscaiva mancare primita pe degeaba de la bipezii intinsi la soare.

 

Mistretii imblanziti de obiceiul cersitului sunt doar un condiment, ceva mai picant, din sertarul cu mirodenii al unei vacante memorabile in Kusadasi. Un sejur in aceasta zona a Turciei va diferi intotdeauna de unul in Antalya, pentru ca te provoaca. Daca in Antalya, resorturile de lux nu lasa unui turist mare lucru de facut in afara de a aprofunda captivantul concept de „all-inclusive”, in Kus – cum, il alinta localnicii – sunt atatea de facut incat abia iti ramane timp suficient de plaja.

  • Efes, cu toata splendoarea lumii antice, etalata opulent sub un soare arzator este la doar 30 de minute de oras.
  • Fabulosul peisaj de la Pamukkale, cu terasele lui extrateresre de calcar alb, este suficient de aproape cat sa pleci dimineata si sa te intorci pe inserat.
  • Parcul National Mili, cu amintitele plaje de generic TV, se afla la o aruncatura de bat, iar insula greceasca Samos onduleaza orizontul dinspre mare al orasului.


Daca toate acestea nu erau de ajuns, Kusadasi in sine, cu marele sau bazar si pitorescul strazilor din orasul vechi, este o atractie de prima marime. Asa ca, daca alegeti sa va faceti concediul din acest an in Kusadasi, alocati macar o zi vizitarii orasului.


La pas prin oras

In Kus, aromele Orientului se unduiesc ca un duh iesit din lampa lui Aladdin peste binefacerile Occidentului: hoteluri cu aer conditionat, supermarketuri, spatii de promenada s.a.m.d. Puteti incepe ziua cu o cafea turceasca, neagra si tare, la una dintre terasele din zona vechiului oras.

De fapt, tot orasul vechi este acum transformat intr-un bazar zumzaitor, cu magazine insirate de o parte si alta a unor stradute atat de inguste, incat in unele locuri nu incap mai mult de doua-trei persoane una langa alta.

Magazinele sunt cam 80% ticsite cu marfa turceasca clasica – obiecte de piele, tricouri, ceasuri si ochelari de soare „genuine fake”. Dar, ici-colo, apare cate un magazinas cu baclavale, sarailii, cataifuri si alte minunatii insiropate, in fata carora cedeaza cu un oftat neputincios si turistele silfide indelung antrenate in arta abtinerii, si turistii rubiconzi si durdulii, cu aplecare spre desfatarea gurmanda.

 

In alte magazine, se rasfata cantitati impresionante de rahat: cu fistic, cu alune, cu caju, si cu te-miri-ce alte esente exotice. Un adolescent vinde fresh de portocale, stors pe loc, la pret de nimic, langa doi domni onorabili care joaca table chiar pe mijlocul strazii, asezati pe tabureti de buzunar. Nu departe, din tavanul unui magazin de ierburi atarna spre musteriul uimit lujeri mladiosi si vrejuri uscate, care si-ar putea gasi locul in caldarea oricarei vrajitoare.

Sarabanda de izuri, savori si arome izbucneste ca un uragan in larg, cand intri intr-un magazin cu condimente. Șofranul indian sta aici langa ginsengul chinezesc macinat, iar ienibaharul se aliniaza langa praful de cardamom, flancat de boabe iuti de piper, de toate culorile si tariile.

Din spatele lor te abordeaza, invariabil, si adesea agasant, un comerciant surazator care stie 2-3 cuvinte pe limba ta, oricare ar fi ea. Te trage de limba, te ademeneste la un ceai, iti deschide marfa in fata, pana iti vinde ceva, orice, din pravalie.

Ati obosit? Puneti-va la o terasa, comandati un ceai turcesc, tare si negru, indulciti-l cu zahar cubic si apoi continuati.

 

Moscheea si Caravanseraiul

In jumatatea dinspre mare, bazarul cotropeste zidurile care au mai ramas din vechea fortareata, iar ultima poarta a cetatii ramasa in picioare a cedat sub asaltul unei tarabe de suveniruri.

Un pic mai incolo de poarta, Kaleiçi Cami (Moscheea Castelului) isi sumeteste minaretul spre cer, mascata in rest aproape total de magazine. Merita sa intrati cateva minute aici, pentru un moment de respiro de la forfota bazarului. In moschee se poate intra oricand, chiar si in timpul slujbei, dupa ce va descaltati si daca aveti o imbracaminte decenta. Femeile trebuie sa isi acopere capul la intrare.

Lacasul de cult a fost ridicat in 1618 de Marele Vizir Mehmet Pasa, supranumit Öküz (Taurul). Acelasi dregator a cladit si Caravanseraiul din oras, situat chiar in locul unde bazarul se intalneste cu faleza. Pe vremuri, Caravanseraiul era depozit si loc de adapost pentru negutatorii care isi desfaceau aici marfurile aduse cu caravanele din Orient. In anii din urma, Caravanseraiul a fost transformat in hotel, dar momentan este in renovare, asa ca nu poate fi vizitat.



Dincolo de bazar incepe un chei, construit pentru a uni orasul cu Insula Porumbeilor, transformata astfel peninsula. De la acest chei pleaca zilnic vaporase spre Parcul National Mili, lasand turistii de la bord sa se balaceasca in apele zecilor de golfulete ale acestuia.

Pe Insula Porumbeilor, simbol al orasului, se afla o fortareata otomana, restaurata recent – un loc excelent de unde se poate arunca o privire retrospectiva spre oras.

Descoperiti aici ce surprize va poate oferi o plimbare pe faleza, dar sic are sunt metodele de transport si recomandari pentru cazare.

Bogdan Stanciu
Va astept cu mai multe detalii, pe cluj.travel!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
bogdan stanciu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea