Boli si daunatori

#boli #usturoi #daunatori #fungicid #pesticid

Usturoiul, pesticid natural pentru gradina ta

Usturoiul poate indeparta vampirii, uneori si prietenii. Aceasta planta laudata indelung de nutritionisti are insa si un efect mai putin cunoscut si foarte benefic asupra gradinii tale ecologice.



Daca preferi sa-ti feresti gradina de pesticide puternice, afla cum te poate ajuta usturoiul sa lupti impotriva daunatorilor, atat ca planta de companie cat si ca ingredient cheie in pesticide naturale si fungicide organice.


Usturoiul, gardian pentru gradina ta


Rolul usturoiului ca planta de companie este apreciat de multe legume, dar este benefic si pentru tufele de trandafiri sau pomi fructiferi in crestere.

Eficacitatea plantelor de companie cu rol de indepartare a daunatorilor este controversata din punct de vedere stiintific, insa multi gradinari sustin ca usturoiul plantat in gradina ta va tine departe insectele daunatoare.

Plantat langa telina si salata verde, usturoiul tine departe afidele, iar atunci cand insoteste o cultura de tomate, descurajeaza paianjenii rosii. Usturoiul este folositor si pentru rolul protector impotriva melcilor si iepurilor, care nu vor mai fi tentati de gradina ta de legume dupa ce ii simt mirosul.

Singura contraindicatie a usturoiului ca planta de companie este faptul ca poate inhiba cresterea fasolei, atunci cand este plantat prea aproape.


Usturoiul, pesticid pentru gradina ta


Daca nu te impaci cu ideea ca usturoiul iti poate ajuta gradina prin simpla sa prezenta, poti folosi radacina lui pentru a produce pesticide naturale pentru gradina ta.

Cea mai buna reteta combina usturoiul cu ardeiul iute, o alta leguma recunoscuta pentru efectele sale naturale de pesticid.

Fierbe trei ardei iuti verzi, trei catei de usturoi si o ceapa mica, apoi pune-le in blender pana obtii un piure omogen. Adauga o lingurita de detergent de vase lichid si trei cesti de apa. Lasa amestecul timp de o zi, apoi scurge-l folosind tifon sau o sita fina. Pulverizeaza lichidul pe ambele parti ale frunzelor pentru cel mai bun efect.

Tine cont de faptul ca pesticidele organice pe baza de usturoi pot ucide si insecte pe care le doresti in gradina ta, cum sunt cele care se hranesc cu afide. Acestea pot fi uneori mai eficiente in reducerea numarului de daunatori decat usturoiul.


Usturoiul, fungicid pentru gradina ta


Studiile de specialitate au aratat ca usturoiul poate fi folosit cu succes si in tratamentul unor boli ale plantelor din gradina ta, bazate pe atacul unor ciuperci.

Striveste patru catei de usturoi si pune-i la fiert in mai putin de patru litri de apa, impreuna cu jumatate de ceasca de bicarbonat de sodiu. Dupa ce s-a racit, separa lichidul de usturoi cu o sita si pune-l intr-o stropitoare de gradina.

Toarna incet tot lichidul in jurul plantelor afectate, pentru a te asigura ca patrunde in pamant cat mai adanc. Cand ai terminat, impastie in jurul plantei bolnave si usturoiul din fiertura.

Tine cont de faptul ca usuturoiul nu este un antibiotic adevarat. Rugina usturoiului demonstreaza ca aceasta planta nu este solutia perfecta pentru orice ciuperca ce iti afecteaza plantele din gradina.

Foloseste usturoiul in orice forma in gradina ta, pentru a-ti proteja plantele de insectele daunatoare si chiar de melci si iepuri si bucura-te de efectul lui de pesticid natural.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului