INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Vacante & Calatorii

#obiective turistice #destinatii de vacanta # vacanta romania #expert acasa.ro #liteni #cetatea liteni

Expertul Acasa.ro, Bogdan Stanciu: Liteni, cetatea de unde se avanta vulturii

La jumatate de ora cu masina de Cluj-Napoca, plus o plimbare de o ora prin paduri si peste pasuni, se gaseste Cetatea Liteni, una dintre cele mai romantice ruine din Transilvania.


Cetatea, ridicata pe un pinten abrupt de piatra, care domina Valea Ierii de la inaltimea de 780 de metri, a fost sute de ani un adevarat cuib de vulturi. Acum, ruinata si napadita de vegetatie, ramane o destinatie perfecta pentru o drumetie de o jumatate de zi.

Cel mai usor se ajunge la ea din centrul satului Liteni. Aici, imediat pe dreapta dupa carciuma satului – usor de identificat dupa acoperisul rosu care umbreste terasa – porneste drumul spre cetate. Pentru un plus de siguranta cu privire la traseul de urmat, va puteti adresa carciumarului, care va va indruma cu bunavointa.

Asfaltul se opreste la prima intersectie dupa carciuma, unde trebuie sa faceti un pic stanga si apoi, imediat, dreapta, pe un drum pieptis, care pastreaza amintirea unor dale de beton pe o portiune de cateva sute de metri, cat urca abrupt. Drumul devine apoi unul deschis, de tara, strabatand un camp, pana la baza dealului pe care se inalta doua relee. La baza acestui deal se face o bifurcatie. Urmati drumul la stanga, si, dupa o portiune destul de dificila, ajungeti intr-o poienita unde se poate parca.

Drumul continua apoi, pe jos, poteca fiind semnalizata de un panou care nu contine niciun detaliu despre traseu sau despre cetate, ci doar informatii financiare despre un program de promovare turistica din care face parte si Cetatea Liteni. Din fericire, drumul spre cetate, complet nemarcat, este accesibil pentru oricine si usor de urmat. in aproximativ o ora de mers lejer, cu tot cu o pauza de odihna, ati ajuns pe platoul din fata cetatii, singura cale de acces spre fortificatia inconjurata din trei parti de prapastii.

Un scotian s-ar simti ca la el acasa pe acest platou – un desis de scaieti creste la o inaltime de peste un metru si jumatate, batut de vanturile puternice care i-au adus fortificatiei supranumele de „Cetatea Vanturilor”, iar ploaia marunta care biciuie frecvent zona nu este greu de imaginat.

Din padurile care inconjoara platoul nu apare insa niciun Braveheart strigand pentru libertate, ci doar un baci care striga dupa cei trei caini care il insotesc. il cheama Erno Laszlo, este din Liteni si, ramas somer, se ocupa de caprele unui consatean mai cu noroc la bani, pe care le paste imprejurul cetatii. De turisti, numai de bine: „E foarte importanta cetatea asta. Vin turisti sa o vada in fiecare zi. Jumate is romani, jumate is unguri. Nu ar fi rau daca ar face primaria aici ceva sa vina mai multi, sa mai avem si noi de lucru”, spune domnul Erno. Apoi pleaca mai departe, sa vada de capre.

inauntrul cetatii se ajunge pe o poteca abrupta. Vegetatia a cuprins din toate partile zidurile, al caror traseu este acum greu de distins. Totusi, se poate observa forma unui turn rectangular masiv si cisterna de apa.

La capatul potecii, racoarea de la umbra unui zid secular, inconjurat de munti si prapastii, unde nu se aude decat fosnet de padure si glas de pasari, este recompensa suprema pe care o primesc turistii care vin sa vada Cetatea Liteni.

in cautarea linistii dintre batranele ziduri, dar si a timpului trecut, a pornit si Kantor Andras, un turist clujean in varsta de 50 de ani, care a urcat la cetate impreuna cu sotia. De locul acesta il leaga amintiri din liceu, cand participa aici la sapaturi arheologice. De atunci revine constant sa vada cetatea, de care s-a legat sufleteste. „Acolo a cazut o parte din turn, si, mai incolo, zidul era mai inalt, dar acum a cazut si el”, puncteaza clujeanul. Totusi, atmosfera a ramas. „Vin de cate ori pot sa vad cetatea. E atat de frumos aici, pacat ca nu se conserva cum trebuie, ca sa nu mai vorbim de altele ce s-ar putea face”, spune el.

Deocamdata, nimeni nu pare sa aiba de gand sa introduca cetatea cu adevarat in circuitul turistic. Fortificatia nu a fost selectata pentru promovare in cadrul proiectului „Clujul peisaj cultural” derulat de Consiliul Judetean Cluj, iar Primaria Savadisla – comuna de care tine Liteniul – nu pare foarte interesata de soarta ei, din moment ce nu a instalat nici macar un indicator care sa arate drumul spre cetate.

Primarul Tamas Gebe Andrei da vina pe eterna lipsa de bani si pe birocratie. „Am vrut sa facem ceva sa aducem mai multi turisti acolo, dar ne-au spus cei de la monumente ca sunt atatea avize de obtinut si hartii de facut, ca nu am mai facut nimic. Sunt atatea altele de facut cu banii aceia”, spune edilul-sef al Savadislei, proaspat reales.

Totusi, cetatea face parte dintr-un program national de promovare a cetatilor finantat de UE, „Cavaler in tara mea”, la care face referire si unicul panou informativ de pe drumul spre cetate. ONG-ul care deruleaza acest proiect se numeste Asociatia Centrul Ecologic Green Area si are sediul in comuna Bulbucata, judetul Giurgiu.

Proiectul este in valoare de peste un milion de lei. Cati dintre acestia si cum au fost cheltuiti pentru promovarea Cetatii Liteni sunt intrebari fara raspuns, deoarece asociatia nu a putut fi contactata telefonic pana la redactarea acestui material, iar e-mailul trimis pe adresa de contact a ramas fara raspuns. Primarul din Savadisla a spus despre reprezentantii asociatiei ca nu au contactat primaria decat o singura data, cand au instalat panoul informativ.

Citeste despre destinatiile perfecte pentru o de vis, pe cluj.travel.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
bogdan stanciu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea